Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, la o întâlnire cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, că se face o analiză riguroasă în ceea ce priveşte sporurile, iar unele dintre acestea trebuie tăiate. "Nu susţin abordările heirupiste, deciziile luate de azi pe mâine, pentru că în felul acesta riscăm să îi afectăm pe cei care muncesc şi merită sporurile", a afirmat Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, temele discutate vizând salarizarea din sectorul public şi sistemul public de pensii.

Conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii, Raluca Turcan a cerut partenerilor sociali să formuleze propuneri tehnice privind corectarea Legii salarizării, acordarea sporurilor şi modificările necesare în sistemul public de pensii, astfel încât noua lege să fie sustenabilă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totodată, Turcan a afirmat că tema sporurilor este subiectul unei analize riguroase şi că eventualele modificări vor fi atent fundamentate.

"Nu susţin abordările heirupiste, deciziile luate de azi pe mâine, pentru că în felul acesta riscăm să îi afectăm pe cei care muncesc şi merită sporurile. Sporurile sunt o sursă de venit şi pentru angajaţii cu salariu minim sau cu venituri mici, dar şi pentru cei cu salarii foarte mari. Am gândit câteva principii, care ţin de o plafonare, o periere, o reajustare a unora şi o reierarhizare a salarizării. Cred că unele sporuri trebuie să fie tăiate, dar avem nevoie şi de propunerile dumneavoastră pentru a fundamenta o poziţie finală pe care ulterior să o putem discuta”, a declarat ministrul Muncii.

De asemenea, o temă de discuţie a fost evaluarea privind sistemul public de pensii. În acest context, Raluca Turcan a explicat că sunt peste 200.000 de dosare de pensie în fomat letric, care trebuie introduse în sistemul electronic, iar pentru acest demers a început deja discuţiile cu alte instituţii din coordonarea MMPS în vederea transferării de personal către casele de pensii.

"Cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vreau să angajăm oameni pe perioadă determinată, să obţinem bani pentru soft şi echipamente şi să intensificăm toată activitatea, astfel încât într-un interval de un an, un an şi jumătate să închidem acest proces. În paralel, vreau să finalizăm noua lege a pensiilor şi să ajungem la o formulă sustenabilă financiar”, a susţunut ea.

Totodată, în cadrul întâlnirii s-a convenit ca discuţiile cu partenerii sociali să continue sectorial, pentru a putea fi analizat specificul fiecărui domeniu de activitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.