Peste jumătate dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice, un procent similar având aceeaşi părere despre o reformă administrativă care ar include comasarea unor localităţi, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, mai mult de 50% au o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe
Reforma administrativ-teritorială
56.1% dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România, în timp ce 39.4% sunt de părerea contrarie, iar 4.5% nu ştiu sau nu răspund.
Cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România în special: persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat şi locuitorii din Bucureşti. Sunt de părerea contrarie mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară şi cei inactivi potenţial activi.
Comasarea unor localităţi
În condiţiile în care reforma administrativ-teritorială ar putea cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localităţi, 58.6% dintre respondenţi consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România. 38.3% sunt de părerea contrarie, iar 3% nu ştiu sau nu răspund.
Consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România, chiar dacă ar putea cuprinde unificarea/comasarea unor localităţi, mai ales: persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat, locuitorii din Bucureşti şi angajaţii la stat. Sunt de părerea contrarie, în condiţiile date, mai ales: persoanele cu educaţie primară, gulerele gri şi locuitorii din rural.
Înfiinţarea unor regiuni care să reunească mai multe judeţe
55.7% dintre respondenţi declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe, 38.2% că ar avea o părere proastă, iar 6.1% nu ştiu sau nu răspund.
Au o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe mai ales bărbaţii, persoanele cu vârsta între 30 şi 49 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat şi locuitorii din Bucureşti. Au o părere proastă mai ales tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară, gulerele gri, cei inactivi potenţial activi şi locuitorii din rural.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.