Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise. De asemenea, se prelungeşte suspendarea zborurilor de pe toate aeroporturile. Carantinarea celor care vin din străinătate se face la domiciliu. Ieşirea din afara localităţilor se va face doar din ”motive întemeiate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Stare de alertă: Toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională vor fi izolate la domiciliu timp de 14 zile/ INSP a eliminat ”zonele roşii” pentru care se impunea anterior carantina instituţionalizată
CITEȘTE ȘI Stare de alertă: Instituţiile şi operatorii care au activităţi cu publicul trebuie să asigure 4 metri pătraţi pentru orice persoană şi măsurarea temperaturii
CITEȘTE ȘI Stare de alertă: Intrarea în ţară a străinilor este interzisă/ Suspendarea zborurilor, prelungită cu 14 zile/ Multe puncte de trecere a frontierei rămân închise
CITEȘTE ȘI Stare de alertă: Restaurantele, terasele şi mall-urile mai mari de 15.000 de metri pătraţi rămân închise/ Se deschid centrele comerciale mici şi magazinele cu ieşire directă în stradă/ Organizarea manifestaţiilor cu public este interzisă

UPDATE - Anexa conţinând măsurile luate, inclusiv excepţiile de la interdicţia de părăsire a localităţii şi declaraţia pe proprie răspundere necesară

 Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.
 Cu aceeaşi dată se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi protecţie.
Se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei  proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi; 
f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; 
g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
h) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; 
 i) deplasarea pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane
. j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială;
k) deplasarea pentru achiziţia,  service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.   La solicitarea instituţiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor se justifică prin declaraţie pe propria răspundere.

UPDATE: Decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă:  

Art.1 Începând cu data de 15.05.2020, se declară Starea de alertă la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile.

2 Art.2 Măsurile de prevenire şi control a infecţiilor, aplicabile pe timpul stării de alertă, sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.3 Regulile de desfăşurare a unor activităţi care necesită măsuri specifice de protecţie sanitară se adoptă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului cu competenţă în domeniu.

Art.4 Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la art. 3, necesare aducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale emit acte normative şi acte administrative, potrivit normelor de competenţă şi domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Art.5 În aplicarea dispoziţiilor art. 7 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020, privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 20/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale HG nr.557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, prin ordin al comandantului acţiunii, măsurile necesare prevenirii şi combaterii infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 , în cadrul acţiunilor de răspuns la nivel naţional.

Art.6 Prezenta Hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, susţin, joi seară, o declaraţie de presă, la finalul şedinţei CNSU, pentru a anunţa măsurile care se vor aplica pe durata stării de alertă. 

Marcel Vela a explicat că starea de alertă se decretează la nivel naţional pentru 30 de zile. 

”Art1. Începând cu data de 15 mai se declară starea de alertă la nivel naţional pentru 30 zile”, este primul articol al Hotărârii adoptate de CNSU. 

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale şi la locurile de muncă purtarea măştii devine obligatorie.

Şeful DSU a explicat că se prelungeşte interdicţia zborurilor de pe toatre aeroporturile pentru o perioadă de 14 zile.

”Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020”, a anunţat Raed Arafat. 

De asemenea, se suspendă transportul internaţional de persoane către aceleaşi tări, până la 1 iunie 2020. 

”Se instituie carantina sau izolarea la locuinţă pentru persoanele care vin din străinătate. Cele care nu pot sta acasă, se poate opta pentru carantina instituţionalizată. Cei care vin în ţară indiferent de unde vin se aplică măsura de izolare la domiciliu. Carantină instituţionalizată pentru cei care nu au unde sta sau care încalcă carantina la domiliciu”, a anunţat Raed Arafat. 

Arafat a precizat că în localitate se poate circula liber, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. 

Ieşirea în afara localităţii se va face doar pentru motive întemeiate. 

”Este interzis în afara localităţii cu excepţii: interes profesional, umanitar, activităţi agricole, îngrijirea unei proprietăţi, programe sau proceduri în centre de tratamente, îngrijirea copiilor, membrilor de familie, asistenţa persoane vârstnice, deces, asistenţa medicală care nu poate fi amânată”, a mai precizat Raed Arafat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.