Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnologie de pionierat pentru un „test laser” care poate diagnostica demenţa. Reuşita a fost salutată ca o „descoperire în tehnologia medicală” de către echipa de studiu, cu rezultate iniţiale care sugerează o precizie de până la 93%. Cercetătorii spun că noua tehnologie ar putea „revoluţiona” modul în care este diagnosticată boala.
În Marea Britanie a fost creat un test care utilizează lasere pentru a detecta diferite tipuri de demenţă în doar câteva secunde şi ar putea „revoluţiona” modul în care este diagnosticată boala.
Diagnosticarea demenţei poate dura până la doi ani, dar această tehnică bazată pe laser este mai ieftină decât testele actuale şi poate oferi rezultate în doar câteva secunde, au declarat cercetătorii.
Experţii de la Spitalul universitar şi Universitatea din Southampton (UHS) din Marea Britanie conduc un studiu care analizează fluidele corporale. O singură picătură de sânge, lichid spinal sau mucus, este analizată folosind lasere pentru a identifica persoanele cu demenţă aflate la începutul bolii.
Laserele creează mici vibraţii în cadrul moleculelor care pot fi analizate şi furnizează un profil de semnal unic – numit spectru – permiţând oamenilor de ştiinţă să examineze proteinele, lipidele, metaboliţii şi alte biomolecule prezente în probă.
Diferitele molecule vibrează în moduri diferite, iar acest profil reprezintă compoziţia biomoleculară a probei, oferind o „amprentă biochimică” a stării de sănătate şi de boală a persoanei.
Testul revoluţionar poate oferi rezultate în câteva secunde şi ar fi mult mai ieftin decât alte teste de diagnostic disponibile în prezent. De asemenea, ar putea fi disponibil în afara laboratorului, direct în cadrul unei clinici.
Rezultatele iniţiale au arătat că poate detecta boala Alzheimer cu o precizie medie de peste 93%, spun cercetătorii.
Dr. Chris Kipps, neurolog consultant la Spitalul Universitar Southampton, a declarat într-un comunicat că noua tehnică reprezintă „o descoperire în tehnologia medicală” şi ar putea „schimba modul în care este abordată diagnosticarea demenţei”.
„Această tehnică bazată pe laser ar putea schimba modul în care abordăm diagnosticul demenţei şi ar putea îmbunătăţi semnificativ accesibilitatea şi eficienţa analizei biomarkerilor actuali. Aceasta reprezintă o descoperire în domeniul tehnologiei medicale şi nu este doar un salt în calitatea asistenţei medicale ci o schimbare de paradigmă, redefinind abordarea noastră clinică a bolilor neurodegenerative”, a spus el.
Există mai multe tipuri diferite de astfel de afecţiuni cum ar fi Alzheimer şi demenţa vasculară, care este progresivă şi se agravează în timp.
Diagnosticarea demenţei poate dura mai mult de doi ani cu instrumentele de diagnostic actuale, care pot include scanări ale creierului şi teste de memorie.
Mulţi oameni nu primesc un diagnostic până într-un stadiu mult mai avansat al bolii, când opţiunile de tratament sunt mai puţin eficiente, spun cercetătorii.
Ei au afirmat că una dintre principalele provocări este să se facă distincţia între tipurile de demenţă foarte asemănătoare.
Speranţa este că noua tehnologie, cunoscută sub numele de spectroscopie Raman cu excitare multiplă (MX-Raman), va crea ceea ce cercetătorii numesc o „amprentă biochimică” a unei persoane pentru a ajuta la identificarea tipului de demenţă.
„Această abordare integrată are potenţialul de a revoluţiona diagnosticarea demenţei”, a adăugat prof. Sumeet Mahajan, profesor de biofotonică moleculară şi imagistică la Universitatea din Southampton, precizând că „tehnica MX-Raman este echipată în mod unic pentru a aborda aceste provocări şi dorim ca această tehnologie să conducă la rezultate mult îmbunătăţite pentru pacienţi”.
În prezent, cercetătorii conduc un studiu de pionierat pentru a investiga noul test bazat pe laser care ar putea detecta diferite tipuri de demenţă la începutul bolii. Dacă va avea succes, testul îi va ajuta pe medici să identifice rapid pacienţii care ar putea fi eligibili pentru noi tratamente medicamentoase într-un moment în care acestea sunt cel mai probabil să fie eficiente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.