IPJ Harghita a deschis dosar de cercetare penală pentru incitare la ură şi discriminare, în scandalul de la Ditrău, judeţul Harghita, unde localnicii refuză să accepte doi cetăţeni din Sri Lanka, angajaţi la o brutările din localitate. Aproximativ trei sute de persoane au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-şi nemulţumirile. Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproşurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini. De asemenea, patronul brutăriei a anunţat că cei doi bprbaţi nu vormai lucra la linia de fabricare a pâinii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

IPJ Harghita a deschis un dosar de cercetare penală in rem pentru incitare la ură şi discriminare

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a fost deschis un dosar de cercetare penală in rem pentru incitare la ură şi discriminare, potrivit art. 369 Cod Penal, în cazul de la Ditrău.

Forţe ale IPJ Harghita au participat la întâlnirea de la Căminul cultural din Ditrău, dar doar pentru fluidizarea fraficului şi eventual sprijin, adunarea publică fiind supravegheată de jandarmi.

Participanţii la întâlnirea de la Căminul cultural, nemulţumiţi inclusiv de patronul brutăriei la care sunt angajaţi bărbaţii din Sri Lanka

La întrunire au participat aproximativ trei sute de persoane, care şi-a prezentat nemulţumirile. Mulţi dintre participanţi au fost deranjaţi de faptul că acest incident a creat impresia unei localităţi xenofobe, rasiste şi a adus publicitate negativă. 

Unii dintre localnici au explicat faptul că au lucrat la brutărie, dar condiţiile sunt grele, iar salarizarea mică. Oamenii susţin că plata la oră era extrem de mică, condiţiile de lucru foarte grele, iar orele suplimentare nu au fost plătite. De aceea, nimeni nu a mai dorit să se angajeze la brutăria respectivă, patronul aducând cetăţeni străini.

Participanţii la adunarea publică susţin că nu au atât o problemă cu cetăţenii din Sri Lanka, cât cu patronul firmei.

Patronul brutăriei a susţinut într-o scrisoare că şi-a tratat în mod corect angajaţii, a cerut scuze localnicilor şi a anunţat că cei doi angajaţi din Sri Lanka vor presta munci necalificate

Conform MTI, proprietarul brutăriei la care lucrează 90 de angajaţi nu a participat la întâlnire. Şi-a exprimat poziţia printr-o scrisoare pe care a citit-o preotul vicar Károly Bíró. Acesta a susţinut că firma a tratat în mod corect angajaţii şi că le-a plătit orele suplimentare.

Cei prezenţi la întâlnire au devenit vocali când au auzit această afirmaţie.

Antreprenorul a mai menţionat: probabil că în Ditrău nu pot fi oferite angajaţilor salarii sau condiţii ca cele de care beneficiază tinerii care au plecat ca să lucreze în Vest.

Csaba Köllő a mai declarat că firma sa intenţionează să construiască, din fonduri UE, o fabrică de pesmet, însă din cauza experienţei de care a avut parte în ultimele săptămâni, această
nouă fabrică nu va fi ridicată la Ditrău. În plus, antreprenorul a mai menţionat că cei doi angajaţi din Sri Lanka vor presta munci necalificate şi nu vor participa la realizarea efectivă a pâinii. A
mai spus, totodată, că în măsura în care în următoarele şase luni va reuşi să găsească cinci localnici calificaţi, va renunţa să mai aducă muncitori din afara ţării.

Csaba Köllő a mai spus că cere scuze oamenilor din sat, dacă din cauza angajării unor asiatici, aceştia s-au simţit jigniţi. A promis că de acum încolo va aduce la cunoştinţa satului schimbările care vor avea loc în cadrul firmei.

Cei adunaţi nu au acceptat însă scuzele şi au hotărât să întocmească o petiţie în care să treacă toate lucrurile pe care le impută antreprenorului.

Preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor “Arbor” a menţionat că cei doi brutari din Sri Lanka au sosit în Secuime în speranţa unei vieţi mai bune şi se află în aceeaşi situaţie ca
secuii care lucrează în străinătate

Tibor Bajkó, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor “Arbor” a menţionat că cei doi brutari din Sri Lanka au sosit în Secuime în speranţa unei vieţi mai bune şi se află în aceeaşi situaţie ca
secuii care lucrează în străinătate, relatează MTI.

“Noi cum am pune capul pe pernă, dacă am auzi despre copiii noştri care muncesc peste hotare, că sunt urmăriţi, că localnicii vor să îi bată, că se doreşte incendierea caselor în care locuiesc? Eu nu cred că, în adâncul sufletului, dvs. aţi fi atât de răi, ci cred că aţi intrat, de fapt, în conflict cu un antreprenor. (…) Dacă aveţi o problemă cu proprietarul brutăriei, persecutaţi-l pe el, dar nu faceţi rău întregului sat Ditrău”, a spus acesta.

Printre oameni au existat şi persoane care şi-au exprimat teama faţă de sosirea străinilor, spunând că brutarii din Sri Lanka sunt doar primii doi, cărora în mod sigur le vor urma şi alţii, iar cei
veniţi din Asia vor transforma, curând, întreaga comunitate.

 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.