Coreea de Sud a protestat, sâmbătă, după o gafă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în timpul căreia sportivii săi au fost prezentaţi în mod fals drept nord-coreeni, forţând Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să îşi ceară scuze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce delegaţia sud-coreeană sosea cu barca pe Sena ca a 48-a naţiune participantă, prezentatorii au prezentat-o ca „Republica Populară Democrată Coreeană” în franceză, apoi «Democratic People's Republic of Korea» în engleză, folosind în ambele limbi numele oficial al Coreei de Nord, ţara cu care Seulul este încă în război.

Ministerul sud-coreean al Sportului ”regretă anunţul făcut în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, în timpul căreia delegaţia sud-coreeană a fost prezentată drept echipa Coreei de Nord”, se arată într-un comunicat.

Jang Mi-ran, ministru adjunct al sportului şi campioană olimpică la haltere în 2008, a solicitat o întâlnire cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru a discuta această chestiune.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministerul Sportului a cerut, de asemenea, Ministerului Afacerilor Externe să ”protesteze ferm în faţa părţii franceze” cu privire la această chestiune.

Comitetul Naţional Olimpic al Coreei de Sud intenţionează, de asemenea, să se întâlnească cu Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris şi cu CIO pentru a-şi exprima protestul, a solicita măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple şi a trimite o scrisoare oficială de protest în numele şefului delegaţiei sale, a declarat Ministerul Sporturilor.

„Ne cerem profund scuze pentru eroarea care a avut loc în timpul prezentării echipei sud-coreene în timpul transmiterii ceremoniei de deschidere”, a scris CIO pe reţeaua de socializare X în coreeană.

 

În timpul ceremoniei, Coreea de Nord a fost prezentată corect cu numele său oficial.

Relaţiile dintre cele două ţări de frontieră sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, în timp ce Phenianul s-a angajat să îşi consolideze legăturile militare cu Rusia şi trimite de mai multe luni mii de baloane încărcate cu gunoaie către Sud.

În replică, armata Seulului difuzează K-pop şi mesaje împotriva regimului lui Kim Jong Un prin difuzoare peste graniţă şi a reluat recent exerciţiile pe insulele de frontieră şi în apropierea zonei demilitarizate care împarte peninsula coreeană.

Din punct de vedere tehnic, Coreea de Sud este încă în război cu Nordul, în urma unui conflict între 1950 şi 1953 care s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.