Un studiu realizat în rândul cetăţenilor din ţări asiatice veniţi să muncească în România arată că în mare parte este vorba despre persoane tinere, bărbaţi care muncesc în sectorul producţiei sau al serviciilor şi care continuă, în general, să activeze în aceleaşi domenii în care şi-au desfăşurat cariera profesională şi în ţările de origine. Unu din trei respondenţi ar dori să rămână în România cel puţin 2 ani şi 7% dintre aceştia plănuiesc să se stabilească definitiv în România, mai arată rezultatele studiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Studiul “Muncitorii din Asia – soluţie pentru deficitul de forţă de muncă din România”, realizat de Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia, relevă că trei sferturi dintre muncitorii din sudul şi sud-estul Asiei care lucrează în România sunt bărbaţi. O proporţie semnificativă a respondenţilor provine din India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) şi Nepal (14%).
 
Cetăţenii asiatici care lucrează în România se regăsesc în principal în sectoarele legate de construcţii (39%), servicii (14%) şi logistică şi transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Aceştia sunt angajaţi ca muncitori în producţie (57%) şi în sectorul serviciilor (22%).
 
 
 
După ce au ajuns în România, mulţi au continuat să lucreze în aceeaşi profesie ca în ţara lor de origine
Potrivit studiului, majoritatea cetăţenilor asiatici care lucrează în România sunt tineri. Vârsta medie a acestora este de 27 de ani, 60% sunt persoane între 26 şi 35 de ani.
Jumătate dintre muncitorii asiatici care activează pe piaţa forţei de muncă din România învaţă limba română. 
„Cercetările arată că angajaţii care provin din ţări asiatice sunt mulţumiţi de condiţiile de angajare din România. Mai mult de jumătate dintre ei (53%) intenţionează să recomande rudelor şi prietenilor să lucreze în această ţară. Unul din trei respondenţi ar dori să rămână în România cel puţin 2 ani şi 7% plănuiesc să se stabilească definitiv în ţară. Aproape 28% dintre respondenţi arată că bariera lingvistică este una dintre cele mai mari provocări şi 40% recunosc că pot vorbi limba română cel puţin la nivel comunicativ de bază. Deloc surprinzător, 52% dintre respondenţi au început deja să înveţe limba română, în timp ce un sfert dintre ei au spus că se vor înscrie la un curs de limbă în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat în care sunt prezentate rezultatele studiului.
Studiul are la bază un sondaj efectuat în perioada 12-23 septembrie 2022 la Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca de către Platforma de Migraţie EWL şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia, sondaj în cadrul căruia au fost chestionaţi 400 de cetăţeni din ţările din sudul şi sud-estul Asiei care şi-au găsit un loc de muncă în România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.