Angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare şi din peste 60 de instituţii de asistenţă socială din toată ţara au participat la greva de avertisment declanşată luni de Sanitas, potrivit reprezentanţilor federaţiei sindicale. Ei spun că aceasta este ultimul pas înaintea grevei generale anunţate pentru 11 mai şi că speră că Guvernul a înţeles dimensiunea crizei pe care a declanşat-o în sistemul de sănătate, iar negocierile de marţi, anunţate de premierul Viorica Dăncilă, vor reuşi să evite această formă radicală de protest.
Potrivit reprezentanţilor Sanitas, angajaţii din peste 400 de unităţi sanitare şi din peste 60 de instituţii de asistenţă socială din toată ţara au participat la greva de avertisment, "arătând încă o dată guvernanţilor că sunt uniţi şi nu pot fi dezbinaţi de o lege a salarizării proastă şi aplicată discriminator".
”După două luni de la momentul marilor promisiuni guvernamentale privind creşterile salariale din sănătate şi asistenţă socială, angajaţii sunt în stradă reclamând pierderi de venituri, tratamente salariale defavorabile aplicate unor categorii profesionale întregi. În ciuda declaraţiilor guvernamentale, noi, SANITAS, continuăm să spunem că noua lege a salarizării este nesatisfăcătoare şi susţinem acest lucru cu calcule, cu fluturaşi de salariu, cu argumente care ţin de buna funcţionare a echipei medicale. Dacă s-a vrut o lege care să stopeze hemoragia personalului calificat din sistem, nereuşita este totală! Dovadă că astăzi au protestat atât cei mulţi afectaţi de lege, cât şi cei puţini, pe care legea i-a favorizat, dar care nu se pot uita cu seninătate în ochii colegilor. Nu aceasta este starea de bine promisă de guvernanţi!”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.
Liderii sindicali spun că greva de avertisment este ultimul pas înaintea grevei generale anunţate pentru 11 mai.
"Am vrea să credem că partea guvernamentală a înţeles dimensiunea crizei pe care a declanşat-o în sistemul de Sănătate şi Asistenţă socială, iar negocierile de mâine, anunţate de premierul României, vor reuşi să evite această formă radicală de protest. Până atunci, revendicările Federaţiei Sanitas rămân aceleaşi, acelaşi rămâne şi programul de acţiuni", adaugă liderii Sanitas.
Marţi, conform anunţului făcut de Viorica Dăncilă, reprezentanţii sindicatelor din sănătate ar urma să discute cu premierul, cu ministrul Sănătăţii, cu cel al Muncii şi cu cel de Finanţe pentru a găsi soluţii la revendicările angajaţilor din sistemul sanitar.
Sindicatele din sănătate reclamă scăderea considerabilă a veniturilor şi cer eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, o posibilă soluţie avansată fiind excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii suplimentare pentru gărzi.
Federaţia Sanitas a cerut acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste.
Sanitas a organizat în 26 aprilie un miting în Piaţa Victoriei din Capitală la care au participat aproape 10.000 de protestatari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.