Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, în cele trei zile de la încetarea stării de urgenţă, oamenii au încercat să se bucure de libertate sau au "încercat să forţeze o libertate". "Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte", spune el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Tătaru a declarat luni seară, la Digi 24, că acum este o perioadă de acalmie.
 
"Am observat şi o parte de bravare. Cred că după două luni doream să simţim libertatea, dar această libertare trebuie să fie cu precauţie.
Purtarea unei măşti rămâne o bază într-o încăpere, într-un mijloc de transport. Calea aerogenă rămâne, chiar dacă avem şi o transmitere mai mică pe suprafeţe. (...) lumea a încercat să se bucure de libertate sau a încercat să forţeze o libertate. Suntem pe o pantă descendentă a acestei curbe şi vrem să rămână descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, cu un număr din ce în ce mai mic  de cazuri în Terapie Intensivă (...). Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte", a afirmat Nelu Tătaru.
 
El a adăugat că s-ar putea să vedem naşterea unor micro-focare.
 
"Sper să nu fie aşa, sper ca bucuria pe care am avut-o să fi fost prudentă, deşi am văzut şi unele locuri unde n-a fost prundentă, şi de joi încolo să avem o creştere a numărului de cazuri, dar mică", a explicat el.
 
Referitor la aglomeraţia de la vămile din vestul ţării, el a afirmat că lipsa distanţării într-un grup destul de mare de oameni a creat condiţiile unei posibile transmiteri. 
 
"Să nu uităm că aceşti cetăţeni au venit din fostele zone roşii", a menţionat ministrul Sănătăţii.
 
El a explicat că toate aceste persoane merg în autoizolare la domiciliu.
 
"Nu mai există acea carantină, decât cei care nu vor să stea cu familiile, dar îşi plătesc carantina şi hrana. Având în vedere că toate ţările vest-europene sunt pe panta descendentă, au un pericol, dar acest pericol este limitat, atâta timp cât ei respectă izolarea", a susţinut Tătaru.
 
În ceea ce îi priveşte pe vârstnicii care se înghesuie la casele de pensii sau la alte instituţii, el a spus că persoanele peste 65 de ani ar trebui să aibă prioritate.
 
"Agenţii economici, autorităţile locale sunt cele care trebuie să respecte nişte reguli. Omul de rând vine să îşi plătească o datorie. Cel care îl primeşte trebuie să respecte regulile. Nu e de vină omul, e de vină agentul care l-a primit", a mai spus Nelu Tătaru.
 
Referitor la testarea la nivel naţional pentru anticorpi, el a explicat că, după 1 iunie, în fiecare regiune se vor lua eşantioane şi se vor prevela probe.
 
"Vom vedea câţi vor prezenta anticorpi. Apoi putem previziona o evoluţie a acestei epidemii, în toamnă. Dacă va fi ca o gripă sezonieră sau ca fi mai puternic.MS, INS ca în orice pandemie face acest studiu de sero-prevalenţă, un studiu la nivelul României, în trecerea prin pandemie. Respectăm nişte paşi pentru a ne pregăti pentru următoarele episoade", a spus Tătaru, spunând că se colaborează cu institutele de cercetare, nu cu primariile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.