Numărul total de victime înregistrate în Uniunea Euroeană a înregistrat o creştere de 41 % în anul 2022 faţă de 2021, cea mai răspândită formă fiind traficul în scopul exploatării sexuale, reprezentând aproape jumătate din totalul persoanelor traficate. Potrivit Comisiei UE, care a publicat, luni, cel de al cincilea raport al său privind combaterea traficului de persoane, cifra reală a victimelor traficate este, „probabil, semnificativ mai mare, deoarece multe victime rămân nedetectate”.
Numărul total de victime înregistrate în UE a prezentat o creştere de 41 %, de la 7.155 de victime în 2021 la 10.093 în 2022, cifra reală fiind probabil semnificativ mai mare, deoarece multe victime rămân nedetectate, se arată în cel de-al cincilea raport intermediar privind combaterea traficului de persoane în UE, publicat luni
Potrivit documentului citat, traficul în scopul exploatării sexuale a continuat să fie forma cea mai răspândită, reprezentând 49 % din totalul victimelor traficate, din care 92 % sunt femei. Cea de-a doua cea mai răspândită formă constă în exploatarea prin muncă (37 %),în acest caz, 70 % din victime fiind bărbaţi.
„Traficul de copii, care reprezintă 19 % din totalul victimelor traficului de persoane din UE, a înregistrat o scădere cu 3 % a numărului de victime faţă de raportul anterior”, se arată în Raport.
Acelaşi document menţionează că în perioada de raportare, resortisanţii ţărilor terţe au constituit majoritatea victimelor traficului de persoane - 54 %.
„Începând din 2022, UE şi-a consolidat politicile pentru a intensifica lupta împotriva traficului de persoane, punând în aplicare Strategia UE privind combaterea traficului de persoane 2021- 2025. O directivă revizuită privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane a intrat în vigoare în iulie 2024, în urma unei propuneri înainte de Comisie în 2022”, se arată în Raport.
Sursa citată menţionează că Directiva revizuită consolidează instrumentele de care dispun autorităţile pentru a investiga infracţiunile de trafic de persoane şi pentru a oferi un sprijin mai bun victimelor.
„De asemenea, ea pune un accent sporit pe protecţia copiilor şi include exploatarea sexuală online ca circumstanţă agravantă. Comisia îşi va intensifica în continuare activitatea împotriva traficanţilor de persoane, inclusiv prin lansarea unui centru de combatere a traficului de persoane – o platformă-umbrelă care să sprijine statele membre în ceea ce priveşte schimbul de bune practici şi consolidarea cooperării”, se mai arată în raport.
Documentul mai precizează că traficul de persoane este a doua cea mai răspândită economie ilicită din lume, adesea legat de alte infracţiuni, cum ar fi traficul de droguri, introducerea ilegală de migranţi, infracţiunile contra patrimoniului, spălarea de bani şi fraudarea documentelor.
Publicat o dată la doi ani, raportul este condus de coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane şi se bazează pe contribuţiile statelor membre, ale agenţiilor UE şi ale Platformei societăţii civile a UE împotriva traficului de persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.