Medicul Mihai Fugarevici, director general STADA România, s-a referit, marţi seară, la studiul STADA Health Report 2024 şi a afirmat că nu doar românii îşi pierd încrederea în sistemul de sănătate guvernamental, sentimentul fiind împărtăţit de majoritatea europenilor. În schimb, a crescut încrederea în medic, spune el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încrederea, nu numai a românilor, ci a întregii populaţii europene în sistemul de sănătate guvernamental, este în scădere în ultima perioadă (...) E clar că populaţia a început să facă o diferenţiere foarte clară între corpul medical şi sistemul medical în sine. Încrederea în medic a crescut şi oamenii preferă să meargă după un medic, decât să meargă la o instituţie. Asta spune că totuşi corpul medical din  România este bine pregătit, are o relaţionare bună cu pacientul. Din păcate, drumul pe care îl parcurgi de la intrarea în spital, până la medic, aici pare să fie problema în acest sistem şi categoric aici discutăm de zona de finanţare”, a precizat dr. Mihai Fugarevici, marţi seară, la Medika TV.

De asemenea, Fugarevici a subliniat că în România, accesul la cadrele medicale este unul bun şi rapid, comparativ cu alte ţări europene unde pacientul are de aşteptat 3-6 luni pentru a ajunge la specialist.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Eu cred că în România, accesul la cadrele medicale bune este un acces bun şi destul de rapid. Sunt ţări europene unde o programare la un medic poate să dureze 3 luni, până la 6 luni. Sunt ţări în care o programare la un medic, ca să îi prezinţi un produs nou, poate să dureze un an de zile. Categoric  ne dorim să sunăm şi să intrăm la orice medic dorim, dar trebuie să ne gândim că este o limitare şi în programul medicului respectiv”, a mai spus Fugarevici.

Satisfacţia faţă de sistemele de sănătate continuă să scadă, notează STADA Health Report 2024, care precizează că doar aproximativ 4 din 10 români se declară mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România, invocând, pe lângă, accesul la consultaţii medicale, standardul serviciilor medicale, deficitul de personal şi neîncrederea generală în factorii de decizie din sectorul sănătăţii şi lipsa accesului la servicii medicale de prevenţie.

Mai mult de jumătate dintre români se declară mulţumiţi de disponibilitatea cadrelor medicale de a le oferi sfaturi sau îngrijiri medicale.

Românii se declară printre cei mai fericiţi dintre cei chestionaţi (locul 10/23): 68% afirmă că sunt „destul de” sau „foarte fericiţi”, faţă de 67% cât este media europeană.

În ceea ce priveşte evaluarea sănătăţii mintale, la acest capitol suntem cei mai mulţumiţi dintre toţi respondenţii: 85% consideră că au o sănătate mintală optimă.

Studiul mai relevă, însă, şi că senzaţia de singurătate devine tot mai prezentă, cu precădere în rândul tinerilor între 18 şi 34 de ani, tânăra generaţie menţionând timpul îndelungat alocat muncii drept principalul factor al singurătăţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.