Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, la Constanţa, că, în primele două-trei zile, au fost circa 550 de pacienţi cu coronavirus care au solicitat externarea, dar în ultimele zile numărul acestora a scăzut. ”În contextul în care nu există o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a spus el.Tătaru a subliniat că trebuie respectate aceleaşi reguli de până acum, iar tinerii ”se pot distra în condiţiile şi în normele pe care le-am stabilit cu cei de la HoReCa”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - Întrebat cum sunt verificaţi cei care stau în izolare, Tătaru a spus: ”În acest moment regula este cea a medicului de familie care trebuie să ia legătura cu acest pacient, dar legal nu-l putem obliga în casă să facă această izolare. Recomandarea rămâne aceeaşi, măcar medical, epidemiologic...”
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a afirmat că există posibilitatea ca tinerii veniţi pe litoral să ducă virusul în alte judeţe.

”Există această posibilitate. Tot ceea ce înseamnă contact fizic prelungit, nepăstrarea unei distanţări fizice, pot face o transmitere. Simptomatologia într-o infecţie Covid începe din a doua până în a zecea zi. (...) Tinerii se pot distra în condiţiile şi în normele pe care le-am stabilit cu cei de la HoReCa. Am stabilit nişte norme de desfăşurare şi funcţionare atât a plajelor, teraselor, cât şi a hotelurilor”, a explicat Tătaru.

Întrebat când se deschid restaurantele, el a afirmat: ”Se discută această problemă, avem o comisie comună făcută de INSP, Ministerul Sănătăţii şi cei de la HoReCa, urmând ca în zilele următoare să avem final stabilie nişte norme. Dar în funcţie de evoluţia pe care o avem în acest moment la nivel naţional şi pe care o vom avea şi zilele următoare, stabilim dacă mai devreme sau pe 15 vom avea această relaxare”.

”Acum patru săptămâni aveam o transmitere de 0,6, 0,7, acum suntem la 1,4, gândiţi-vă că după situaţia de ieri eram în situaţia zilei de 8 mai”, a mai spus Tătaru, care a îndemnat la respectarea regulilor, a distanţării fizice, a principiilor de igienă, a indicaţiei medicului.

”(...) şi chiar dacă nu avem o formă legislativă în acest moment, internarea în spital, tratarea pentru cei asimptomatici până la cele zece zile, pentru cei asimptomatici pozitiv încă patru zile la externare. Trebuie să respectăm aceleaşi reguli pe care le-am respectat şi până acum”, a adăugat el.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Pe mine mă interesează să gestionez medical, de asta am venit la Spitalul Judeţean. În contextul în care nu avem o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment. Suntem obligaţi prin statutul nostru, prin asigurarea sănătăţii pacienţilor, să fim pregăţiţi”, a declarat Nelu Tătaru, jurnaliştilor aflaţi la Spitalul Judeţean Constanţa.
 
El a spus că numărul celor care solicită externarea a scăzut în ultimele zile.
 
”La nivelul ţării am avut în primele două, trei zile cam 550 de pacienţi care au solicitat externarea în primele trei zile, în ultimele zile avem o scădere a acestui număr, sunt cei asimptomatici care vor o externare mai rapidă decât cele zece zile”, a afirmat minsitrul Sănătăţii.
 
El a precizat că spitalul este pregătit, dar nu trebuie ”să ne lăsăm doar în baza spitalului”.
 
”Trebuie să respectăm şi acele principii de distanţare fizică, reguli de igienă. Spitalul este pregătit, dar odată cu creşterea numărului de cazuri şi a adresabilităţii în urgenţă foarte mare de la o zi la alta, atunci o să avem o suprasolicitare şi a compartimentului de Terapie Intensivă, care este cel mai important....”, a continuat el.
 
Răspunzând unei întrebări, Tătaru a spus că există posibilitatea ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus.

”Există posibilitatea să devină focare. În acest moment sunt cetăţeni care se reîntorc în acele teritorii, nu trebuie să gestionăm neapărat Constanţa, ci tot ce se întâmplă în acest sezon estival”, a explicat el.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că, şi în absenţa cadrului legislativ, turiştii trebuie să respecte regulile.

”Turiştii trebuit să ştie că chiar dacă nu mai există cadrul legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleaşi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unităţile de primire urgenţe, să evalueze starea lor de sănătate, un simptom respirator trebuie tratat şi trebuie suspicionat ca o infecţie cu Covid”, a spus el.

 

Acum patru săptămâni aveam o transmitere de 0,6, 0,7, acum suntem la 1,4, gândiţi-vă că după situaţia de ieri eram în situaţia zilei de 8 mai. 
 
Care este mesajul dumneavoastră?
 
Respectarea regulilor, respectarea distanţării fizice, respectarea principiilor de igienă, respectarea indicaţiei medicului şi chiar dacă nu avem o formă legislativă în acest moment, internarea în spital, tratarea pentru cei asimptomatici până la cele zece zile, pentru cei asimptomatici pozitiv încă patru zile la externare. Trebuie să respectăm aceleaşi reguli pe care le-am respectat şi până acum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.