UNICEF avertizează că, la nivel mondial, cazurile de rujeolă se îndreaptă spre un nivel alarmant de ridicat, în frunte aflându-se zece ţări în care s-a înregistrat peste 74% din creşterea totală a cazurilor, dar şi alte câteva în care fusese declarată eliminarea rujeolei. Epidemii importante s-au înregistat în Brazilia, Madagascar, Filipine, Ucraina şi Yemen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit UNICEF, cele zece ţări cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri între 2017 şi 2018 sunt Ucraina - 30.338, Filipine - 13.192, Brazilia - 10.262, Yemen - 6.641, Venezuela - 4.916, Serbia - 4.355, Madagascar - 4.307, Sudan - 3.496, Thailanda - 2.758 şi Franţa - 2.269.

La nivel global, 98 de ţări au raportat în 2018 un număr mai mare de cazuri de rujeolă decât în 2017, remarcându-se astfel o erodare a progreselor înregistrate împotriva acestei boli caree poate fi fatală, deşi este extrem de uşor de prevenit.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ucraina, Filipine şi Brazilia s-au confruntat cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri de rujeolă între 2017 şi 2018. Doar în Ucraina au fost 35.120 de cazuri de rujeolă în 2018. Potrivit guvernului, alte 24.042 de persoane au fost infectate în primele două luni ale anului 2019. Anul acesta, în Filipine, s-au înregistrat 12.736 de cazuri de rujeolă şi 203 decese, faţă de 15.599 de cazuri în tot anul 2018.

"Acesta este un semnal de alarmă. Avem un vaccin sigur, eficient şi ieftin împotriva unei boli extrem de contagioase – un vaccin care a salvat aproape un milion de vieţi anual în ultimele două decenii. Aceste cazuri nu au apărut peste noapte. Aşa cum gravele epidemii cu care ne confruntăm astăzi s-au declanşat în 2018, lipsa de acţiune de astăzi va avea consecinţe dezastruoase pentru copiii de mâine", a afirmat Henrietta H. Fore, directorul executiv al UNICEF.

Rujeola este extrem de contagioasă, chiar mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contractat într-un interval de până la două ore după ce o persoană infectată a părăsit încăperea. Se răspândeşte pe calea aerului şi infectează tractul respirator, putându-le fi fatal copiilor malnutriţi sau bebeluşilor cu vârste prea mici pentru a fi vaccinaţi. Odată ce infectarea s-a produs nu există niciun tratament specific pentru rujeolă, prin urmare vaccinarea este o procedură care salvează viaţa copiilor.

Ca răspuns la aceste epidemii, UNICEF şi partenerii săi sprijină guvernele pentru a veni urgent în ajutorul a milioane de copii în ţările din lumea întreagă.

Astfel, în Ucraina, UNICEF oferă sprijin permanent pentru accelerarea imunizării de rutină la nivelul întregii ţări şi eliminarea atitudinii rezervate faţă de vaccinuri, depunând şi eforturi menite să pună capăt celei mai recente epidemii care a dus la moartea a 30 de persoane din 2017 până în prezent. În februarie, Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul UNICEF, a lansat o campanie de imunizare în şcoli şi clinici în cea mai afectată regiune, Lvov din vestul Ucrainei, unde atitudinea negativă faţă de imunizare şi lipsa dozelor de vaccin din trecut au atras un nivel scăzut de vaccinare.

În Filipine, guvernul, cu sprijinul UNICEF şi al partenerilor, va desfăşura o campanie de vaccinare a 9 milioane de copii împotriva poliomielitei şi a rujeolei, în 17 regiuni. Prin reţelele de socializare, cei implicaţi în campanie vor oferi mai multe informaţii despre beneficiile vaccinurilor, atât părinţilor, cât şi lucrătorilor sanitari.

În Brazilia, în perioada august-septembrie 2018, guvernul a realizat o campanie împotriva poliomielitei şi a rujeolei, care a vizat peste 11 milioane de copii cu vârste sub cinci ani. UNICEF a încurajat populaţia să se vaccineze şi a instruit monitorii medicali din adăposturile pentru migranţii venezuelani. UNICEF a inclus vaccinul antirujeolic în programul "Sigiliul municipal”, care stimulează concurenţa pozitivă între municipalităţi şi care cuprinde 1.924 de localităţi.

În Yemen, unde toţi anii de conflict au dus la declanşarea unei epidemii, autorităţile locale, cu sprijinul UNICEF, OMS şi Alianţa GAVI, au vaccinat peste 11,5 milioane de copii în luna februarie. 

În Madagascar, în intervalul 3 septembrie - 21 februarie, 76.871 de persoane au fost infectate cu rujeolă şi 928 au murit, majoritatea fiind copii. În luna ianuarie, cu sprijinul partenerilor, inclusiv al UNICEF, guvernul a lansat o campanie de imunizare ce a vizat toate cele 114 districte. Peste 2 milioane de copii au fost imunizaţi în 25 de districte. În februarie, au fost vaccinaţi 1,4 milioane de copii, alte 3,9 milioane urmând în luna martie.

În România, Ministerul Sănătăţii şi UNICEF au lansat Campania de promovare a vaccinării "Copilăria, cel mai frumos cadou", care are ca scop informarea părinţilor şi a publicului larg despre importanţa şi beneficiile vaccinării. Aceasta este o continuare a campaniilor door-to-door de informare şi recuperare vaccinală realizate anul trecut de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF în mai multe comunităţi vulnerabile din judeţele Mehedinţi şi Bacău. La aceste campanii au participat şi reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, care au replicat acest model de campanie şi în alte judeţe.

În unele ţări au fost înregistrate în 2018 cazuri de rujeolă, fără niciun caz raportat în 2017: Brazilia - 10.262, Moldova - 312, Muntenegru - 203, Columbia - 188, Timorul de Est - 59, Peru - 38, Chile - 23, Uzbekistan - 17.

Potrivit UNICEF, infrastructura medicală slabă, tulburările civile, un grad redus de conştientizare la nivelul comunităţii, delăsarea şi atitudinea rezervată faţă de vaccinuri, în unele cazuri, au dus la apariţia acestor epidemii atât în ţări dezvoltate, cât şi în ţări aflate în curs de dezvoltare. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de şase ori între 2017 şi 2018, ajungând la 791. Mai recent, SUA s-au confruntat cu focare în New York şi în statul Washington.

"Aproape toate aceste cazuri pot fi prevenite. Totuşi copiii sunt infectaţi chiar şi în locuri în care nu există nicio scuză. Boala este rujeola, însă, de prea multe ori, virusul propriu-zis îl reprezintă dezinformarea, neîncrederea şi delăsarea. Trebuie să facem mai mult pentru a informa corect fiecare părinte astfel încât să ne ajute să vaccinăm în siguranţă fiecare copil", a declarat Fore.

Pentru a combate rujeola, UNICEF face un apel urgent la guverne, prestatorii de servicii medicale şi părinţi să se implice mai mult pentru a preveni răspândirea bolii, după cum urmează: să înţeleagă că vaccinurile sunt sigure şi eficiente, putând salva viaţa copiilor; să vaccineze copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi cinci ani în timpul epidemiilor; să formeze şi să echipeze corespunzător personalul medical pentru ca acesta să poată oferi servicii de calitate; să consolideze programele de imunizare în vederea livrării tuturor vaccinurilor vitale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.