Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că românii s-au relaxat ”un pic cam devreme” şi că acum avem o transmitere comunitară a noului virus, dar şi o reacutizare a vechilor focare. Tătaru le-a transmis celor care nu cred în COVID-19 să meargă prin spitale şi să se convingă de existenţa coronavirusului.
”Suntem de două săptămâni la o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui, totuşi, ca cei care şi-au asumat măsurile de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi resecte. Recomand, în continuare, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise sau în mijloace de transport în comun. Avem şi astăzi 388 de cazuri, avem şi astăzi 205 cazuri în Terapie intensivă, avem prezenţă în Urgenţe, avem oraşe şi spitale care au Terapiile intensive pline şi trebuie să transferăm în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”, a declarat Nelu Tătaru, la TVR 1, marţi seara.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul Sănătăţii a subliniat că nu vor mai fi alte măsuri de relaxare de la 1 iulie.
”Am evaluat evoluţia numărului de cazuri, ieri (luni - n.r.) a avut loc şedinţa Grupului tehnico-ştiinţific, iar recomandarea pe care am avut-o a fost de a amâna relaxările pe care le programasem pentru 1 iulie. La fel, în baza acestor recomandări, hotărârea CNSU a salutat aseară amânarea acestor măsuri de relaxare. Avem de două săptămâni o creştere a numărului de cazuri, au fost şi două zile când am avut peste 400 de cazuri, dar ce e mai important este că avem nişte cazuri grave sau critice, cu creştere, de peste 200 a cazurilor din Terapie intensivă. (...) Avem o transmitere comunitară, avem o reacutizare a vechilor focare şi în acelaşi timp avem nerespectarea regulilor”, a afirmat Tătaru.
Întrebat ce părere are despre cei care nu cred în acest virus, Nelu Tătaru i-a invitat pe aceştia în spitale, pentru a se convinge de suferinţa oamenilor internaţi cu COVID-19.
”I-aş ruga să treacă prin spitale sau pe la UPU şi atunci vor vedea că acest virus există, că există forme severe şi se poate muri şi la 30-35 de ani. (...) A încurajat un moment politic această stare de relaxare, mai ales că avusesem trei perioade de relaxare. Începând de la Paşti s-a observat acea relaxare. Cred că un moment politic a dus la o nesocotire a întregului efort făcut de acest popor timp de două luni şi jumătate, când a fost faza cea mai acută”, a susţinut Tătaru.
Despre al doilea val, ministrul a spus că ”nu mai suntem luaţi prin surprindere”.
”Cu valul doi nu mai suntem luaţi prin surprindere. În primul val am văzut capacitatea noastră de adaptare, dar şi tăria. Au fost momente când erau demisii, ieşiri la pensie. Atunci a fost un moment de cotitură pentru tot ce înseamnă atitudinea corpului medical. Avem o altă capacitate decât la început, să nu uităm că am plecat de la un centru de testare cu 100 de teste pe zi şi am ajuns la 100 centre de testare cu o capacitate de 17.000 de teste pe zi”, a punctat Tătaru.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.