Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar anunţă că greva va continua, întrucât membrii consultaţi au refuzat să semneze vreun acord, chiar dacă ar fi girat şi de preşedintele Klaus Iohannis.
”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României. Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, au transmis federaţiile, miercuri, într-un comunicat de presă comun.
Sindicaliştii din Educaţie solicită o majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Liderii sindicali au avut marţi întâlniri şi la Palatul Victoria, şi la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Iohannis, declarându-se nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor.
Anunţul sindicaliştilor la finalul întâlnirilor a fost acela că greva angajaţilor din Educaţie continuă.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din sistemul de învăţământ, că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului a anunţat că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie.
Iohannis a îndemnat toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...