Specialişti care lucrează cu tineri dependenţi de droguri afirmă că durerile pe care le simt persoanele care intră în sevraj sunt atroce. Ei arată că aceste persoane trebuie ajutate şi duse la spital, subliniind că durerile de la sevraj îi fac pe unii să recurgă la varianta suicidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Managerul Centrului de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru tineri ”Sfântul Stelian” Bucureşti, Maria Popescu, a vorbit, marţi seară, la Medika Tv, despre durerile pe care le simt cei care intră în sevraj. 
 
”Primele zile (după ce dependenţii sunt aduşi în centre - n.r.) sunt destul de urâte. Să vezi un astfel de copil într-o situaţie rea, urâtă, să spună că îl dor şi dinţii în gură şi tot. Totul doare la sevraj, totul, e durere cumplită. Sunt îngrozitoare acele imagini. Şi, cu toate astea, dependenţa este atât de rea încât ei se întorc, pentru că nu mai consumă pentru acea senzaţie de la început, ci consumă doar să nu apară durerea, să nu pice. Şi trebuie să fim alături de ei, părinţii să nu-i certe. E cel mai rău lucru care se poate întâmpla, se va duce acolo (să consume - n.r.). Copiii trebuie învăţaţi să-şi controleze furia, să le oferim alternative, nu să-i lăsăm şi să nu îi vedem. Trebuie să recunoaştem semnele consumului”, a afirmat Maria Popescu.
 
Ea a explicat că părinţii pot primi, în cadrul centrului, sfaturi despre cum să recunoască semnele consumului de droguri. 
 
”Nici să ne acuzăm propriii copii că sunt consumatori şi ei să nu fie, că apare frustrarea, dar nici să ne minţim că nu există şi să ajungem într-o situaţie în care să fim sunaţi de la spital să mergem că este copilul acolo”, a spus Maria Popescu. 
 
Ea a explicat că lupta cu dependenţa de droguri este una care durează toată viaţa, ”este o luptă continuă” şi au existat recăderi ale unor dependenţi chiar şi după ani întregi de abstinenţă. Acesta este motivul pentru care familia, prietenii, chiar colegii trebuie să fie atenţi la stările celor care au fost consumatori şi să îi ajute atunci când le este greu pentru că, în cazul în care recad, lupta începe ”mai de jos”. 
 
La rândul său, preotul Tudor Gheorghe, care lucrează cu dependenţii de droguri, a explicat, la Medika Tv, că există studii şi specialişti care afirmă că durerea pe care o simte un consumator aflat în sevraj este echivalentă cu cea a trei naşteri. Preotul a spus că persoanele aflate în astfel de situaţii nu de puţine ori încearcă să se sinucidă din cauza durerilor, iar acestea trebuie duse la spitale şi trebuie să beneficieze de tratamentul de substituţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.