Preşedintele Sindicatului Liber Metrou, Ion Rădoi, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii DNA, care l-au audiat miercuri în dosarul vizând infracţiuni de corupţie în care au avut loc percheziţii în Bucureşti şi în Prahova şi Ilfov. La ieşirea de la DNA, Rădoi a fost aşteptat de sindicalişti. DNA a transmis că Rădoi este cercetat pentru folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, şi şantaj, alături de o altă persoană, aflată la rândul său sub control judiciar. Rădoi este suspectat că a organizat protestul din 25/26 martie, care a dus la blocarea circulaţiei metroului, pentru a face presiuni asupra ministrului Transporturilor şi directorului Metrorex pentru a ajunge la o soluţie favorabilă intereselor sale.
UPDATE - Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 14 iulie, a inculpaţilor: Ion Rădoi, la data faptei şi în prezent preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deţinută de U.S.L.M.), pentru folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, şi şantaj (două fapte), şi o persoană fizică, administrator al unor societăţi comerciale, pentrucomplicitate la folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată.
"Prezenta cauză are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021", a transmis DNA, miercuri seară.
Conform sursei citate, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) şi controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit. În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat. De exemplu, unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.
"În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei.
În acest context, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calităţile menţionate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce funcţionau ilegal din luna septembrie 2018", a precizat DNA.
Procurorii au susţinut că, pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) şi pe Directorul General al Metrorex (ca reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administraţie al Metrorex), să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:
- ar fi organizat şi demarat acţiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca şi consecinţă blocarea circulaţiei trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăţi în realizarea transportului suprateran, în condiţiile stării de alertă,
- ar fi coordonat angajaţii Metrorex şi membri ai U.S.L.M., unii cu funcţii de conducere, prezenţi la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceştia pe toată durata desfăşurării lui,
- ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianţi, beneficiari ai spaţiilor în litigiu, aflaţi sub coordonarea celuilalt inculpat,
- ar fi determinat angajaţii de la Metrorex prezenţi la locul de muncă, să-şi întrerupă programul, pentru a participa la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale şi implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,
- ar fi determinat pe ceilalţi lideri de sindicat să mobilizeze salariaţi aflaţi la serviciu care să participe la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale,
- ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcţii de decizie la nivel politic, guvernamental şi local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susţinerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor şi pe Directorul General al Metrorex să renunţe la acţiunile de desfiinţare a spaţiilor comerciale de la metrou şi, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desfiinţare a spaţiilor respective.
Pe durata controlui judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care: să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului (pentru ambii inculpaţi), să nu se deplaseze la sediul U.S.L.M şi la sediul SC Sindomet Servcom SRL (pentru ambii inculpaţi), să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar (pentru ambii inculpaţi), să nu desfăşoare activitatea de preşedinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa (doar pentru inculpatul Rădoi Ion), să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme (pentru ambii inculpaţi).
Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, celor doi inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Câteva zeci de persoane, sindicalişti de la metrou, s-au adunat, miercuri seară, în faţa sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde era audiat Ion Rădoi. La ieşire, acesta a fost condus de sindicalişti, care au încercat să îi împiedice pe jurnalişti să discute cu Rădoi. Acesta nu a făcut declaraţii presei.
Ion Rădoi a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care DNA a făcut, miercuri dimineaţă, 16 percheziţii în Bucureşti şi în Prahova şi Ilfov, inclusiv la Sindicatul Liber Metrou dar şi la locuinţa preşedintelui acestuia.
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2018 - 2021. În cursul zilei de 14 iulie 2021, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Prahova şi Ilfov, dintre care 3 sunt sedii ale unor instituţii publice”, a transmis DNA.
Au avut loc percheziţii la sediul Sindicatului Liber Metrou ŞI la locuinţa liderului de sindicat Ion Rădoi. Conform G4Media, s-au făcut percheziţii şi la Primăria Sectorului 3 şi la Primăria Sectorului 5.
Dosarul ar avea legărură cu spaţiile comerciale de la metrou şi cu acţiunea de demolare a acestora declanşată de Ministerul Transporturilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.