Angajaţi ai mai multor Direcţii de Sănătate Publică (DSP) din ţară au decis să blocheze plăţile efectuate de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiilor judeţene, către terţi. Astfel, în judeţe precum Sibiu, Iaşi, Neamţ, Hunedoara, Harghita, Constanţa, Suceava fie nu se mai lucrează cu publicul, fie nu se mai virează fonduri dinspre minister către unităţi şi compartimente de primiri urgenţe, pentru programele naţionale de sănătate, dar şi pentru plata cabinetelor medicale şcolare, a mediatorilor sanitari şi a asistenţilor comunitari.
UPDATE - ”Salariaţii din cadrul DSP Sibiu îşi menţin ferm poziţia de continuare a protestelor şi de blocare a activităţii instituţiei, sistând efectuarea plăţilor pentru acţiunile de sănătate din cadrul unităţilor sanitare din reţeaua administraţiei publice locale (cheltuieli de personal, cheltuieli materiale UPU/CPU, cheltuieli de personal rezidenţi, cheltuieli cabinete de medicină sportivă, cheltuieli de personal cabinete de planing, cheltuieli de personal cercetare, dispensare TBC şi LSM – staţionar de zi), transferuri către bugetul local pentru unităţile medico-sociale, finanţarea asistenţei medicale desfăşurate în cabinetele medicale şcolare, precum şi plăţile pentru programele naţionale de sănătate şi acţiuni prioritare”, au transmis, joi, la solicitarea News.ro, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
Aceştia precizează că aşteaptă concluziile şedinţei de Guvern de joi, pentru a afla dacă sau cum au fost soluţionate doleanţele lor.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Angajaţi ai mai multor Direcţii de Sănătate Publică din ţară au decis, după patru săptămâni de proteste generate de nemulţumiri privind nivelul salariilor să blocheze, sub diverse forme, activitatea instituţiilor în care lucrează.
În unele judeţe, cum ar fi Suceava, conducerea DSP a anunţat că, începând de joi, a fost sistat programul cu publicul, ca urmare a deciziei salariaţilor.
În alte judeţe, salariaţi din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică au decis să sisteze plăţile către terţi. Astfel, nu mai sunt virate fondurile prin care Ministerul Sănătăţii susţine activitatea Unităţilor de Primiri Urgenţe şi a Compartimentelor de Primiri Urgenţe din spitale. Afectaţi sunt, în unele zone, şi mediatorii sanitari, asistenţii comunitari, dar şi personalul din cabinetele medicale şcolare, care sunt plătiţi din fonduri de la Ministerul Sănătăţii, fonduri care ajung tot prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică la unităţile administrativ-teritoriale şi apoi la beneficiarii finali.
Sunt şi judeţe în care sunt blocate plăţile pentru programele naţionale de sănătate finanţate de Ministerul Sănătăţii.
Conform informaţiilor obţinute de News.ro, printre judeţele în care se înregistrează blocaje, sub diferite forme, în activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică se numără Sibiu, Iaşi, Neamţ, Hunedoara, Harghita, Constanţa, Suceava.
Angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică protestează, de patru săptămâni, aceştia solicitând ca, până în 15 decembrie, salariile lor să fie similare cu cele ale colegilor din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Salariaţii din DSP sunt nemulţumiţi de faptul că, în 14 noiembrie, Parlamentul a respins amendamentul propus de Sindicatul Naţional Forţa Legii, prin deputatul Ringo Dămureanu, amendament care prevedea asimilarea salariilor celor din DSP cu salariile celor din aparatul de lucru al Guvernului, aşa cum a fost aprobat pentru salariaţii din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.