Un procent de 55% dintre elevii şi studenţii care au participat la un studiu exploratoriu privind fenomenul hărţuirii în sistemul de învăţământ din România au trecut prin cel puţin o situaţie de abuz sexual în liceu sau facultate, potrivit unei cercetări desfăşurate în proiectul „Harta hărţuirii sexuale în sistemul de învăţământ din România” derulat prin programul Active Citizens Fund România. Conform studiului, dintre aceştia, 41% erau minori în momentul abuzului.
Raportul este realizat în proiectul „Harta hărţuirii sexuale în sistemul de învăţământ din România” derulat prin programul Active Citizens Fund România de către Asociaţia Anais şi Rise Project, conform unui comunicat de presă.
Astfel, elevii şi studenţii care au răspuns la chestionar au menţionat inclusiv cazuri de abuz sexual, sechestrare şi viol, cele mai multe venind din rândul liceenilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, 11% dintre elevi şi studenţi au spus că au primit ameninţări şi au fost constrânşi să întreţină relaţii sexuale pentru a putea fi evaluaţi la şcoală/facultate, mai indică sursa citată.
În schimb, în ceea ce priveşte percepţia profesorilor cu privire la fenomenul hărţuirii sexuale, a reieşit că profesorii şi profesoarele, spre deosebire de studenţi şi elevi, au tendinţa să perceapă că actele de hărţuire sexuală în instituţiile de învăţământ au o frecvenţă mai redusă. Doar 25% dintre profesori de gen masculin consideră că actele de hărţuire sexuală au loc des în şcoli şi licee, în timp ce niciun respondent profesor nu crede că aceste acte au loc foarte des.
În plus, mai multe cadre didactice dintre cele care au participant la studiu consideră că în instituţia de învăţământ în care lucrează nu au existat cazuri de hărţuire sexuală sau, dacă au existat, acestea au fost rare.
Rezultatele studiului sugerează şi o lipsă de încredere în cadrele didactice în ceea ce priveşte raportarea actelor de hărţuire sexuală trăite de către elevi şi studenţi. Consecinţele pentru aceste situaţii au fost rare şi, în unele cazuri, au avut chiar efecte negative asupra victimelor.
Date adunate relevă faptul că actele de hărţuirea sexuală pot avea urmări grave asupra victimei. Acestea pot provoca anxietate, furie, pierderea încrederii în ceilalţi, tristeţe, pierderea interesului în activităţile şcolare, învinovăţirea propriei persoane, precum şi consecinţe severe, cum ar fi episoade depresive sau gânduri suicidale, conform sursei menţionate.
Cercetarea a fost realizată în perioada noiembrie 2022 - ianuarie 2023 şi a cuprins un eşantion de 530 de studenţi respondenţi şi 114 profesori participanţi din trei dintre cele mai mari universităţi din România: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Sibiu, precum şi cinci licee din următoarele oraşe: Novaci, Constanţa, Bârlad, Brăneşti şi Sibiu. Chestionarele au fost realizate, aplicate şi analizate de Elena Trifan, doctor în sociologie şi cadru didactic asociat al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Proiect derulat de Asociaţia RISE Project în parteneriat cu Asociaţia Anais, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este îmbunătăţirea răspunsului instituţiilor educaţionale şi sprijinirea victimelor în combaterea fenomenului hărţuirii sexuale prin 1) cercetarea fenomenului şi activităţi de awareness asupra subiectului pentru a sublinia amploarea acestuia 2) o serie de investigaţii jurnalistice 3) o hartă interactivă care cuprinde toate cazurile cunoscute de hărţuire sexuală în învăţământ şi 4) un pachet de servicii de consiliere juridică şi psihologică pentru victime.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.