Peste două sute de persoane au protestat, vineri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, reclamând încălcarea legii prin instituirea stării de urgenţă. Protestatarii nu au purtat măşti de protecţie, au avut pancarte cu mesaje împotriva autorităţilor şi au cerut dovezi cu privire la existenţa pandemiei de coronavirus. În piaţă s-au aflat şi fostul ministru Adrian Severin, dar şi fostul prezidenţiabil Bogdan Stanoevici. Primarul general, Gabriela Firea, a criticat manifestaţia organizată în Bucureşti, afirmând că eforturile tuturor sunt zădărnicite. Jandarmeria Bucureşti a anunţat că două persoane care au participat la o altercaţie au fost conduse la secţia de poliţie.
UPDATE: Protestul s-a încheat fără alte incidente. Participanţii au anunţat că intenţionează să repede manifestaţia şi în cursul zilei de sâmbătă.
În momentul de vârf, peste două sute de protestatari s-au aflat în piaţa din faţa Guvernului.
UPDATE: Printre protestatari se numără şi fostul ministru Adrian Severin, dar şi fostul prezidenţiabil Bogdan Stanoevici.
UPDATE: ”În legătură cu manifestaţia publică ce se desfăşoară în Piaţa Victoriei, Jandarmeria Bucureşti face următoarele precizări: Prin măsurile pe care le luăm, punem pe primul plan sănătatea, ordinea publică şi siguranţa participanţilor la adunarea publică. Primele măsuri pe care le-am luat sunt de dialog, apel la responsabilitatea persoanelor prezente şi recomandări pentru respectarea măsurilor de protejare a sănătăţii”, a transmis, vineri seară, Jandarmeria Bucureşti
Jandarmii solicită tuturor cetăţenilor să respecte regulile de distanţare socială şi să nu participe la astfel de manifestaţii publice.
”Până în prezent, două persoane care au participat la o altercaţie au fost conduse la secţia de poliţie pentru identificare şi pentru luarea măsurilor legale”, au mai transmis jandarmii.
UPDATE: Primarul general Gabriela Firea a scris, vineri seară, pe Facebook că suntem în plină pandemie, iar adunările publice nu fac decât să zădărnicească eforturile tuturor.
”Întreaga lume s-a oprit din loc. Am făcut cu toţii sacrificii pentru evitarea contaminării pe scară largă. Nu v-aţi întâlnit cu familia şi prietenii. Aţi lucrat de acasă. Se pare că eforturile tuturor sunt zădărnicite. Suntem în plină pandemie. Nu s-a descoperit vaccinul şi tratamentul minune. Ne dorim să repornim economia, pentru a preveni pe cât posibil o prăbuşire economică. Între timp, recomandările epidemiologilor sunt ignorate. Mă întreb, încotro ne îndreptăm...”, a scris Firea pe pagina ei de Facebook.
Primarul general a demarat şi un sondaj pe pagina de socializare, întrebând dacă participarea la manifestaţii publice în această perioadă este dovadă de responsabilitate sau iresponsabilitate.
Cei mai mulţi au considerat că este vorba despre iresponsabilitate, dar au fost şi bucureşteni care au criticat închiderea spitalelor pentru pacienţii cu alte afecţiuni sau au criticat măsurile restrictive care au fost impuse.
”Toţi politicienii nu ati inteles de ce s-a făcut Revoluţia din decembrie 89. Oamenii nu au avut libertate şi au ieşit în stradă. Să vă ferească Dumnezeu de furia mulţimii”, este unul dintre comentarii.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Apelul pentru a participa la un protest, în prima zi după încetarea stăriide urgenţă, a fost făcut pe Facebook.
Organizatorii cer ”dovezile cazurilor de c0r0navirus care stau la baza statisticilor oficiale precum şi dovezi cu privire la veridicitatea deceselor de C0V1D-I9” şi ”pedepsirea tuturor făptuitorilor care au încălcat legile şi Constituţia prin instituirea decretului stării de urgenţă şi a tuturor măsurilor ulterioare acestuia, cu complicitatea Parlamentului”.
”Parlamentarii ar fi trebuit să îşi ceară scuze imediat poporului pe care îl reprezintă şi ale cărui interese trebuia să le protejeze. Cea mai bună cale de a-şi cere scuze ar fi fost moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban şi suspendarea preşedinteui Iohannis pentru abuz în serviciu şi vătămare gravă a drepturilor şi intereselor legitime a cetăţenilor români. Nu a făcut-o. Aşadar, oamenii cer demisia preşedintelui, a guvernului şi sancţionarea parlamentarilor complici la emiterea şi impunerea decretelor şi OUG-urilor ilegale care au încălcat şi confiscat drepturile românilor, permiţând abuzurile din perioada stării de urgenţă”, au transmis organizatorii.
Peste o sută de persoane s-au strâns la protest şi nu poartă mască sau alte măsuri de protecţie.
”Cui foloseşte demenţa termometrizării?”, ”Sunt născut în 83, nu vreau ca fiu-mio să trăiască în 84”, ”Imunizare naturală, nu carantină socială”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe care le poartă protestatarii.
La faţa locului sunt mai multe echipaje de jandarmi care încearcă să determine protestatarii să păstreze distanţa între ei, dar şi să împiedice alte persoane să se alăture protestului.
”Fiţi responsabili! În mediul online au fost anunţate mai multe evenimente prin care cetăţenii sunt invitaţi să participe la manifestaţii publice. Printre măsurile de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 se numără şi aceea de interzicere a organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri în spaţii deschise. Pentru sănătatea dumneavoastră şi protecţia celorlalţi cetăţeni, vă recomandăm să nu participaţi şi să nu răspundeţi la astfel de evenimente”, au transmis jandarmii.
Deocamdată, jandarmii nu au luat măsuri împotriva protestatarilor care încalcă deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru starea de alertă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.