Peste 370 de milioane de fete şi femei aflate în viaţă – adică una din opt – au fost supuse violului sau agresiunilor sexuale înainte de a împlini 18 ani, potrivit unor noi estimări publicate de UNICEF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cazul în care sunt incluse şi formele de violenţă sexuală „fără contact”, precum abuzul online sau verbal, numărul fetelor şi al femeilor afectate creşte la 650 de milioane la nivel global – sau una din cinci, ceea ce denotă nevoia stringentă de a elabora ample strategii de prevenire şi de sprijin pentru a combate în mod eficient toate formele de violenţă şi abuz, potrivit unui comunicat.

„Violenţa sexuală asupra copiilor reprezintă o pată pe conştiinţa noastră morală”, a afirmat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, adăugând că ”aceasta produce traume profunde şi de durată, agresiunea fiind adesea săvârşită de o persoană pe care copilul o cunoaşte şi în care are încredere, într-un loc în care copilul ar trebui să se simtă în siguranţă.”

Datele arată că violenţa sexuală asupra copiilor este un fenomen răspândit, depăşind graniţele geografice, culturale şi economice. Africa Subsahariană înregistrează cel mai mare număr de victime, 79 de milioane de fete şi femei afectate (22%), fiind urmată de Asia de Est şi de Sud-Est cu 75 de milioane (8%), Asia Centrală şi de Sud cu 73 de milioane (9%), Europa şi America de Nord cu 68 de milioane (14%), America Latină şi Caraibe cu 45 de milioane în (18%), Africa de Nord şi Asia de Vest cu 29 de milioane (15%) şi Oceania cu 6 milioane (34%).

În contextele fragile, precum cele caracterizate prin instituţii slabe, prezenţa forţelor ONU de menţinere a păcii sau un număr mare de refugiaţi care îşi părăsesc ţara din cauza crizelor politice sau de securitate, fetele se confruntă cu un risc şi mai mare, prevalenţa violurilor şi a agresiunilor sexuale survenite în copilărie fiind puţin peste una din patru fete.

„În contextele fragile, copiii sunt deosebit de vulnerabili la violenţa sexuală”, a declarat Russell, fiind consemnate ”violenţe sexuale îngrozitoare în zonele de conflict, unde violul şi violenţa de gen sunt folosite frecvent ca arme de război.”

Datele arată că majoritatea cazurilor de violenţă sexuală asupra copiilor au loc în perioada adolescenţei, atingând un maxim în intervalul de vârstă 14-17 ani. Conform studiilor, copiii supuşi violenţei sexuale sunt mai susceptibili la abuzuri repetate. Este important să se realizeze intervenţii punctuale în perioada adolescenţei pentru a întrerupe acest cerc vicios şi pentru a reduce impactul pe termen lung al acestor traume.

Supravieţuitorii resimt adesea trauma violenţei sexuale chiar şi la vârsta adultă, confruntându-se cu un risc mai mare de boli cu transmitere sexuală, abuz de substanţe, izolare socială şi probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea şi depresia, precum şi cu dificultatea de a dezvolta relaţii sănătoase. Datele arată că impactul este şi mai amplu atunci când copiii amână să vorbească despre experienţele trăite, uneori timp îndelungat, sau nu dezvăluie niciodată abuzul.

”Potrivit datelor, deşi fetele şi femeile sunt afectate într-un număr mai mare şi experienţele lor sunt mai bine documentate, acest fenomen afectează şi băieţii şi bărbaţii. Se estimează că între 240 şi 310 milioane de băieţi şi bărbaţi – adică aproximativ unu din 11 – au fost victime ale violului sau agresiunilor sexuale în copilărie. Acest număr creşte la 410 sau chiar 530 de milioane atunci când estimările includ şi formele de violenţă fără contact. Lacunele persistente în materie de date, mai ales în ceea ce priveşte experienţele băieţilor şi formele de violenţă sexuală fără contact, semnalează necesitatea de a investi mai mult în procesul de colectare a datelor pentru a identifica adevărata amploare a violenţei sexuale asupra copiilor”, se arată în comunicat.

În contextul în care şefii de guvern şi societatea civilă, incluzând activişti, supravieţuitori şi tineri, urmează să se întâlnească cu ocazia primei Conferinţe ministeriale globale privind violenţa asupra copiilor, care va avea loc în Columbia luna viitoare, datele indică nevoia stringentă de a intensifica acţiunile întreprinse la nivel global pentru a combate violenţa sexuală asupra copiilor şi a construi un viitor mai sigur pentru copiii din întreaga lume prin: contestarea şi schimbarea normelor sociale şi culturale care înlesnesc săvârşirea actelor de violenţă sexuală şi descurajează copiii să ceară ajutor; asigurarea accesului fiecărui copil la informaţii corecte, accesibile şi adecvate vârstei sale, care să îi permită să recunoască şi să sesizeze actele de violenţă sexuală; asigurarea că fiecare victimă şi supravieţuitor de vârstă minoră are acces la servicii care sprijină justiţia şi procesul de vindecare şi reduc riscul unor noi traume; consolidarea legislaţiei şi a reglementărilor pentru a proteja copiii împotriva oricărei forme de violenţă sexuală, inclusiv în cadrul organizaţiilor care lucrează cu copii, precum şi investirea în personalul, resursele şi sistemele necesare pentru                 aplicarea acestora; dezvoltarea unor sisteme de date mai eficiente la nivel naţional pentru monitorizarea progreselor şi asigurarea responsabilităţii prin aplicarea standardelor internaţionale, precum Clasificarea Internaţională a Violenţei asupra Copiilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.