Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi seară, că la acest moment există trei variante de lucru în ceea ce priveşte pilonul II de pensii, una dintre ele fiind ca românii care contribuie să poată opta. El a precizat că o decizie va fi luată săptămâna viitoare, când simulările vor fi complete.
Premierul Mihai Tudose a spus, la România TV, că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a finalizat proiectul de modificare a legii pensiilor, iar săptămâna viitoare sau poate la sfârşitul acestei săptămâni va fi lansat într-o dezbatere internă.
"Acest proiect are menirea să regleze o mulţime de nedreptăţi. (...) Avem decalaje foarte mari între pensionari care au muncit exact la fel, între cei care au ieşit la pensie acum 15 ani sau 25 de ani şi cei care au ieşit la pensie acum. Nu vrem să grăbim artificial procesul, pentru că este o lege importantă şi va trebui să fie foarte bine aşezată, cu toate simulările posibile. (...) Când am vorbit de inechităţi, am pornit de la niste pensii foarte mici - un profesor care a ieşit acum 25 de ani are o pensie foarte mică, faţă de un profesor care a iesit la pensie acum, cu acelaşi număr de ani de muncă, cu aceleaşi grade şi care are o pensie mult mai mare", a spus Tudose.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebat despre pilonul II de pensii şi despre proiectul privind diminuarea contribuţiei salariatului la pilonul II, el a spus că la acest moment există trei variante de lucru, una dintre ele fiind ca românii care contribuie să poată opta.
"Discuţia a plecat de la ASF. A făcut multe valuri săptămâna trecută un termen pe care l-am folosit eu, de randament. Eu m-am referit la randamentul personal, al banilor personali depuşi undeva, când am comparat pilonul I cu pilonul II. Şi pilonul I, şi pilonul II sunt de stat, nu ia nimeni banii. (...) Ambele sume sunt pe numele deponentului. Au fost momente şi sunt calcule (...) în care pe salariul minim, cel puţin, câştigul a fost mai mare pe pilonul I, pentru că acolo se raporta la salariul mediu pe ţară. La pilonul II, în schimb, am constatat alte lucruri - la înfiinţare, managementul avea voie să ia 2,5%, o taxă, în afară de taxa de consolidare anuală, pentru a-şi consolida managementul. Au luat-o în primii ani, dar au continuat să o ia în următorii 10 şi, se pare - voi avea până la sfârşitul săptămânii şi cifrele exacte - au plecat sume importante de acolo. Vorbim de miliarde", a declarat premierul Tudose.
"Sunt trei variante în privinţa pilonului II de pensii: să rămână lucrurile aşa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de către administratorii privaţi ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat, varianta a doua - să dimininuăm cota pentru pilonul II în favoarea pilonului I şi varianta a treia, cea de opţional. Săptămâna viitoare vom avea, cred, simulările complete şi atunci vom lua o decizie", a punctat premierul Mihai Tudose.
În ceea ce priveşte varianta ca oamenii să poată opta între pilonul I şi II de pensii, Tudose a spus: "Dacă vrei să rămâi aşa, rămâi aşa. Vrei să duci mai mulţi bani în Pilonul I (...) este în regulă, optează".
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.
Ulterior, Tudose a revenit cu explicaţii privind Pilonul ll de pensii, el afirmând, într-o postare pe Facebook, că randamentul mediu al pilonului ll, începând din 2008, a fost de 4%, iar randamentul la care s-a referit în declaraţia pe această temă făcută în şedinţa Comitetului Executiv al PSD "viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".
Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piaţa de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.