Patru spitale din România şi Serbia vor dotate cu echipamente de ultimă generaţie şi consumabile, în cadrul unui proiect în valoare de aproape 5 milioane de euro. Contractul a fost semnat, pentru România, de ministrul Dezvoltării şi managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.
”Adrian-Ioan Veştea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, şi dr. Daniel-Claudiu Maliţa, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, au semnat, astăzi, contractul de finanţare pentru proiectul de importanţă strategică ”Together we can beat cancer”, finanţat prin Programul Interreg IPA România - Serbia 2021-2027”, anunţă, luni, Ministerul Dezvoltării.
Ministrul Adrian Veştea a precizat că, prin finanţarea acestui proiect, ”vom contribui la îmbunătăţirea accesului populaţiei din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate pentru diagnosticul precoce al cancerului, precum şi la metode inovatoare de tratare”.
Proiectul, în valoare de 4.999.311,44 de euro, îşi propune să doteze 4 spitale din aria Programului (Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, Centrul de îngrijire medicală Kladovo şi Centrul de îngrijire medicală Veliko Gradişte) cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi consumabile specifice pentru a detecta şi trata eficient cancerul.
De asemenea, vor fi înfiinţate două centre oncologice în Timişoara şi Kladovo şi va fi creat un sistem de telemedicină pentru conectarea personalului medical cu pacienţii şi îmbunătăţirea calităţii diagnosticului şi tratamentului.
”Prin proiect se va asigura şi infrastructura tehnologică necesară pentru un sistem de formare de la distanţă a personalului medical, fiind organizate şi forumuri de discuţii privind incidenţa, diagnosticul şi tratamentul cancerului în aria programului”, a mai transmis ministerul.
Potrivit datelor transmise de instituţie, Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027 are un buget de 74,5 milioane de euro şi finanţează 3 tipuri de proiecte: proiecte de importanţă strategică, proiecte de infrastructură mare, precum şi proiecte selectate în cadrul apelurilor competitive, privind protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice, sănătate şi educaţie, turism şi cultură, managementul frontierei, ce urmează a fi implementate în aria programului (Timiş, Caraş - Severin şi Mehedinţi din România şi 6 districte din Republica Serbia: Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski), iar, în perioada următoare, va continua procesul de contractare a proiectelor selectate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.