Ministrul desemnat al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, actual deţinător al portofoliului, a fost criticat, miercuri, la audierile din Parlament pentru viitorul Executiv, pe motiv că i-ar fi permis secretarului de stat din MAI Raed Arafat să ia decizii cu privire la tipul de învăţământ în perioada crizei sanitare. La finalul audierilor, el a primit aviz favorabil.
În prezentarea făcută în faţa Comisiei de învăţământ, în cadrul audierilor pentru viitorul Executiv, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut un scurt bilanţ al mandatului său la acest minister din ultimele luni, subliniind eforturile pentru menţinerea şcolilor deschise în perioada pandemiei şi punând accent pe sumele acordate ori negociate a fi alocate pentru finanţarea acestui sistem în ultima perioadă.
„Nu ştiu câte realizări au fost în această perioadă, dar efortul principal a fost pentru menţinerea şcolilor deschise. (...) Prezenţa fizică a fost obiectivul major al acestui mandat”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul audierilor care au loc, miercuri la Parlament.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta a subliniat că o altă realizare o constituie iniţierea concursurilor pentru posturile de directori ai şcolilor din sistemul public de educaţie. Cîmpeanu a evidenţiat şi suma mare prevăzută pentru domeniul educaţiei în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi majorarea sumelor alocate burselor pentru elevi.
„Sunt lucruri clare, sunt fapte, sunt departe de a acoperi orizontul aşteptărilor în domeniul educaţiei care pe bună dreptate este foarte mare. Ne punem speranţe în programul de guvernare (...) este vorba despre valorile pe care trebuie să se axeze sistemul de educaţie”, a declarat ministrul desemnat.
În condiţiile în care în cadrul audierii în care i s-a cerut să fie „succint”, fiind întrerupt de către preşedintele comisiei, fostul ministru al Educaţiei Monica Anisie, Sorin Cîmpeanu nu a terminat de prezentat programul de guvernare pentru domeniul pentru care este din nou propus.
Prezentat de către Monica Anisie drept „Eugen Simion”, liderul AUR, George Simion, l-a criticat pe ministru pe motiv că a „primit ordine de la domnul Arafat”, acesta arătând că „trebuie să ne hotărâm cine conduce acolo, la Ministerul Educaţiei, domnul Arafat sau domnul Cîmpeanu, până acum domnul Arafat a avut ultimul cuvânt şi nu am văzut cadru legal pentru asta”, a afirmat George Simion.
Cîmpeanu a menţionat, în cadrul audierilor, imediat după instalarea Guvernului va cere premierului constituirea unui grup de lucru care să începe la un pachet legislativ pe educaţie, dar şi că va pleda pentru alocarea cel puţin a patru procente din PIB domeniului educaţiei încă din anul 2022.
La finalul audierilor, Cîmpeanu a fost avizat favorabil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.