Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) s-au întâlnit, marţi, cu cei ai CFR şi ai mai multor ministere pentru a primi clarificări cu privire la prevederile Ordonanţei trenuleţ, pe care le critică în continuare şi cer renunţarea la acestea.
”În urma discuţiilor din cadrul întâlnirii comune desfăşurate astăzi, 21.01.2025, între reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), ai Autorităţii pentru Reforma Feroviară (ARF) şi ai operatorului feroviar de stat S.N.T.F.C. „CFR Călători” S.A., ANOSR îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte necesitatea eliminării prevederilor O.U.G. nr. 156/2024 care limitează dreptul studenţilor de a beneficia de reducere la transport feroviar şi critică lipsa de responsabilitate de care a dat dovadă Guvernul în momentul adoptării ordonanţei, având în vedere blocajele create şi timpul îndelungat care este necesar pentru soluţionarea acestora”, au transmis, marţi seară, reprezentanţii ANOSR, într-un comuncat de presă.
Discuţia a avut loc ca urmare a solicitării înaintate de ANOSR, în data de 08.01.2025, către MTI şi ARF pentru a identifica soluţii la problemele pe care le-au întâmpinat studenţii în ceea ce priveşte achiziţionarea biletelor de călătorie.
”În cadrul întâlnirii s-au primit următoarele clarificări, care ar urma să fie integrate într-o hotărâre de guvern în perioada următoare şi operaţionalizate până în luna martie”, a mai transmis organizaţia.
Clarificările se referă la:
- În privinţa localităţii de domiciliu şi modului de determinare a acesteia, dat fiind faptul că există localităţi fără o staţie de cale ferată funcţională sau există variante cu durate de călătorie mai mici, discuţiile s-au concentrat în a pune la dispoziţie studenţilor variante multiple de localităţi pentru care să poată opta, aflate în proximitatea localităţii de domiciliu.
- Studenţii vor beneficia de reducerea de 90% pe toate rutele care fac legătura între localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ superior la care studiază, indiferent de operatorul de transport feroviar sau de locul din care se îmbarchează sau din care achiziţionează biletul.
- Studenţii străini şi români de pretutindeni vor putea beneficia de această facilitate pentru rutele care le oferă accesul spre o localitate cu punct de trecere a frontierei (inclusiv spre localităţile cu aeroport), în aşa fel încât să se poată îndrepta spre localităţile de domiciliu, respectiv pentru rutele înapoi spre localităţile în care studiază.
- Pentru evidenţierea localităţii în care se află instituţia de învăţământ superior, vor fi aplicate pe legitimaţiile de transport, cele deja emise studenţilor, inscripţii din care să reiasă în mod clar această informaţie.
- Pentru studenţii a căror reşedinţă nu este localitatea de domiciliu (cei care au viză de flotant), menţionată în actele de identitate, se va explora posibilitatea de luare în considerare a uneia dintre cele două variante existente: domiciliu sau reşedinţă.
Reprezentanţii ANOSR au punctat necesitatea de a se reveni imediat la posibilitatea de achiziţionare online a biletelor de călătorie, pentru a facilita accesul studenţilor la acest serviciu, însă pentru operarea modificărilor este nevoie de o perioadă mai lungă de timp, au răspuns reprezentanţii însărcinaţi cu acest lucru.
”ANOSR a solicitat ca toate clarificările menţionate anterior, precum şi cele pentru care se caută în continuare soluţii, să fie transmise de către reprezentanţii autorităţilor responsabile de operaţionalizarea măsurilor prevăzute în O.U.G. nr. 156/2024 către toţi operatorii de transport feroviar, astfel încât aplicarea acestora să fie realizată într-un mod unitar la nivel naţional, urmând ca până în luna martie să fie reglementate printr-o hotărâre de Guvern. Totuşi, rămâne problematică operarea modificărilor pentru a oferi din nou posibilitatea de achiziţionare a biletelor în online, pentru care nu a fost menţionat un termen exact, ci doar estimativ, fiind nevoie de cel puţin o lună de la reglementare pentru digitalizarea procesului”, au mai transmis studenţii.
Aceştia anunţă că îşi menţin ”poziţia fermă împotriva deciziei Guvernului României de a limita accesul studenţilor la dreptul legitim de a beneficia de tarif redus cu 90% pentru toate rutele feroviare, precum şi de gratuitate pentru studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal”.
”Criticăm lipsa de responsabilitate cu care a fost adoptat O.U.G. nr. 156/2024, date fiind termenele îndelungate necesare pentru operaţionalizarea modificărilor survenite şi blocajele create şi solicităm eliminarea de urgenţă a acestor măsuri”, au mai transmis studenţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...