Federaţia chineză de fotbal a interzis, marţi, pe viaţă, 43 de persoane pentru presupuse pariuri şi meciuri aranjate, inclusiv trei foşti internaţionali chinezi şi pe internaţionalul sud-coreean Son Jun-ho, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimii ani, Beijingul a intensificat represiunea împotriva corupţiei în sportul chinez, în special în fotbal, şi a încarcerat mai mulţi oficiali de rang înalt.

Cele 43 de persoane fac parte dintr-un total de 128 de persoane implicate într-o anchetă de doi ani privind pariurile ilegale şi aranjarea meciurilor în fotbalul chinez, a declarat Ministerul Securităţii Publice din China.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Vestea a venit cu doar câteva ore înainte de un meci de calificare pentru Cupa Mondială 2026 între China şi Arabia Saudită.

Federaţia Chineză de Fotbal l-a acuzat pe Son Jun-ho, care a jucat pentru Shandong Taishan în campionatul chinez, că a luat parte la aranjarea de meciuri şi a acceptat mită. Mijlocaşul internaţional s-a întors în Coreea de Sud în martie 2024, după ce a fost reţinut în China din mai 2023.

Fostul internaţional chinez Jin Jingdao, care a jucat şi el pentru Shandong Taishan, se află şi el pe lista jucătorilor interzişi pe viaţă. Organismul de conducere al fotbalului chinez a fost la rândul său supus unui control intens, mai mulţi înalţi funcţionari fiind deja înlăturaţi din funcţiile lor în cadrul unor anchete de corupţie.

În martie, guvernul l-a condamnat pe fostul preşedinte Chen Xuyuan la închisoare pe viaţă pentru primirea a ceea ce el a numit mită „deosebit de mare”.

În august, un tribunal chinez l-a condamnat pe Li Yuyi, fost vicepreşedinte al federaţiei, la unsprezece ani de închisoare, tot pentru primire de mită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.