Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a anunţat că, în urma discuţiilor avute cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate valoarea punctului va rămâne la fel ca anul trecut, până la 30 iunie. El a adăugat că au fost eliminate şi penalităţile pentru medicii care au liste mai mari de 2.200 de persoane. La rândul său, Colegiul Medicilor Stomatologi din România anunţă că a reuşit să obţină eliminarea scăderii cu aproximativ 50% a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice. Astfel, pentru perioada ianuarie - iunie, bugetul alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice se va menţine la acelaşi nivel cu plafonul existent în 2023. Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a afirmat că este important ca acest parteneriat să continue, pentru ca asiguraţii să nu aibă de suferit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Am reuşit să menţinem bugetul care a fost alocat în 2023, adică menţinem valoarea punctelor negociate la contractul-cadru din iulie 2023. Nu se scade valoarea punctului, cum s-a dorit iniţial. A fost un lucru pentru care noi am insistat foarte mult, toate argumentele au fost acceptate. Valabilitatea este numai până la 30 iunie 2024. Pentru ambulatoriu şi medicina de familie. Legat de spital, la spitalizarea de zi s-a renunţat la trei ore pe pacient şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie minim două ore. Asta permite ca medicul să vadă mai mulţi pacienţi pe un pat de spitalizare de zi. Apoi am reuşit, tot legat de sectorul de medicină primară, eliminarea penalităţilor la medicii care au liste mai mari de 2.200”, a transmis Daniel Coriu.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 
El a anunţat şi clarificarea altor aspecte în urma discuţiei cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 
 
“S-a clarificat ce înseamnă decontarea unei simple consulataţii pe zi. Şi foarte, foarte important, CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor, se referă la validarea serviciului de către membrii familiei. S-a renunţat şi ne-am angajat în următoarele şase luni să lucrăm împreună cu CNAS”, a precizat Daniel Coriu.
 
De asemenea, secretarul general al Colegiului Medicilor din România, Gindrovel Dumitra, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că suma de 15.000 de euro per capita, vehiculată în spaţiul public, a reprezentat o neînţelegere. 
 
“Am asistat săptămâna trecută la o campanie media, una în care noi ne-am prezentat cât se poate de bine doleanţele şi o alta în care din partea guvernamentală au apărut foarte multe informaţii. Si pentru că nu vrem să lăsăm lucrurile să rămână într-un fel sau altul neclarificate, trebuie să spunem că acei 15.000 de euro per capita cred că a fost o neînţelegere. De ce spun o neînţelegere, pentru că acest lucru doar la per capita nu este posibil”, a declarat Gindrovel Dumitra.
 
El a adăugat că pot exista cabinete de medicină de familie care să aibă venituri mai mari.
 
“Mai mult decât atât, există într-adevăr cabinete care pot să aibă un venit ceva mai mare, dar vorbim în special de cabinetele care se află în zone deşertificate, în zone rurale, acolo unde, vrem, nu vrem Parlamentul României a fost cel care a decis că un medic din localitatea vecină îşi poate înfiinţa un punct de lucru tocmai pentru a asigura acelor pacienţi din zona respectivă servicii medicale. Acesta este şi motivul pentru care am insistat astăzi ca acea depunctare progresivă să nu fie făcută în acest moment, pentru că tocmai aceste zone le-ar fi afectat în primul rând. Sunt zone în care medicii nu vin, unde nu poţi să angajezi un medic sau să îl trimit să îşi facă cabinet acolo, însă noi recunoaştem, am fi recunoscut într-un fel sau altul că depunctarea ar fi trebuit să fie efectuată. Vorbim de o echitate a acordării serviciilor medicale”, a afirmat Gindrovel Dumitra.
 
El a subliniat că încă nu a fost luată o decizie dacă protestele anunţate în perioada următoare vor mai avea loc sau nu.
 
”Nu anunţăm sfârşitul protestelor, rămâne la latitudinea fiecărei organizaţii profesionale care a coordonat acest lucru. Decizia o vom lua când vedem exact ce se întâmplă”, a precizat Gindrovel Dumitra.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.