Asociaţia ACCEPT a transmis că marşul Bucharest Pride 2024, de sâmbătă din Capitală, a fost cel mai mare de până acum, fiind în jur de 27.000 de participanţi la acest eveniment dedicat comunităţii LGBTQIA+. Marşul a fost susţinut de 25 de ambasade, iar la eveniment au fost prezente mai multe asociaţii care reprezintă comunitatea. „Este o bucurie să vedem atâţia oameni în stradă, zeci de mii, cu ocazia Bucharest Pride. An de an ieşim in stradă pentru a ne revendica drepturile şi a transmite răspicat statului că ne-am săturat să fim trataţi ca cetăţeni de mâna a doua”, a declarat Vlad Viski, directorul executiv al MozaiQ, pentru News.ro. Jandarmeria Bucureşti a precizat că 10 persoane venite în grup, în jurul orei 17.00, s-au poziţionat pe traseul manifestaţiei publice autorizate, cu scopul de a-şi exprima nemulţumirea faţă de desfăşurarea acesteia, iar jandarmii prezenţi acolo s-au deplasat la grupul de persoane şi le-au solicitat de mai multe ori să înceteze contramanifestaţia. Un bărbat a fost reţinut şi amendat cu 1.000 de lei pentru participare la contramanifestaţii, precum şi pentru refuzul de legitimare, mai spune comunicatul de presă al instituţiei.
UPDATE - Tema din acest an a fost WE ARE READY. Ready for love, Ready for joy, Ready for respect and Ready for equality, potrivit comunicatului de presă al Asociaţiei ACCEPT.
Prin prezenţa celor 27.000 de persoane sub acest slogan, societatea arată că România este pregătită să respecte şi să protejeze toţi cetăţenii, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen a acestora, în ciuda lipsei de acţiune din sfera politică. În acest sens, Asociaţia ACCEPT reaminteşte nevoia de acţiune urgentă a decidenţilor politici pentru protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBTQIA+ prin căsătorie civilă şi parteneriat civil şi nevoia adoptării unei proceduri de recunoaştere juridică a genului pentru persoanele transgender care să respecte drepturile omului. Guvernul României are aceste obligaţii rezultând din convenţiile şi tratatele la care România este parte, iar atât Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cât şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene au decis că România trebuie să ia măsuri în vederea respectarii si garantarii drepturilor persoanelor LGBTQIA+.
Sursa citată mai spune că Guvernul României ar trebui să asculte ce îi spun românii: 56% dintre ei susţin că sunt de acord cu căsătoria civilă, respectiv cu parteneriatul civil pentru familiile formate din persoane de acelaşi sex, iar 72% dintre ei afirmă că familiile lor heterosexuale nu ar avea nimic de pierdut dacă familiile LGBTQIA+ ar avea drepturi egale.
25 de ambasade şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România au susţinut Bucharest PRIDE în cadrul unei declaraţii comune, iar reprezentanţii acestora au fost prezenţi la Marş ca “Diplomats for equality” (Diplomaţi pentru egalitate).
Marşul Bucharest PRIDE 2024 s-a încheiat în Parcul Izvor, unde mai mulţi activişti LGBTQIA+ şi aliaţi ai comunităţi au luat cuvântul pe Scena PRIDE Park.
Grupul „Părinţi pentru Drepturi Egale” la Marşul Bucharest Pride 2024
Anul acesta, grupul civic „Părinţi pentru Drepturi Egale”, format din părinţi ai persoanelor LGBTQIA+, a fost prezent, în premieră, atât cu activităţi în cadrul Bucharest Pride Park, cât şi în marş.
„Faptul că le refuzaţi copiilor noştri posibilitatea de a avea o familie recunoscută de stat aici, în România, practic, ne ia nouă, părinţilor, dreptul de a ne bucura de copiii noştri şi de familiile lor. Noi, Grupul Părinţi pentru Drepturi Egale vă solicităm ferm stoparea mesajelor politice bazate pe ură şi discriminare şi adoptarea legislaţiei care să permită familiilor acestei comunităţi să fie văzute, recunoscute şi protejate”, a spus Laura Sgârcitu, mamă a unei persoane LGBTQIA+, membră a grupului civic „Părinţi pentru Drepturi Egale”, potrivit sursei menţionate.
S-a desfăşurat şi un concert Olivia Addams, cu artista Krissoffer cântând în deschidere.
Primul marş pentru drepturile comunităţii LGBTQIA+ din România a fost organizat de către Asociaţia ACCEPT în urmă cu 19 ani, în 2005 şi au participat aproximativ 250 de persoane. De atunci şi până în prezent, tot mai mulţi oameni se adună în fiecare an pentru a se bucura de sentimentul de comunitate oferit de spaţiile sigure dedicate persoanelor LQBTQIA+, dar şi în semn de protest faţă de atitudinea Guvernului şi a Parlamentului, a căror datorie este să respecte drepturile tuturor cetăţenilor.
Anul acesta, Asociaţa ACCEPT, în urma propunerilor din partea comunităţii, a organizat în jur de 30 de evenimente în săptămâna premergătoare marşului. Proiecţii de film, workshop-uri cu specialişti sau petreceri, evenimentele comunitare din Săptămâna PRIDE 2024 au fost ocazii de a celebra diversitatea şi puterea noastră colectivă.
Anul viitor, Asociaţia ACCEPT anunţă ediţia aniversară a Bucharest PRIDE, care împlineşte 20 de ani. Comunitatea LGBTQIA+ şi aliaţii săi vor celebra două decenii de solidaritate şi ieşit în stradă pentru o societate echitabilă, în care fiecare cetăţean este văzut, respectat şi protejat de statul român.
UPDATE - „Reiterăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 26, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 5.000 de lei”, mai arată comunicatul de presă al Jandarmeriei Bucureşti.
Jandarmeria Bucureşti va asigura protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic, civilizat şi legal.
„Astfel, facem apel atât la cei prezenţi, cât şi la ceilalţi cetăţeni, să fie responsabili şi îi asigurăm că siguranţa lor este prioritatea noastră”, mai spune sursa citată.
UPDATE - „Este o bucurie să vedem atâţia oameni în stradă, zeci de mii, cu ocazia Bucharest Pride. An de an ieşim in stradă pentru a ne revendica drepturile şi a transmite răspicat statului că ne-am săturat să fim trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Societatea se schimbă, iar participarea la Pride arată acest lucru, astăzi o majoritate a românilor spune că este de acord cu legalizarea parteneriatelor civile şi recunoaşterea cuplurilor gay. Mai mult, România are şi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care obligă România să ofere o protecţie legală cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex. Plătim şi noi taxe, contribuim la bunăstarea generală a societăţii, iar legile trebuie să reflecte acest lucru. România este o ruşine din punct de vedere legislativ. Iubim la fel şi merităm drepturi egale! Anul viitor îl aşteptăm pe premierul Marcel Ciolacu în stradă alături de noi, alături de prietenii lui LGBT, aşa cum se întâmplă in democraţiile consolidate” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ, sâmbătă pentru News.ro.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Astfel, de la ora 16.00 la ora 17.00 se vor întâlni participanţii pe Calea Victoriei, la intersecţie cu Strada Gheorghe Manu şi trotuarele adiacente Căii Victoriei.
De la 17:00 la 19:00, traseul marşului va fi: intersecţie Piaţa Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bd. Naţiunile Unite – traversare Bd. Libertăţii – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17.00 – 19.00). Traseul indicat anterior va fi parcurs pe carosabil, respectând toţi participanţii la marş şi îndrumările organizatorilor şi ale forţelor de ordine.
Finalul marului Bucharest Pride are loc în Parcul Izvor, între orele 19.00 şi 22.00.
Mai mult de 25.000 de oameni sunt aşteptaţi în stradă pentru a celebra diversitatea şi pentru a revendica drepturile comunităţii LGBTQIA+.
Încă din 2005, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica drepturile. Bucharest Pride abordează nevoia urgentă de recunoaştere legală şi protecţie a tuturor familiilor LGBTQIA+ şi nevoia unei proceduri de recunoaştere juridică a genului pentru persoanele transgender şi va transmite un mesaj din partea societăţii: We are ready. Suntem pregătiţi pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ şi familiile lor sunt văzute, recunoscute şi protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare”, conform descrierii evenimentului creat pe reţeaua de socializare.
„Iubirea este înnăscută, ura este învăţată. Cu toţii ştim să acceptăm, să existăm, să iubim, chiar dacă uneori avem nevoie de timp ca să-nvăţăm s-o arătăm. Faţă de noi înşine, dar şi faţă de ceilalţi. E un proces prin care o bună parte a societăţii a trecut deja. Pentru unii durează mai mult, pentru alţii mai puţin. Pe oamenii care şi l-au asumat şi care şi-au amintit că nu ura este cea care ne va ajuta să creştem împreună, ci iubirea şi înţelegerea faţă de ceilalţi, noi îi numim aliaţi. Şi le mulţumim. Suntem pregătiţi este despre noi toţi: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliaţi ai comunităţii - oameni care zi de zi fac paşi către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toţii suntem, într-o formă sau alta, pregătiţi pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt.’’, a afirmat Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024, potrivit sursei citate.
Organizatorii menţionează şi o serie de informaţii importante şi îndeamnă participanţii să semnaleze voluntarilor, organizatorilor sau forţelor de ordine orice comportament abuziv sau violent atât din punct de vedere fizic, cât şi verbal. Consumul băuturilor alcoolice este strict interzis, mai spun ei.
„PRIDE-ul trebuie să fie un spaţiu sigur şi incluziv pentru toţi participanţii. În acest sens, nu sunt tolerate sub nicio formă mesaje rasiste, sexiste, xenofobe, islamofobe, antisemite, fatfobe, ableiste, homofobe, transfobe sau orice alt tip de discursuri instigatoare la ură. Ne bucurăm împreună de diversitate. Marşul reuneşte o comunitate diversă şi un număr semnificativ de susţinători ai comunităţii LGBTQIA+. La Bucharest PRIDE respectăm libertatea de exprimare şi opiniile tuturor participanţilor, încurajăm ca mesajele afişate să respecte toate identităţile persoanelor prezente, inclusiv intersecţionalitatea acestor identităţi şi toate minorităţile care ni se alătură”, mai spune sursa menţionată.
Organizatorii mai roagă participanţii să fie atenţi pentru siguranţa lor şi a celor din jur.
„În cazul în care în apropiere există un incident violent, vă rugăm să vă îndepărtaţi, să faceţi un cerc la distanţă în jurul incidentului, să scandaţi «FĂRĂ VIOLENŢĂ!». Păstraţi-vă calmul, nu fugiţi şi anunţaţi imediat organizatorii şi/sau forţele de ordine. Vă rugăm să menţineţi ordinea şi liniştea publică pe tot parcursul evenimentului şi să urmaţi instrucţiunile organizatorilor sau ale forţelor de ordine prezente”, adaugă organizatorii.
Ei mai precizează că este interzis accesul în Marşul Bucharest PRIDE cu: arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a evenimentului, substanţe psihoactive sau psihotrope interzise prin lege sau băuturi alcoolice cumpărate din afara evenimentului.
„Cel mai mult ne dorim un eveniment sigur pentru toţi. Astfel, vă rugăm să cooperaţi cu organizatorii şi reprezentanţii firmei de securitate pentru controlul bagajelor şi al genţilor, pentru a evita accesul în cadrul evenimentului cu materiale şi obiecte ce ar putea răni participanţii la eveniment şi să aveţi asupra voastră cartea de identitate”, conform sursei amintite.
25 de ambasade şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România susţin Bucharest Pride 2024
Un număr de 25 de membrii ai misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale din Bucureşti îşi exprimă public sprijinul pentru Bucharest Pride 2024. „Acest eveniment celebrează diversitatea, vizibilitatea, rezilienţa şi demnitatea comunităţii LGBTIQ+ din România”, arată un mesaj publicat pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti.
Astfel, lista susţinătorilor este următoare:
Ambasada Australiei, Atena
Ambasada Austriei
Ambasada Belgiei în România
Ambasada Marii Britanii la Bucureşti
Ambasada Canadei în România, Bulgaria şi Republica Moldova
Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti
Ambasada Republicii Chile în România
Ambasada Ciprului
Ambasada Danemarcei în România
Ambasada Republicii Finlanda în România
Ambasada Republicii Franceze în România
Ambasada Germaniei în România
Ambasada Greciei la Bucureşti
Ambasada Irlandei
Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România
Ambasada Mexicului în România
Ambasada Noii Zeelande în Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Moldova şi România
Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti
Ambasada Portugaliei la Bucureşti
Ambasada Republicii Slovenia în România
Ambasada Spaniei în România
Ambasada Suediei la Bucureşti
Ambasada Republicii Slovenia în România
Ambasada Statelor Unite ale Americii în România
Reprezentanţa Comisiei Europene în România
Zeci de mii de persoane au participat, anul trecut pe 4 aprilie, la Marşul Bucharest Pride 2023, eveniment al comunităţii LGBTQIA+ aflat la a 18-a ediţie şi organizat de către Asociaţia Accept. Printre aceştia s-a numărat şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti Andrew Noble. Oamenii au avut parcarte cu mesaje precum „Tradiţia noastră e iubirea”, „O nouă tradiţie: hormoni şi tranziţie”, „toate zodiile împotriva fascismului”, „Fără legi homofobe şi transfobe în Parlament”. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Asociaţiei Accept la marş s-au strâns 25.000 de participanţi.
Pe 29 mai a.c., s-au împlinit 19 ani de la primul marş pride din istoria României.
Marşul Normalităţii ediţia 2024 a avut loc tot sâmbătă, de la ora 13.00, în Piaţa Victoriei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.