Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit, miercuri, acreditarea din partea UNESCO pentru a intra în reţeaua globală a geoparcurilor. "Este un moment mult aşteptat, o oportunitate foarte mare de dezvoltare şi o bucurie imensă!", afirmă preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. "Noul statut ne onorează, dar în acelaşi timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale", subliniază Răzvan-Gabriel Popa, directorul executiv al Asociaţiei Ţinutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - "Beneficiile pentru judeţul Buzău sunt însemnate. Comunităţile locale de pe teritoriul geoparcului au acum susţinerea UNESCO în promovarea internaţională şi le este recunoscută la nivel mondial unicitatea elementelor naturale, a tradiţiilor locale şi a valorilor cultural-istorice. Avem convingerea că în următorii 4 ani, până la revalidare, potenţialul uriaş al judeţului Buzău poate fi promovat şi valorificat prin intermediul parteneriatelor locale şi internaţionale, colaborarea cu alte geoparcuri din reţea şi atragerea de finanţări”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
 
"Ţinutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internaţional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru judeţul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei şi pentru întreaga Românie.
 
Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi sunt printre cele mai renumite atracţii ale acestei regiuni pitoreşti din zona de curbură a Carpaţilor.  
 
"Succesul de azi este rodul unei munci de echipa ce reuneste oameni din administraţia judetului, mediul academic, asociaţii şi reprezentanţi ai comunităţilor locale. Este recunoaşterea unicităţii zonei şi a muncii tenace, entuziaste şi coerente a celor ce au adaptat un program UNESCO la realităţile din Ţinutul Buzăului. Acum putem spune că România are bazele unei Reţele Naţionale de Geoparcuri UNESCO ce contribuie la întărirea identităţii locale, la dezvoltarea de noi geoparcuri şi la promovarea valorilor naţionale în întreaga lume”, a declarat lect. univ. dr. Alexandru Andrăşanu, Universitatea Bucureşti şi Director Geoparc "Ţara Haţegului”.
 
Statutul de Geoparc Internaţional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor, în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător.
 
"Suntem foarte bucuroşi să fim martori la validarea a multe eforturi depuse de mulţi oameni ai locului, atât din administraţia locală, din domeniul non-profit şi profesional, cât şi localnici şi antreprenori care ne-au fost alături şi care au pus umărul la lucru - şi cărora ţinem să le mulţumim. Noul statut ne onorează, dar în acelaşi timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale. Ca echipă, noi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca toate comunităţile locale din Ţinut să profite la maxim de pe urma acestei oportunităţi”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, directorul executiv al Asociaţiei Ţinutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO.
 
"Ţinutul Buzăului" este un teritoriu rural din zona submontană a judeţului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 40.000 de locuitori.
 
Ceremonia oficială de acordare a titlului de Geoparc Internaţional UNESCO pentru ”Ţinutul Buzăului”  va avea loc online, în 21 aprilie.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - În cadrul unei şedinţe a board-lui UNESCO s-a stabilit că Geoparcul Ţinutul Buzăului să fie acreditat ca geoparc UNESCO urmând ca în 21 aprilie, în cadrul unei şedinţe online, să fie prezentat celorlalte geoparcuri din reţeaua globală.
 
"Ţinutul Buzăului a devenit oficial Geoparc Internaţional UNESCO! Votul obţinut astăzi ne onorează, este o recunoaştere a importanţei valorilor naturale şi culturale din teritoriu şi ne include pe lista selectă a geoparcurilor internaţionale! Mulţumesc tuturor celor ce au crezut şi au luptat pentru acest proiect! Este un moment mult aşteptat, o oportunitate foarte mare de dezvoltare şi o bucurie imensă!”, a scris pe pagina sa de Facebook preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
 
Geoparcul Ţinutul Buzăului devine astfel cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după Ţara Haţegului.
 
La începutul lunii decembrie 2021, Comisia UNESCO s-a întâlnit la Paris pentru a discuta pe seama raportului întocmit de cei doi evaluatori UNESCO care au vizitat Ţinutul Buzăului în vara anului trecut şi au dat un prim vot pozitiv. 
 
"Comisia UNESCO a decis la Paris, în urma evaluării, dacă Ţinutul Buzăului va fi sau nu recomandat pentru titlul de Geoparc Internaţional UNESCO. Mulţi ani de lucru, de cooperare, mulţi parteneri şi multă pasiune. Rezultatul? Vot pozitiv! În aprilie, urmează votul final al boardului", au scris pe Facebook, în luna decembrie, reprezentanţii Asociaţiei Ţinutul Buzăului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.