Spaţiile comerciale din staţia de metrou Şefan cel Mare sunt demolate, în condiţiile în care Metrorex a avertizat că ar urma să înceapă în această săptămână procedurile de evacuare a acestor spaţii - deţinute de firma sindicatului - după ce termenul acordat pentru eliberarea acestora a expirat în 2 aprilie. Diretorul Metrorex, Ştefan Paraschiv, participă la operaţne şi chiar a luat o rangă pentru a deschide uşa unui magazin. Primarul Radu Mihaiu a anunţat sprijin pentru comercianţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
UPDATE: Directorul general al Metrorex, Ştefan Paraschiv, participă la operaţiunea de demolare a chioşcurilor de la metrou.
Ba chiar, la un moment dat, Paraschiv a luat o rangă pentru a deschide uşa unuia dintre chioşcuri.
La faţa locului sunt proprietarii chioşcurilor, care-l acuză de abuz pe primarul sectorului 2. Aceştia cer prezenţa unui executor judecătoresc, lucru pe care Radu Mihaiu nu-l consideră necesar. De asemenea, sunt prezenţi reprezentanţ ai sinicatului de la metrou.
Jandarmeria şi Poliţia Locală Sector 2 asigură un cordon de protecţie în zona în care se desfăşoară operaţiunea de demolare a chioşcurilor.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu a postat o imagine din timpul operaţiunii de dezafectare a magazinelor din staţia Ştefan cel Mare.
”Primul chioşc ilegal de la metrou a fost dat jos la staţia Ştefan cel Mare”, a scris primarul pe Facebook.
Ulterior, el a precizat că aceste magazine nu deţin autorizaţie de construire.
”Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizaţii de construire emise”, au transmis săptămâna trecută reprezentanţii Metrorex.
Potrivit companiei, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranţa călătorilor şi a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că: spaţiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgenţă, îngreunează accesul la hidranţii interiori; nicio construcţie după 2010 nu are aviz ISU.
”Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că staţiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizaţiei de construire şi nerespectarea normativelor de siguranţă reprezintă o adevărată urgenţă de siguranţă şi ordine publică”, a precizat Metrorex.
Metrorex a anunţat în urmă cu mai mult de o săptămână, că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie, deoarece "pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă".
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.