Aproximativ 800 de transportatori, majoritatea taximetrişti, au protestat în faţa Guvernului, miercuri, faţă de ceea ce ei numesc pirateria din domeniul transportului de persoane, desfăşurată în special prin platforma Uber. O delegaţie a transportatorilor a fost primită la Guvern de ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea, iar în jurul orei 11.20 o parte a transportatorilor au început să plece, după ce ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea a două articole de lege care sancţionează activitatea neautorizată de transport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 11:31 -Transportatorii au început să plece din Piaţa Victoriei, după ce ar fi ajuns la o înţelegere cu Guvernul

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O parte a transportatorilor care protestau în Piaţa Victoriei faţă de pirateria din domeniul transportului de persoane au părăsit Piaţa Victoriei în jurul orei 11.20.

Ei ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea a două articole de lege care sancţionează activitatea neautorizată de transport, potrivit unor membri ai delegaţiei transportatorilor care au fost primiţi la discuţii de ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea.

”Protestul s-a cam terminat, delegaţia care a fost la Guvern a ajuns la un acord cu ministrul Petrea privind promovarea ordonanţei”, au declarat taximetriştii.

Circulaţia rutieră este în continuare restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piata Victoriei.

UPDATE 10:20 - O delegaţie a transportatorilor a fost primită la Guvern de ministrul Consultării Publice

În jurul orei 10.00, o delegaţie a transportatorilor a fost primită la Guvern de ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea. 

La protest participă aproximativ 800 de transportatori, care au venit cu maşinile - circa 600 de taxiuri şi 90 de microbuze.

Taximetriştii sunt cei mai numeroşi participanţi la protest, ei solicitând în principal interzicerea Uber, măsuri mai dure împotriva pirateriei din domeniul transportului de persoane şi majorarea tarifului taxiurilor din Bucureşti.

Circulaţia rutieră este restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piata Victoriei, urmând să fie restricţionată şi până la Piaţa Presei Libere, gradual, în funcţie de numărul de participanţi.

Protestul este organizat de către transportatorii şi taximetriştii care fac parte din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care mizează pe participarea la proteste a circa 6.000 de taxiuri, autobuze şi microbuze.

Protestele au fost autorizate de Primăria Capitalei până la ora 21.00.

"În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor", a precizat COTAR.

Transportatorii au reluat acuzaţiile la adresa platformei de ride-sharing Uber, pe care o acuză de transport nelegal în România.

"Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi", spun liderii COTAR.

Transportatorii acuză că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003 s-a blocat pe traseul de avizare şi cer scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare. 

"Cerem scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, aşa cum s-a întâmplat în ţările europene, unde statul a vrut să-şi protejeje transportatorii autorizaţi. Cerem scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare. Cerem scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitaţii şi nu au câştigat dreptul de a le opera, conform legii", solicită COTAR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.