Echipa de nevăzători LSDV – Lamont Cluj, formată din elevi ai Liceului special pentru deficienţi de vedere din oraş, a câştigat, în premieră, Cupa României la goalball, competiţie de seniori care a avut loc la Bacău.
Formată din patru jucători ai Liceului special pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca, alături de care a jucat, pentru prima dată în România şi o fată – Cristina Ardelean, echipa LSDV Lamont a câştigat, sâmbătă, Cupa României.
Competiţia a avut loc la Bacău şi au participat cinci echipe: două din Cluj – LSDV – Lamont şi ANR Cluj, precum şi reprezentante ale Asociaţiilor de Nevăzători din Bacău, Satu Mare şi Argeş.
S-a jucat în sistem fiecare cu fiecare, iar tinerii antrenaţi de Călin Crăciun s-au impus în toate meciurile, câştigând cu echipa din Argeş (scor 15-14), cu ANR Cluj (23-13), cu Bacău (19-9) şi cu Satu Mare (13-5). LSDV – Lamont Cluj a avut 12 puncte în clasament, iar în continuare s-au situat echipele din Argeş, ANR Cluj, Satu Mare şi Bacău.
”Este o bucurie imensă pentru noi, mai ales pentru copii. Am mai jucat o finală de Cupa României în 2015, dar acum am câştigat. Primul meci a fost cel mai greu, pentru că sala a fost mai mică decât cu ce suntem obişnuiţi, reperele au fost altele, acomodarea mai grea. Am înregistrat şi o premieră, prima dată a jucat o fată într-o echipă de băieţi, e vorba de Cristina Ardealean, căpitanul echipei noastre de fete, şi a şi marcat un gol. Pentru noi cea mai mare ambiţie a fost să învingem echipa ANR Cluj, seniorii, şi am reuşit. Am fost singura echipă formată din elevi, Cristina fiind cea mai tânără (17 ani). Copiii sunt foarte fericiţi, abia aşteptăm să ajungem acasă, să ne bucurăm cu toţii la şcoală”, a declarat profesorul copiilor şi antrenorul echipei, Călin Crăciun, pentru News.ro.
El a precizat că în acest an au participat la competiţie şi cu sigla Clubului Lamont alăturată, pentru că i-au ajutat mult cu cheltuielile de deplasare, cazare şi masă, cifrate la circa 2.500 de lei.
După performanţa de la Bacău, Călin Crăciun va forma prima echipă naţională a României under 21 de goalball, cu care va participa la un puternic turneu în această toamnă, la Genova.
În primăvara anului trecut, News.ro relata povestea tinerilor de la Liceului special pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca şi eforturile pe care le fac pentru a putea participa la competiţiile de goalball şi torball. (https://www.news.ro/sport/reportaj-lumea-vazuta-prin-sunet-de-clopotei-foto-video-1922403010002016031115394267).
Jocul de goalball a fost inventat în 1946 de către austriacul Hanz Lorenzen şi germanul Sepp Reindle, în efortul de a facilita reabilitarea veteranilor de război nevăzători. Jocul a fost prezentat publicului în 1976 la Jocurile Paralimpice de la Toronto, iar de atunci se joacă la fiecare ediţie, fiind practicat pe un teren cu dimensiuni de 18 metri/9 metri, în două reprize a câte 10 minute. Are loc de asemenea un Campionat Mondial din patru în patru ani, primul ţinându-se în Austria în 1978, iar de atunci popularitatea jocului a crescut.
Torbalul este cel mai dinamic şi tehnic sport cu mingea sunătoare pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale. Terenul are dimensiunile de 16 metri/7 metri (lăţimea terenului coincide cu lăţimea porţii), iar mingea are o greutate de 0,5 kg. Un alt aspect al terenului de torbal este plasarea a trei sfori perpendiculare pe direcţia porţii. O sfoară este plasată la mijlocul terenului, iar celelalte două la distanţă de 3 metri, de o parte şi de cealaltă a terenului. Sforile au ataşate nişte clopoţei care sună la contactul dintre minge sau jucători cu ele. Regulamentul de torbal prevede desfăşurarea jocului pe perioada de două reprize a câte 7 minute fiecare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.