România ar putea avea cea mai modernă bază de simulare medicală destinată studenţilor la Medicină, dacă un proiect al echipei Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” este aprobat pentru a fi finanţat prin PNRR. Practica realizată pe manechine avansate va fi accesibilă live tuturor studenţilor. „Vrem să le oferim tinerilor medici accces la toate procedurile minim invazive şi intervenţionale, vor fi mult mai mulţi pacienţi diagnosticaţi mai rapid”, afirmă coordonatorul proiectului.
Asist. Univ. Dr. Cristian Toma, coordonatorul Departamentului de Simulare Medicală a UMFCD a explicat News.ro în ce constă proiectul „Centrul digital de training în tratamentul minim-invaziv şi intervenţional”, proiect depus de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila pe componenta de digitalizare a universităţilor finanţată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de aproape 4 milioane de euro.
La pregătirea propunerii de proiect a lucrat o întreagă echipă de specialişti, printre care Dr. Ştefan Busnatu, prodecan Facultatea de Medicină şi coordonator CieH, Asist. Univ. Dr. Cristian Toma, coordonator Departament de Simulare Medicală, Victor Cojocaru, Şef Serviciu de Inovaţie şi e-health, Oana Bulai, Serviciul de Inovaţie şi e-Health, Dr. Marina Leontescu şi Dr. Andrei Slobozeanu de la Departamenul de Simulare Medicală, şi Mirela Dinescu, Director Direcţia Sisteme Informatice şi Comunicaţii Digitale. Proiectul a fost declarat deja eligibil, alături de alte 62 de proiecte depuse de 62 de Universităţi, şcoli şi Academii în cadrul schemei de granturi pentru digitalizarea Universităţilor, proiecte care vor fi finanţate prin PNRR.
Proiectul este unul în premieră pentru România şi vizează dezvoltarea bazei de simulare medicală cu simulatoare complexe de ultimă generaţie. Manevrele medicale minim invazive şi intervenţionale făcute aici vor fi transmise live astfel încât toţi studenţii şi rezidenţii să aibă acces la ele. Medicul coordonator Cristian Toma spune că Centrul digital de training în tratamentul minim-invaziv şi intervenţional va avea o suprafaţă de peste 1500 de metri pătraţi, că va fi dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi că există spaţii deţinute de UMF unde acesta poate fi organizat.
„Proiectul în sine încearcă să aducă la îndemâna tuturor membrilor comunităţii Universităţii noastre accesul la activităţi practice chiar şi în sistem remote, de la distanţă. Actualmente, timp de 2 sau 3 ani mai insistent, am început să facem cursuri de simulare medicală. Ce înseamă aceasta? Reproducem mediul spitalicesc într-un spaţiu departe de spital, deci extra spitalicesc, unde avem ceea ce am găsi de regulă într-o unitate fie cu paturi, chiar şi în ambulatoriu.
În acest spaţiu noi încercăm să reproducem actul medical, dar şi partea care ne interesează cel mai mult, partea procedurală, partea de manevră în sine. Cu alte cuvinte, un debutant, un student, un medic rezident, un asistent medical care îşi începe activitatea practică, înainte de a realiza o manevră pe un pacient real, unde evident că se pot întâmpla erori, complicaţii, repetă procedura în sine pe un simulator. Seamănă practic cu un manechin care are şi tehnologie în interior, există manechine din acestea de bază şi unele avansate. Pe cele avansate există şi componenta de feed back, care îţi poate spune cât de eficient este realizată o manevră. Practic un începător se obişnuieşte cu manevra cap-coadă, pe acest manechin de antrenament, iar totodată el se acomodează şi cu materialele sanitare, nu numai cu procedura per se”, a explicat Dr. Cristian Toma.
În acest moment există un centru de simulare medicală la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila însă acesta nu este destinat numai acestui aspect. Noul centru digital va fi destinat numai acestei componente. Iar intervenţiile minim invazive şi intervenţionale realizate aici pe manechine avansate vor putea fi văzute în timp real de toţi studenţii şi rezidenţii. Empatia cu pacienţii, încă o lecţie extrem de importantă predată şi învăţată în acest centru.
„Pe lângă procedură, studenţii, medicii rezidenţi se obişnuiesc şi cu abilitatea de a comunica cu pacienţii, de a le transmite informaţii, de a empatiza cu ei inclusiv pe această componentă, pe care noi o numim generic soft skills.
Proiectul mare vizează să realizăm cât mai multe proceduri minim invazive de tipul laparoscopiei sau proceduri endoscopice sau proceduri intervenţionale cum ar fi de exemplu montarea unui stent cardiac pe un simulator performant. Până acum cum se întâmplau aceste activităţi, se realizau într-un cadru relativ restrâns, vine un cadru didactic împreună cu doi-trei studenţi care îl ajută pe componenta organizatorică a cursului şi cu alţi 10 -15 studenţi care urmăresc activitatea şi realizează şi ei.
Prin acest proiect, noi urmărim să punem la disponibilitatea tuturor studenţilor aceste cursuri care de regulă vizează un număr restrâns. Şi anume vrem să transmitem live tot ceea ce facem în centrul de simulare ca să le dăm posibilitatea studenţilor să aibă acces oricând, din orice mediu prin acest atu al digitalizării, la toate activităţile practice pe care le facem.
Sigur, că nu este ca şi cum ai fi acolo, la curs şi faci tu per se procedura, dar văzând procedura de acasă dacă nu eşti în acel grup de 10, 15 sau 20 de participanţi şi dacă există interes pentru tine de a veni să participi la astfel de activităţi, noi vrem ca pe parcursul timpului să dezvoltăm o întreagă infrastructură atât din punct de vedere al resurselor umane, cât şi din punct de vedere al suportului logistic, ca să putem oferi aceste cursuri şi în format fizic tuturor.
În momentul de faţă, centrul de simulare există, este în proximitatea Rectoratului, el este oarecum un centru care acoperă mai multe nuclee, nu este dedicat doar simulării, urmează ca în curând să avem un centru dedicat acestui tip de activitate practică”, a detaliat Dr. Cristian Toma.
Centrul digital de training în tratamentul minim invaziv şi intervenţional, o viziune pe termen lung. Pregătirea de acest tip destinată viitorilor medici înseamnă o direcţionare mai rapidă a pacienţilor spre procedurile de care au nevoie. Spaţiul necesar organizării acestui centru digital va fi pus la dispoziţie de UMFCD, însă există şi posibilitatea achiziţiei unor spaţii noi pentru acest lucru.
„Noi vrem să-l dotăm cu cele mai performante simulatoare existente pe piaţă în acest moment şi să le oferim viitorilor medici care vor trata viitorii pacienţi ai populaţiei noastre acces la toate procedurile minim -invazive şi intervenţionale. Chiar dacă nu vor ajunge toţi să fie cardiologi, să monteze stenturi sau neurochirurgi să facă neuroradiologie intervenţională sau urologi să facă proceduri endoscopice, cu siguranţă, văzând procedurile chiar şi în format online vor înţelege ce înseamnă fiecare tip de intervenţie în parte, şi cu siguranţă le va deservi la un moment dat pacienţilor acestora. Este un proiect cu viziune pe termen lung.
Universitatea şi-a asumat că va pune la dispoziţie întreaga infrastructură pe care o deţine actualmente, mai mult de atât, urmăreşte să îşi dezvolte capacitatea de a instrui eventual prin achiziţii de clădiri noi sau alte spaţii. Vor fi la un moment dat într-un singur loc într-un viitor apropiat.
Vizăm toţi anii de studiu, acces în timp real, tuturor, dacă ştiţi acele emisiuni de tip Big Brother, practic va fi un centru de training în proceduri moderne cu acces online pentru comunitatea universităţii. Oricând, oricine vrea să acceseze un curs, va fi suficient să acceseze linkul şi va fi în direct cu participanţii care şi-au anunţat dorinţa de a fi la curs”, a spus Dr. Toma
Viitorul centru digital de la Bucureşti, comparabil cu cel existent la John Hopkins. Cel mai mare astfel de centru de simulare se află în Florida. Spre desosebire de acestea, însă, în cel de la Bucureşti cursurile vor fi puse la dispoziţie online, live, pentru toţi membrii comunităţii UMFCD.
„Nu ştiu dacă există la nivel mondial ceea ce ne dorim noi să facem, centre de simulare există, vă dau exemplul Spitalului John Hopkins, are un centru cu o suprafaţă de 1100 de metri pătraţi, cel mai mare centru de simulare din lume este în Florida, are vreo 9000 de metri pătraţi şi vizează vreo 60000 de cadre. Dar toate aceste lucruri se întâmplau până de curând în format fizic. Ceea ce dorim noi să facem prin acest centru modern este să le facem în format fizic, dar să le punem la dispoziţie în variantă online, live, tuturor membrilor comunităţii.
Noul centru va avea undeva între 1500-2000 de metri pătraţi, un raport corect pentru un centru de simulare ar fi undeva la 1 student 0, 5 metri pătraţi, deci doi studenţi pe metru pătrat, dacă se reuşeşte să se facă undeva toate cursurile pentru toată comunitatea, în format fizic. Pe de altă parte, Universitatea noastră are un caracter aparte prin dimensiunea ei. Sunt foarte mulţi studenţi, iar posibilitatea cel puţin actualmente de a face aceste cursuri practice pentru toată lumea este limitată de resurse umane dar şi de resursele de tip simulator care implică costuri semificative”, a spus medicul coordonator.
Resursă umană pentru noul centru – există deja cadre didactice care pot lucra în noul centru digital, dar şi o echipă de zeci de voluntari care vor ajuta foarte mult la capitolul organizare a activităţilor. Echipa care a realizat proiectul va afla în luna iulie dacă acesta a fost sau nu aprobat.
„Sigur, există deja un nucleu al simulării medicale în Universitate, suntem deja trei colegi, avem o echipă de 60 de studenţi medicinişti care acţionează într-o echipă de voluntariat a departamentului de simulare, ei ne ajută foarte mult pe componenta de organizare a activităţilor, Universitatea noastră ştim că are foarte multe cadre didactice dedicate pentru fiecare specialitate, noi nu dorim dezvoltarea unor cadre noi, pur şi simplu vrem să profităm de cunoştinţele actualelor cadre, să le aducem în Centrul de simulare unde avem pacienţi virtuali sau pacienţi simulaţi, împreună cu cunoştinţele lor să realizăm activităţi practice pentru studenţii noştri.
Perioada de depunere a proiectelor tocmai s-a finalizat, a fost vineri ultima zi de depunere, sperăm ca până la finalul lunii să răspundem eventualelor clarificări din partea evaluatorilor, cred că până la începutul lunii iulie vom afla răspunsul din această direcţie.
Perspective benefice pentru pacienţi: aceştia vor putea fi diagnosticaţi mai rapid şi direcţionaţi la fel spre medicul de care au nevoie
Cred că, dacă toţi studenţii noştri au acces la cât mai multe tipuri de intervenţii minim-invazive, intervenţionale, endoscopice, managementul complicaţiilor, le văd fizic, nu doar le citesc sau le sunt prezentate în format standard, sunt sigur că vor fi mult mai mulţi pacienţi diagnosticaţi mai rapid şi direcţionaţi mai ţintit către specialistul potrivit. Mai mult de atât, cred că primul contact al pacienţilor cu lumea medicală este de regulă prin medicul de familie, prin medicul de medicină internă, de unde este direcţionat ulterior. Prin simplul fapt că noi reuşim să instruim în acest centru toată comunitatea, practic acoperim şi acest viitor segment care cu siguranţă va direcţiona mai eficient pacientul. Mai mult de atât, acesta îl poate clarifica, lămuri cu aspecte ale intervenţiei până când ajunge la medicul specialist”, a explicat Dr. Cristian Toma.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.