Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii funcţionează în prezent la cota de avarie şi de aceea este de dorit să existe o comunicare foarte bună cu toţi cei implicaţi pe tema acestor organisme, a declarat, marţi, secretarul de stat în MS, Cristian Grasu, la prima dezbatere publică privind comisiile de specialitate la care pacienţii au cerut să fie cooptaţi cu statut de observatori, adăugând că şi-ar dori ca acest proiect să se bucure de susţinere. Reprezentanţii pacienţilor spun că prezenţa lor în acest comisii de specialitate ar aduce transparenţă şi ar fi benefică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Ministerul Sănătăţii a organizat, marţi, prima dezbatere privind organizarea comisiilor de specialitate după ce activitatea acestor organisme care elaborează protocoalele privind  tratamentele bolnavilor a fost diminunată în ultimii ani din cauza demisiei membrilor acestor formaţiuni declaraţi incompatibili.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pacienţii s-au împărţit în două tabere, unii care au cerut menţinerea vechiului ordin cu 28 de comisii şi criteriile de incompatibilitate şi alţii care au susţinut noul proiect - ordin cu 59 de comisii, iar incompatibilitatea să fie rezolvată legal prin Codul Penal, şi nu prin ordin de ministru.

Secretarul de stat în MS dr. Cristian Grasu a explicat presei că aceste comisii funcţioneaă în prezent la cota de avarie.

" Ne-am dori să avem o comunicare foarte bună cu toţi cei implicaţi pe tema acestor comisii, nu am vrea să forţăm în niciun fel, dimpotrivă am vrea ca ordinul odată ieşit să se bucure de susţinere. Suntem deschişi la o reluare a discuţiei, a merge mai departe, a stabili mai în detaliu criteriile. Ministerul îşi doreşte ca pentru fiecare specialitate să existe o comisie consultativă a ministrului care să sprijine deciziile MS cu un aport ştiinţific. În ceea ce priveşte ce s-a întâmplat între decembrie 2016 şi martie 2017, după ce au fost practic anihilate toate comisiile şi numiţi interimari, cum s-au numit şi acum, foarte mulţi, 43 de medici au renunţat, şi-au dat demsia. În contrapartidă până la 1 martie s-au înscris 17 persoane pentru 59 de comisii. În acel moment care era sub presiuna asociaţiilor de pacienţi şi a faptului că lucrurile erau blocate a trebuit să luăm o atitudine şi să rezolvăm problema. Vă spun cu certitudine că nu a fost deloc uşor", a continuat secretarul de stat.

Potrivit medicului Cristian Grasu, într-o comisie sunt cel puţin şase membri.

"La momentul la care a apărut ordinul 1355 modul în care se dorea formarea comisiilor, într-un concurs care ar fi presupus să existe o candidatură, care eventual să depăşească numărul de posturi necesar pentru acea comisie. Foarte multe criterii de excludere care nu erau trecute în Legea 95 /2006, în schimb făceau obiectul altor legi cum ar fi Codul de procedură penală în care se vorbeşte de conflictul de interese. Exista un dublaj de prevederi legislative în care un ordin de ministru care este inferior unei legi aducea nişte aspecte care depăşeau prevederile din legea în vigoare, motiv pentru care direcţia juridică a MS şi Colegiul Medicilor ne-au sesizat şi ne-au spus că ar trebui să ne referim la ceea ce este trecut în legea 95 şi doar la aspecte acre sunt deja stabilitae în alte legi fără să le dăm mai multe variante printr-un ordin de ministru.Plus că ne-am dat seama că mulţi care au demisionat nu corespundeau acelor aspecte legate de finan ţarea anumitor participări la specializări, la Congrese şi oamenii au fost oneşti", a mai spus secretarul de stat. 

El a explicat că membrii comisiei vor fi persoane cu notorietate în domeniu.

Întrebat dacă reprezentanţii pacienţilor vor face parte din aceste comisii, secretarul de stat a spus că se discută acest caz.

"Dânşii au cerut, eu voi fi interfaţa cu ministerul şi voi da mai departe. Toate aceste solicitări vor fi tratate cu toată seriozitatea şi ţinând cont de antecedente, de comisia de Bioetică, bănuiesc că cel mai sigur aşa se va întâmpla. Plus propunerea domnului preşedinte Irimia, care mi s-a părut de bun simţ, aceea de a publica pe site-ul MS rezumatele tuturor şedinţelor", a mai spus Cristian Grasu.

Legat de incompatibilităţi, Cristian Grasu a spus că acestea sunt prevăzute în Codul penal. 

"Nu este nevoie să treci într-un ordin ceva ce este trecut într-o lege. Fiecare om este răspunzător pentru faptele sale. Dacă eu ştiu că sunt incompatibil voi lua decizia corectă şi mă voi retrage sau nu mă voi înscrie, sau nu voi accepta o nominalizare. Dacă în timp ce îmi desfăşor activitatea într-o comisie constat că am ajuns într-o situaţie de incompatibilitate, la fel cred că orice om de bună credinţă va lua atitudinea corespunzătoare - fie se va suspenda, fie se va retrage. Dacă nu e de bună credinţă există instituţii abilitate care să cerceteze şi să pună în aplicare legea. În acelaşi timp, este prevăzut în noul ordin că Direcţia de Integritate din MS va verfica periodic aspectele declarate de fiecare membru şi va sesiza atunci când este cazul apariţia unor sit de incompatibilitate, de conflict de interese", a mai spus Grasu.

La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a spus că este benefic să crească numărul comisiilor de la 28 la 59. 

"Creşterea numărului de comisii de la 28 la 59 este un real beneficiu pentru pacienţi, pentru că mai multe comisii înseamnă disecarea patologiilor în sistemul de sănătate publică, deciziile vor veni mai repede, iar pacienţii nu sunt puşi în situaţia să aştepte. Ce a fost rău în vechea lege au fost acele criterii care erau reglementate de Codul penal nu mai trebuiau date într-un ordin de ministru, criterii care au făcut ca medicii să se retragă din acele comisii, iar comisiile blocându-se, nelucrând mult timp, ceea ce ne-a afectat pe noi pacienţii. Pentru că de deciziile acestor comisii depindem noi, la accesul la medicamente care pot face diferenţa între viaţă şi moarte", a spus Irimia.

Referindu-se la problema incompatibilităţilor, Irimia a spus că este o lege care le reglementează, este Codul penal, ce stipulează această incompatibilitate a medicilor care vin la aceste comisii.

"Este foarte simplu ca oricare medic în incompatibilitate cu evaluarea unui medicament, a unei companii în care a fost într-o relaţie contractuală să se abţină la vot, să dezbată să facă parte din comisie, dar să se abţină la vot asta a fost şi propunerea asociaţiilor de pacienţi. Nu s-a luat în considerare, drept care totul s-a blocat. Noi am suferit foarte mult, a trebuit să acţionăm statul în judecată ca să avem acces la medicamentele la care am fi avut acces dacă aceste comisii funcţionau în regim normal", a spus Irimia.

Întrebat dacă este deranjat că Ministerul Sănătăţii doreşte ca din comisii să facă parte personalităţi de notorietate din medicina românescă, Irimia a spus categoric că în niciun caz.

"Ne dorim aceşti medici de notorietate internaţională să fie în aceste comisii, nu să facă parte din comisiile europene unde se decid ghidurile pe patologii, iar în comisiile din ţara nostră să nu facă parte din cauza acestui criteriu discriminator de incompatibilitate. Avem specialişti de marcă ce participă la elaborarea ghidurilor internaţionale, iar în România nu pot participa la comisiile de specialitate din această cauză. Am mai făcut parte din aceste comisii în 2008, pe vremea domnului ministru Nicolăescu s-au elaborat atunci multe acte normative. A fost o perioadă bună în care s-au introdus noi medicamente pe lista de compensate şi gratuite.  Apoi, lucrurile au stagnat, de aceea am ajuns şi în proces cu statul. De aceea, excluderea nostră aşa cum prevede noul ordin nu este un lucru benefic pentru că alimentează tensiunea între pacienţi şi MS. Prezenţa noastră aduce transparenţă, dorim să fim în comisii pentru acest lucru.În lipsa unei comisii, pentru aprobarea unui protocol am aşteptat şi 300 de zile. Am câştigat  pe legislaţie europeană 17 procese prin care 165 de pacenţi trăiesc şi azi. Dar nu este normal să câştigi dreptul la viaţă şi sănătate în instanţă", a conchis preşedintele FABC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.