Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat că în fiecare zi se fac eforturi pentru a creşte numărul de paturi la ATI pentru bolnavii COVID-19, dar a precizat că există o limită şi aceasta este dată de personal. El a precizat că pot fi cumpărate echipamente, pot fi făcute clădiri, dar este o provocare să fie găsit un medic.
Voiculescu a fost întrebat duminică seara, când ar putea avea România 1.600 de paturi ATI pentru bolnavii COVID-19.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„În fiecare zi se fac eforturi de la Ministerul Sănătăţii, mai ales în spitale pentru a creşte numărul de paturi, dar există o limită. Limita e dată de personal. În momentul acesta aici la Matei Balş, la unul dintre cele mai mari centre din ţară, centre pe care ne bazăm în prima linie împotriva COVID-19 sunt probleme de personal. Aşteaptă personal care să fie detaşat din alte spital. Dacă aici sunt probleme, vă închipuiţi că peste tot în ţară există limitări. Am pierdut foarte mulţi medici, foarte multe asistente, au plecat în străinătate, nu i-am preţuit aşa cum ar fi trebuit şi asta e principala nenorocire cu care ne confruntăm în momentul ăsta”, a afirmat Voiculescu.
El a menţionat că poate fi cumpărată mobilă, dar găsirea unui medic este o provocare.
„Putem să cumpărăm mobilă, putem să cumpărăm echipamente, putem chiar să construim clădiri sau să folosim altele, dar fiecare medic...ca să găseşti un medic e o provocare. Şi încă un lucru important. Orice medic luăm de pe altă secţie înseamnă acces mai puţin la servicii de sănătate pentru bolnavi care nu suferă de COVID-19 şi au alte suferinţe. Nu putem să inventăm medici, nu putem să-i producem astăzi. E o resursă limitată”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Şeful DSU Raed Arafat a anunţat că la şedinţa de sâmbătă de la sediul MAI, unde a participat premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi alţi specialişti şi epidemiologi a fost făcută o analiză a situaţiei paturilor la ATI şi nu au fost luate decizii, urmând ca în 2-3 zile să existe concluziile finale.
El a adăugat că la ultima analiză, de acum 10-12 zile, erau 1.408 paturi la secţiile de terapie intensivă şi că au fost suplimentate paturile în Bucureşti.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.