Aproximativ 3.500 de militari şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului Român de Informaţii, precum şi militari din ţări aliate sau partenere, cu peste 350 de mijloace tehnice, au luat parte la parada de 1 Decembrie, în Piaţa Arcul de Triumf. La ceremonie au asistat câteva mii de oameni, printre participanţi fiind şi membri şi simpatizanţi PSD şi ALDE, aduşi cu autocarele din mai multe jude'e. La paradă au asistat, de la tribuna oficială, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, vicepremierul Marcel Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Parada militară s-a încheiat 

Parada militară s-a încheiat după ora 12.30, iar la final, preşedintele Klaus Iohannis a dat mâna cu persoane din public.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La finalul ceremoniei, Klaus Iohannis a schimbat câteva cuvinte cu premierul Mihai Tudose şi cu ministrul Apărării, Mihai Fifor, apoi s-a urcat în maşină. Însă imediat a coborât şi s-a îndreptat spre zona publicului, dând mâna cu o parte dintre persoanele care au asistat la paradă. Apoi, s-a urcat din nou în maşină şi a plecat.

Mii de oameni au asistat, la Arcul de Triumf, la parada militară de Ziua Naţională, care a început la ora 11.00. Oameni în vârstă şi mai ales părinţi cu copii, unii îmbrăcaţi în costume populare şi şube, toţi cu drapele mari, steguleţe din hârtie şi chiar steaguri UE.

La paradă au asistat, de la tribuna oficială, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, vicepremierul Marcel Ciolacu. De asemenea, au fost prezenţi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, liderul PNL, Ludovic Orban, fostul premier Victor Ponta, precum şi membri ai Birourilor permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general Augustin Lazăr, şi membri ai Corpului diplomatic, între care ambasadorul Marii Britanii. 

UPDATE - Parada militară a început

Mii de oameni participă, la Arcul de Triumf, la parada militară de Ziua Naţională, care a început la ora 11.00. Oameni în vârstă şi mai ales părinţi cu copii, unii îmbrăcaţi în costume populare şi şube, toţi au drapele mari, steguleţe din hârtie şi chiar steaguri UE. 

Poliţiştii au împărţit participanţilor, în Piaţa Charles de Gaulle, steaguri şi insigne şi le-au urat "La mulţi ani" de 1 Decembrie. 

Oameni au început să se strângă în Piaţa Arcului de Triumf încă de la ora 8.30 şi nu au părut deranjaţi nici de vremea rece şi cerul înnorat, dar nici de filtrul de control din apropierea Arcului. Cei mici, de mână cu părinţii lor, s-au declarat foarte încântaţi de parada de 1 Decembrie, spunând că sunt nerăbdători să vadă tancurile şi armele militarilor, în timp ce adulţii recunosc că de multe ori critică România şi mai ales pe cei care o conduc, însă de Ziua Naţională îşi amintesc că sunt români. "Măcar de 1 Decembrie să o iubim", a spus un participant.

La paradă asistă, de la tribuna oficială, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Mihai Fifor, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Felix Stroe. De asemenea, sunt prezenţi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, Emil Constantinescu, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, liderul PNL, Ludovic Orban, fostul premier Victor Ponta. Sunt prezenţi şi memmri ai Birourilor permanente al Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi şi procurorul general Augustin Lazăr şi membri ai Corpului diplomatic, între care ambasadorul Marii Britanii. Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au participat, vineri, la o ceremonie militară şi religioasă organizată în Parcul Carol I din Capitală, la care a fost prezent şi ambasadorul SUA, Hans Klemm. Nici Tăriceanu, nici Dragnea nu au anunţat această participare. Tăriceanu a fost prezent în sediul ALDE şi anunţase că va asista din public la parada de la Arcul de Triumf, iar Dragnea nu şi-a anunţat participarea la vreun eveniment public.

Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat, iar preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

UPDATE - Membri şi simpatizanţi PSD şi ALDE, la Arcul de Triumf, cu pancarte, steaguri tricolore şi costume populare

Membri şi simpatizanţi PSD şi ALDE au sosit la Arcul de Triumf cu pancarte, steaguri tricolore şi costume populare. Ei se află în zona sediului ALDE, unde a ajuns şi Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu se află în sediul ALDE, care este chiar lângă Arcul de Triumf, iar în curte sunt aproximativ o sută de membri şi simpatizanţi. Şi în faţa sediului sosesc membri şi simpatizanţi ai PSD şi ALDE, pe jos, venind în special dinspre Romexpo. Unii dintre ai au pancarte cu PSD şi steaguri tricolore.

Câteva persoane sunt îmbrăcate în port tradiţional românesc şi s-au prins în dansuri populare.

De altfel, ALDE a anunţat că Tăriceanu va asista din zona publicului la parada de la Arcul de Triumf.

De asemenea, la Arcul de Triumf au ajuns şi protestatari din mişcarea #rezist.

UPDATE - Câteva sute de oameni au ajuns în Capitală, aduşi cu autocarele de organizaţiile PSD, pentru a participa la ceremoniile de Ziua Naţională

Câteva sute de oameni au sosit cu autocarele în Capitală, vineri dimineaţă, aduşi de mai multe organizaţii PSD din ţară, pentru a participa la ceremoniile care vor avea loc de Ziua Naţională la Arcul de Triumf.

În jurul orei 8.30, în parcarea Romexpo erau deja aproximativ 20 de autocare, din Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin, Buzău, Prahova sau Călăraşi.

Aproximativ 3.500 de militari români şi ai ţărilor aliate, autovehicule de luptă şi aeronave, la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf

Aproximativ 3.500 de militari şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului Român de Informaţii, precum şi militari din ţări aliate sau partenere, cu peste 350 de mijloace tehnice, vor participa la parada de 1 Decembrie, vineri, în Piaţa Arcul de Triumf. Noutatea acestuia an este ţinuta combat a trupelor Ministerului Apărării Naţionale, care va intra în acest an în dotarea Armatei Române. De asemenea, pentru prima dată la parada militară de Ziua naţională va fi prezent un detaşament al Forţelor Armate Portugheze. Vor defila autospeciale şi motociclete ale Poliţiei Române, aeronave şi tancuri, precum şi alte vehicule de luptă ale Armatei Române.

În timpul intonării Imnului de către Orchestra Reprezentantivă a Ministerului Apărării Naţionale, corala Bazei Sprijin Logistic Muntenia, corul studenţilor Academiei Tehnice Militare şi solistul Alexandru Ştefan Constantin de la Ansamblul Artistic al Armatei, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” va executa 21 de salve de tun, în semn de salut şi în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului şi a Drapelului.

După ce preşedintele Iohannis depune o coroană de flori, începe defilarea, parada fiind organizată pe detaşamente, cu trupe şi tehnică de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii. De asemenea, va participa la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

În premieră, trupele MApN vor purta noua ţinută combat intrată în acest an în dotarea Armatei Române, în timp ce elevii şi studenţii militari vor defila în ţinuta de oraş.

Defilarea terestră va începe cu trei detaşamente care vor purta atât drapelele de epocă ce au aparţinut unităţilor care au luptat în Primul Război Mondial, cât şi uniformele militarilor din Primul Război Mondial. Uniformele de ofiţer, subofiţer şi soldat vor fi purtate de 18 militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Potrivit MApN, uniformele sunt replici şi aparţin Regimentului 6 Infanterie “Mihai Viteazul”, Regimentului 4 Artilerie şi Regimentului 9 Vânători de Munte, numărul unităţii fiind brodat pe epolet. Armele, carabine model 1891, sunt originale.

De asemenea, Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană, va purta uniformele şi echipamentul Armatei  României din anii 1915-1918, de Infanterie, de Grăniceri şi de Vânători de Munte. Din detaşament fac parte inclusiv patru membri ai Asociaţiei Deutsches Freikorps şi patru membri ai Asociaţiei Culturale Tomis. Anul acesta, un pluton al Asociaţiei Tradiţia Militară a defilat la Chişinău de Ziua Naţională a Republicii Moldova. Detaşamentul va fi condus de comandantul Mircea Stoica, ce va purta o uniformă de căpitan de vânători de munte ;i sabie de paradă, tip Solingen, model 1895.

La paradă vor defila şi militarii Batalionului 313 Cercetare în Adâncime „Burebista”, unitate de elită a Forţelor Terestre Române, care vor purta steagurile Forţelor Terestre şi Navale, Comandamentului Logistic Întrunit, Brigăzii de Operaţii Speciale şi Brigăzii de Informaţii Militare, urmaţi de Forţele pentru Operaţii Speciale. Militarii brigăzii pentru Operaţii Speciale vor fi îmbrăcaţi în uniforma de luptă pentru medii de deşert şi aride. Potrivit MApN, Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” şi structurile subordonate participă din anul 2006 la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Brigada de Operaţii Speciale va fi urmată de Brigada de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, cu Drapelul de Luptă, comandat de colonelul Ionel Irimia, participant la trei misiuni în teatrele de operaţii.

Şi în acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detaşament format din militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Detaşamentul va fi condus de căpitanul Adrian Ciprian Iriciuc, rănit în Afganistan şi medaliat cu bronz la proba de canotaj în sală la Jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada. Şi alţi militari răniţi care au participat la jocurile Invictus din Canada şi care au obţinut rezultate foarte bune fac parte din acest detaşament.

MApN precizează că din 1996, 29 de militari români au murit în teatrele de război, iar 25 din cei aproximativ 180 de răniţi vor da onorul de Ziua Naţională a României.

De asemenea, la paradă vor participa şi militari străini din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO. Detaşamentul va fi format, astfel, atât din militari români, cât şi din militari din Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Potrivit MApN, accest comandament contribuie la consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice şi poate asigura intervenţia în cazul unei operaţii de tip Articol 5, care prevede obligaţia ca fiecare stat al Alianţei să ajute orice alt stat membru în cazul unui atac.

Militarii români ai Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, condus de colonelul Cristian Dan, vor defila alături de militari străini din acelaşi comandament.

Brigada multinaţională de la Craiova s-a înfiinţat în urma deciziilor luate de NATO la summit-ul de la Varşovia din 2016, comandamentul fiind alcătuit 85 la sută din militari români şi 15 la sută din militari din Bulgaria, Canada, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia şi Spania.

Armata Poloniei va fi reprezentată în programul paradei de Ziua Naţională de un detaşament format din militari ai Brigăzii 17 Mecanizată a Voievodatului Wielkopolskie, participanţi la misiuni în Ciad şi Afganistan, precum şi din Brigada 10 Logistică, care a participat la încheierea misiunii ISAF din Afganistan. Militarii acesteia au participat la misiuni în cadrul SFOR, în Bosnia şi Herţegovina, UNIFIL, în Liban, şi UNDOF, în regiunea Golan din Siria.

De asemenea, militarii bulgari din cadrul Batalionului 38 Infanterie Mecanizată al Brigăzii 2 Mecanizată din Stara Zagora, precum şi forţe canadiene dislocate la Baza aeriană “Mihail Kogălniceanu” de la Constanţa vor defila în cadrul paradei. Conform MApN, 135 de militari canadieni şi patru avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviaţiei Regale Canadiene participă în ţara noastră la misiuni de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO, în cadrul operaţiunii REASSURANCE. Detaşamentul francez va fi reprezentat la paradă de Academia Militară formată din Academia Militară de la Saint Cyr şi Şcoala de Arme Întrunite.

La rândul său, detaşamentul din Germania participant la paradă va fi format din militari ai Diviziei Forţelor de Reacţie Rapidă. Din programul de defilare mai fac parte şi ofiţeri ai Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre din Grecia, precum şi detaşamentul italian de gardă din Regimentul 1 “Granatieri di Sardegna”, descendent al “Reggimento delle Guardie”, înfiinţat la 18 aprilie 1659, care a participat, în ultimii ani, la operaţii de menţinere a păcii în Somalia, Bosnia Herţegovina, Albania, Liban şi Kosovo.

În premieră la parada militară va defila un detaşament al Forţelor Armate Portugheze, comandat de căpitanul João Petro Santos Martins., respectiv purtătorul Drapelului Naţional al Portugaliei şi trei militari reprezentând cele trei categorii de forţe armate: Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale.

Militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova vor participa şi în acest an la parada de 1 Decembrie, iar pentru a doua oară vor fi alături de militarii români reprezentanţii armatei Slovaciei, care aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul Guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.

Vor fi prezente la paradă şi armata Turciei, cu militari care fac parte din Corpul 3 de Reacţie Rapidă Turcia, armata ucraineană, formată din cei mai buni cadeţi ai Academiei Militare Odessa, cu experienţă de luptă în cadrul operaţiilor de protecţie a integrităţii teritoriale a Ucrainei, armata Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, cu Corpul de tobe al Orchestrei Marinei Regale, precum şi armata SUA, cu două detaşamente: unui

Reprezentanţii Armatei Statelor Unite ale Americii participă la parada militară naţională cu două detaşamente. Unul va fi format din militari ai Batalionului 1 din Regimentul 18 Infanterie, “Vanguards”. Potrivit MApN, în ţara noastră sunt dislocaţi peste 250 de militari din cadrul batalionului “Vanguards” care se instruiesc în comun cu militarii români, iar al doilea va fi compus din militari ai Batalionului 2 Puşcaşi Marini, batalion de infanterie al Corpului de Marină al Statelor Unite, care a participat la misiuni în cadrul operaţiilor terestre şi navale din întreaga lume, inclusiv în Golful Persic, Haiti, Kosovo, Yemen, Irak şi Afganistan. În ultimii ani, batalionul a cooperat cu naţiuni partenere din întreaga lume, cu Japonia, Korea, Filipine, Thailanda, Malaezia, Georgia, Grecia, Spania, Italia, Norvegia, Suedia şi România.

Detaşamentele ţărilor străine vor fi urmate de blocul de paradă al Forţelor Terestre Române, condus de generalul de brigadă Dorin Blaiu, comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, veteran al teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan.

Forţele terestre Române au participat la misiuni pe trei continente după 1990 cu aproximativ 40.000 de militari. În 2017, au participat la peste 350 de exerciţii naţionale, multinaţionale în ţară şi în străinătate, exerciţiul cel mai important fiind „SABER GUARDIAN-17”, la care peste 8.000 de militari români s-au instruit alături de militari din 22 ţări aliate şi partenere.

Primul detaşament al forţelor Terestre Române va fi format din militari ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, care a participat la toate operaţiile militare desfăşurate de Armata României după cel de-Al Doilea Război Mondial în diferite zone de conflict, precum Angola, Albania, Kosovo, Bosnia, Irak şi Afganistan, urmat de militarii Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, condus de locotenent-colonelul Costel Păstase, veteran al teatrelor de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan. În acest an, peste 3.000 de militari ai Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” au participat la misiuni în şase teatre de operaţii pe trei continente. Ultima misiune a fost în 2016, RESOLUTE SUPPORT, din teatrul de operaţii Afganistan.

Vor mai defila miltarii supranumiţi “Scorpionii Roşii” ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din cadrul Brigăzii Multinationale de  Sud-Est, care au deschis, în 2002, seria participării batalioanelor româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan şi care au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan, militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, cu Drapelul de Luptă, precum şi militari paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", care sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.

Parada va continua cu militarii Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA”, înfiinţat în urmă cu 48 de ani, care a participat, începând cu 2005, la cinci misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, apoi cu poliţiştii militari ai Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, care au participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, respectiv în Angola, Somalia, Kuweit, Albania, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Irak şi Afganistan, preum şi cu ofiţerii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Vor defila, de asemenea, elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri ai Forţelor Terestre “Basarab I”, şi ai Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, care a împlinit 105 ani de existenţă şi a primit, pentru a doua oară consecutiv, titlul de Şcoală Europeană. Cei 50 de elevi cantemirişti vor fi conduşi de colonel Doina Mureşan, prima femeie comandant din istoria instituţiilor militare de învăţământ.

După Forţele Terestre va urma Garda de onoare a Drapelului de Luptă al Forţelor Aeriene, formată din militari din cadrul Detaşamentului de căutare-salvare prin luptă, structură de operaţii dotată cu echipamente de ultimă generaţie şi destinată multiplicării de putere a Forţelor Aeriene. Militarii detaşamentului au participat la misiuni de luptă în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, la misiuni specifice de căutare-salvare pe teritoriul naţional şi la exerciţii naţionale şi internaţionale cu parteneri NATO.

Defilarea va continua cu militarii Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, care au misiunea de apărare a Capitalei şi a altor obiective importante şi cu detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, singura instituţie militară de învăţământ superior din ţară care pregăteşte ofiţeri pentru Forţele Aeriene Române şi cu detaşamentul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene “Traian Vuia” de la Boboc, singura instituţie de învăţământ postliceal militar pentru formarea maiştrilor militari şi subofiţerilor din Forţele Aeriene, cu o vechime de aproape un secol.

Vor urma patru detaşamente ale Forţelor Navale formate din militari ambarcaţi la bordul navelor din subordinea Comandamentului Flotei, fregate, corvete, nave purtătoare de rachete, dragoare maritime, militari ai Batalionului 307 Infanterie Marină, o structură unică din Armata României prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe apă, cât şi în teren, respectiv studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, care, anul acesta, cu Nava Şcoală „Mircea”, au făcut un marş de instrucţie de patru luni şi au făcut escale în 11 porturi din nouă ţări europene, ajungând până în Finlanda. Pentru prima dată în timpul marşului au fost ambarcaţi 110 cadeţi germani, care s-au instruit cu cadeţii români. Cel de-al patrulea detaşament va fi format din elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Forţele Navale au participat, în ultimul an, la 16 exerciţii multinaţionale, în Marea Neagră şi Marea Mediterană, precum şi la operaţiile Alianţei Nord-Atlantice, din Bazinul Mediteranean, unde Fregata „Regele Ferdinand” a reprezentat România în cadrul Operaţiei “Sea Guardian”, alături de partenerii NATO..

Defilarea va continua cu militari din unităţile din compunerea Bazelor logistice teritoriale dislocate pe întreg teritoriul naţional şi detaşamentul Şcolii de aplicaţie pentru logistică „General Constantin Zaharia”, din cadrul Comandamentul Logistic Întruni.

Vor urma alte două detaşamente ale Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, structură de specialitate a Statului Major al Apărării care asigură realizarea, exploatarea şi mentenanţa sistemelor de comunicaţii şi informatică necesar Armatei României la nivel strategic, printre care vor fi şi elevi ai Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, precum şiofiţeri studenţi din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”. De asemenea, în fruntea detaşamentului de studenţi ai Academiei Tehnice Militare va fi sergent Claudiu Dimache, multiplu campion european şi mondial la kempo, care va purta drapelul de luptă.

Parada va continua cu defilarea studenţilor Institutului Medico-Militar, condus de colonelul Mihail-Silviu Tudosie, medic primar, doctor în medicină, care este cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi ofiţer specialist în domeniul protecţiei medicale împotriva armei chimice.

După blocul de paradă al MApN va defila cel al Ministerului Afacerilor Interne, deschis de Garda drapelului şi detaşamentul de studenţi al Academiei de Poiţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, urmat de elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina.

Vor mai particpa un detaşament de Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei, brigadă formată din militari specializaţi ca lunetişti, paraşutişti, scafandri şi alpinişti cu experienţă în misiuni internaţionale desfăşurate, precum şi Garda de Onoare a Jandarmeriei.

Defilarea va continua cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cu pompieri echipaţi care vor purta Drapelul de luptă. Astfel, vor defila echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înălţime şi din alte medii, membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, recunoscută la nivel internaţional, acreditată INSARAG, pentru a executa misiuni în afara graniţelor tării, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

De asemenea, defilarea Serviciului Român de Informaţii (SRI) va fi deschisă de luptătorii Brigăzii Antiteroriste, care desfăşoară atât misiuni preventive, pentru protecţia unor obiective diplomatice şi a unor personalităţi şi asigură securitatea la bordul aeronavelor („şoimii aerului”), precum şi misiuni ofensive. Tot din cadrul SRI vor defila şi cadrele care asigură securitatea în aeroporturile din România.

Blocul de paradă al tehnicii militare va fi condus de colonelul Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, ofiţer de tancuri. Astfel, vor defila vehiculele de luptă de tip HUMVEE ale Forţelor pentru Operaţii Speciale, cu şi fără turelă, care au în dotare tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie şi sunt folosite atât pe timpul antrenamentelor din ţară, cât şi pe timpul misiunilor reale din teatrele de operaţii. Vor mai defila motocicletele ENDURO, care au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în 2016 şi care sunt folosite pentru misiuni specifice ce presupun un mare grad de mobilitate, urmate de vehiculele RANGERS POLARIS, care, tot din 2016, au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale, fiind folosite la acţiuni de căutare, salvare, evacuare şi cercetare în teren puternic frământat.

În cadrul paradei de Ziua Naţională vor mai fi prezentate aeronavele fără echipaj uman la bord „Scan Eagle”, care pot zbura în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Conform MApN, până în prezent cu aceste aeronave s-au desfăşurat peste 600 de misiuni de culegere de date în teatrul de operaţii Afganistan.

Detaşamentele de tehnică din dotarea Forţelor Terestre vor fi formate din vehicule URO VAMTAC, model blindat, folosit în misiuni speciale atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară, 10 transportoare de trupe PIRANHA, autovehicule blindate, dotate cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare, cinci transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, de luptă, dotate cu mitraliere, cu sistem de lansare a grenadelor fumigene şi sistem de protecţie contra armelor de distrugere în masă, precum şi transportoare amfibii blindate 8x8 Piranha V, o maşină de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, dotată cu un sistem de rachete antitanc, o mitralieră şi instalaţie de fumizare termică pentru mascare.

De asemenea, la paradă vor mai fi prezente punctul de comandă mobil de unde pot fi urmărite toate maşinile de luptă ale infanteriei, o maşină blindată pentru evacuare medicală MEDEVAC, dotată cu tărgi pliante şi toate echipamentele necesare pentru primul ajutor şi un autovehicul blindat TEHEVAC, care asigură evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, cele două maşini au fost folosite în intervenţiile pentru salvarea populaţiei din judeţele Vrancea şi Buzău în cazul căderile masive de zăpadă.

Defilarea va continua cu tancuri proiectate în România, sisteme de artilerie antiaeriană GEPARD, lansatorul de rachete LAROM, sisteme antiaeriene, autostaţii radio HARRIS pe şasiu Chevrolet, patru autospeciale de cercetare şi intervenţie chimică, biologică, radiologică şi nucleară din cadrul Sistemului de Supraveghere şi Avertizare CBRN al Armatei României, autospeciale ale geniştilor, motociclete BMW Enduro ale poliţiei militare, autospeciale Dacia Duster, autospecialel de transport trupe HATTEHOF din dotarea Batalionului 265 Poliţie Militară, trei vehicule de recuperare-evacuare şi autotranscontainerele care pot transporta materiale containerizate cu o masă totală de 40 de tone.

În ceea ce priveşte tehnica Forţelor Aeriene, aceasta va fi formată din detaşamentul de radare TPS-79 R ale Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere “DACIA”, care supraveghează spaţiului aerian al României, precum şi rachete sol-aer HAWK,

În acest an, Forţele Navale vor participa la parada de 1 Decembrie cu un dispozitiv mobil de lansare a rachetelor de la Divizionul 58 Rachete de coastă.  Dispozitivele mobile de lansare ale rachetelor şi navele purtătoare de rachete formează un sistem defensiv de apărare aa litoralului românesc, cu rachete sol-navă şi navă-navă, explicp MApN.

Vor mai defila patru autostaţii radio blindate ale Comandamentului Logistic Întrunit, cinci autovehicule de teren blindate tip uşor Panhard, pentru zonele de conflict, două autospeciale de supraveghere video mobilă Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI tehnică nou intrată în dotarea Bazei Militare 99 Deveselu, 10 autovehicule de teren variat, autospeciale pentru intervenţie rapidă în condiţii dificile de teren care au intrat în dotare în 2016, fiind primele vehicule de acest gen din Armata României, precum şi trei autospecialele de poliţie militară Ford Ranger ale echipelor de patrulare din serviciul de pază şi serviciul de intervenţie.

Comandamentul comunicaţiilor şi informaticii va participa la paradă cu autostaţia de videoteleconferinţă, pe şasiu Uro Vamtac, dotată în 2017 cu echipamente multimedia şi drone, cu autostaţia satelitară Anchor Station, trei containere radioreleu transportabile, autostaţii radio Falcon, autospecială pentru managementul spectrului radio care asigură monitorizarea spectrului radio, detecţia şi localizarea surselor de interferenţe, precum şi modulul NATO de comunicaţii şi informatică dislocabil (NATO DCM „E”) care face parte din structura de comandă NATO şi este subordonat operaţional Batalionului 2 Transmisiuni NATO.

Poliţia Română va defila, de Ziua Naţională, cu 10 motociclete ale Poliţiei Rutiere şi cu autospeciale de intervenţie ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale. Luptătorii vor purta ţinuta specifică şi pistoale Glock 17 sau pistoale mitralieră Heckler & Koch MP5, în timp ce lunetiştii vor avea arme SSG 3000 şi ţinute de camuflaj.

De asmenea, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR va defila cu un autolaborator criminalistic şi cu unitatea mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor,   urmate de Serviciul Poliţiei Delta Dunării.

Tehnica Jandarmeriei va avea autoturisme Volswagen Passat Variant dotate cu sistem de avertizare sonoră şi luminoasă, două motocicletele de intervenţie, autoturisme Dacia Logan şi Dacia Duster folosite în patrulare, ATV-uri folosite pentru teren accidentat, autospeciale ISUZU 4X4 folosite de Jandarmeria Montană în misiunile de salvare şi evacuare a persoanelor aflate în situaţii de risc, autospeciale Volkswagen Transporter T5 folosite în misiunile de intervenţie antiteroristă, bărci pneumatice, autospeciale Opel Movano pentru transportul grupărilor de jandarmi, remorca de transport câini de serviciu, care este primul vehicul al Jandarmeriei Române special destinat transportului câinilor de serviciu, conceput de inginerii jandarmi Cristian Streza şi Raul Baba, precum şi autospeciale Volkswagen Transporter dotate cu mijloce de filmare şi înregistrare, folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice.

Tot din tehnica Jandarmeriei vor mai defila autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT, folosită în misiunile antiteroriste şi în cele internaţionale, autospeciala AM7 şi autospeciala cu apă ACDP 7000, folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră va defila la paradă cu autospecialele pentru misiuni operative Volkswagen Passat Variant, folosite pentru patrulare şi intervenţie, autospeciale Dacia Duster, pentru supravegherea frontierei, în special în zonele greu accesibile, autospecialele de supraveghere cu termoviziune, autospeciale de patrulare tot–teren “Iveco Massif”, pentru intervenţia în zonele de frontieră greu accesibile, precum şi cu ambarcaţiuni şi autospeciale transport efective.

Formaţia de defilare a pompierilor militari va fi deschisă de motocicletele de intervenţie SMURD, folosite în zonele aglomerate şi greu accesibile din Capitală, Constanţa şi Cluj-Napoca, urmate de autospeciale de primă intervenţie şi comandă, folosite pentru accesul pompierilor în spaţiile înguste.

De asemenea, din tehnica IGSU vor face parte şi şenilata cu capacitate de trecere mărită, în care se vor afla doi salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, autospeciale pentru munca operativă, autospecialele de stingere cu apă şi spumă cu capacitate medie şi mărită, pentru stingerea incendiilor în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate şi cu trafic intens şi autospeciala de stingere cu capacitate mare, care poate transporta 9.000 de litri de apă la locul incendiului. Potrivit MApN, aceste maşini de stingere au fost achiziţionate de IGSU prin fonduri europene.

Vor mai defila două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţimi, autospeciala pentru transportul scafandri la intervenţie, maşina medicului de urgenţă pentru deplasarea rapidă la locul intervenţiei, ambulanţe SMURD cu echipaj de prim ajutor, două unităţi de terapie intensivă mobilă, dintre care una destinată nou-născuţilor, autospeciale pentru descarcerare grea folosite pentru extragerea victimelor accidentelor rutiere şi salvări urbane, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, autospeciale de intervenţie la dezastre şi accidente colective care poate fi folosită ca spital mobil în cazul unor catastrofe, autospeciale pentru cercetare şi primă evaluare în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, centrul mobil de comandă şi control, motopompa de mare capacitate utilizată de pompieri pentru evacuarea apei în urma inundaţiilor, tractată de un camion nou intrat în dotare, precum şi echipamente realizate în sisteme de containere, transportabile în orice loc cu ajutorul unor camioane de intervenţie de tip multirisc. Un echipament nou este camera hiperbară, destinată tratamentelor de urgenţă a victimelor sau a salvatorilor, care poate furniza oxigen la o presiune mai mare decât cea normală, defilarea tehnicii pompierilor români încheiându-se cu Caravana „Fii Pregătit”, autospecială utilizată pentru pregătirea populaţiei şi personalului de intervenţie din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă.

Tehnica Serviciului Român de Informaţii va fi formată din trei dispozitive, primul alcătuit din autospeciale contrateroristă cu câte patru luptători, şi un vehicul blindat al echipei de negociere. Cel de-al doilea dispozitiv va fi cel de intervenţie pirotehnică, alcătuit din două autospeciale echipate pentru evacuarea şi izolarea zonei afectate de o criză teroristă şi o autospecială de intervenţie pirotehnică, prevăzută cu o remorcă anti-bombă, pentru transportul dispozitivelor explozive improvizate. Cel de-al treilea dispozitiv va fi cel de protecţie-gardare alcătuit dintr-un autovehicul principal, precedat de un antemergător şi încadrat de două vehicule de escortă cu câte patru luptători fiecare.

După tehnica SRI va defila Cavaleria Jandarmeriei, folosită în misiunile de intervenţie pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice la competiţii sportive şi manifestări manifestări ce implică aglomerări mari de persoane.

„Caii au fost o prezenţă constantă în cadrul structurilor militare, iar cabalinele de astăzi sunt partenerii de încredere ai jandarmilor, de fiecare dată fiind trataţi cu respect, atât de către militari, cât şi de către cetăţeni”, precizează MApN.

Militarii Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”,  unitate aflată în subordinea Statului Major al Apărării, vor defila la final, purtând uniforme de protocol. Soldaţii vor avea în dotare carabine SKS, model 1956, produse la Cugir, iar ofiţerii, săbii de ceremonie Solingen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.