Regiunea separatistă transnistreană a intrat în criză energetică, iar oprirea gazelor ruseşti generează mari probleme umanitare, inclusiv şomaj, a recunoscut cu îngrijorare, miercuri, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Între timp, compania Moldovagaz a anunţat joi că, împreună cu Energocom, „este dispusă să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”, la preţuri de piaţă. Un prim test în acest sens a fost deja realizat cu succes în ultima zi a anului. Tiraspolul nu a dat încă un răspuns, dar anterior a refuzat orice ajutor oferit de autorităţile de la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Activitatea a sute de întreprinderi este pusă pe pauză. Respectiv, mii de oameni rămân şomeri. Între timp, e frig în 150 de grădiniţe, în 130 de şcoli şi în tot atâtea instituţii bugetare din regiune”, a declarat liderul regiunii separastiste, Vadim Krasnoselski, citat de agenţia IPN. Spitalele şi policlinicile se confruntă, de asemenea, cu probleme de încălzire a clădirilor.

Localnicii au rămas fără gaz şi agent termic de la 1 ianuarie şi, în plină iarnă, va creşte multitudinea de probleme de ordin umanitar.

Deconectări de energie electrică, deocamdată, nu se fac în regiunea transnistreană. Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES) a trecut pe cărbune şi, în comun cu staţia de la Dubăsari, poate acoperi necesarul de curent pentru 50 de zile, a anunţat administraţia de la Tiraspol.

Miercuri, la prima şedinţă a celulei de criză din noul an, prezidată de liderul local Vadim Krasnoselski, s-a anunţat că rezervele de gaz ale regiunii transnistrene sunt, în prezent, de 13 milioane de metri cubi. Această cantitate ajunge până la 20 ianuarie sudului regiunii şi până la 10 ianuarie - nordului (raioanele Rîbniţa şi Camenca), iar 116.000 de consumatori din blocuri de locuinţe pot primi gaze pentru prepararea mâncării.

CITEȘTE ȘI Transnistria a întrerupt încălzirea şi apa caldă către populaţie

GAZ PENTRU TRANSNISTRIA LA PREŢ DE PIAŢĂ

Între timp, compania Moldovagaz a anunţat joi că împreună cu Energocom „este dispusă să ofere asistenţă, inclusiv suportul tehnic şi comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”. Compania precizează că achiziţia poate avea loc „pe baza condiţiilor de piaţă”. Această informaţie, a menţionat compania, se regăseşte „într-o scrisoare a preşedintelui interimar al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban, către conducerea Tiraspoltransgaz”, relatează NewsMaker.

Gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova, în baza unui acord de agenţie cu SRL Tiraspoltransgaz. În scrisoare se precizează că, din cauza imposibilităţii înregistrării SA Moldovagaz (companie de stat unde acţionarul majoritar este Gazprom - n.r.) în calitate de participant pe piaţa gazelor din ţările europene, întreprinderea a încheiat un contract de agenţie corespunzător cu Energocom. În cadrul acordului, la 31 decembrie 2024, în regim de testare, a fost realizată cu succes achiziţia de gaze naturale pentru SA Moldovagaz pe platforma Balkan Gas Hub din Bulgaria. Cantitatea de gaze achiziţionate a reprezentat 240 MWh, fiind transportată prin intermediul coridorului de conducte Transbalcanice prin Bulgaria, România şi Ucraina până la punctul de interconectare Căuşeni de la frontiera Republicii Moldova, explică Moldovagaz într-un comunicat.

Mişcarea a fost confirmată de reprezentanţii Energocom, care au precizat joi că alături de Moldovagaz, compania a importat „pe data de 31 decembrie, în calitate de test, 240 MWh (peste 22 de mii de metri cubi de gaze) din Bulgaria. Gazul a fost transportat prin coridorul transbalcanic, prin Bulgaria, România şi Ucraina, fiind livrate în Republica Moldova la punctul de interconectare din Căuşeni. Astfel, s-a demonstrat că din punct de vedere comercial şi logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene, subliniază Energocom.

„Prin urmare, SA Energocom, împreună cu SA Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic şi comercial SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze, în baza condiţiilor de piaţă, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situaţia de criză actuală”, se arată în declaraţia Energocom.

Tiraspolul nu a răspuns însă acestei propuneri, dar în trecut a refuzat orice ajutor de la Chişinău.

În 27 decembrie, secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan a declarat într-un interviu pentru NewsMaker că Tiraspoltransgaz ar putea achiziţiona gaze naturale de pe piaţă pentru a asigura consumatorii din regiunea transnistreană, în cazul întreruperii livrărilor din Federaţia Rusă.

În data de 1 ianuarie 2025, lamora 07:00, autorităţile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Gazul rusesc care tranzita teritoriul statului ucrainean era livrat inclusiv către Moldovagaz, iar toate cantităţile erau direcţionate spre regiunea transnistreană. Deşi autorităţile de la Chişinău au purtat discuţii cu conducerea concernului rusesc Gazprom pentru a continua furnizarea de gaze naturale prin gazoductul transbalcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii, care nu a fost confirmată, de altfel, de un audit internaţional. Astfel, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările pentru stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

În decembrie 2024, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, declara că, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chişinăul va asigura furnizarea acestora, însă nu gratuit. „Şi pe malul drept, şi pe malul stâng sunt aceiaşi cetăţeni”, a afirmat oficialul, subliniind că nu se va face nicio diferenţă între cele două maluri ale Nistrului şi că locuitorii din Transnistria vor plăti acelaşi preţ pentru gaze. De asemenea, vicepremierul adăuga că guvernul ar putea acorda compensaţii pentru locuitorii regiunii în cazul unui astfel de scenariu.

CITEȘTE ȘI Unii cetăţeni din Transnistria ar putea fi aduşi pe teritoriul controlat de Chişinău, în cazul unei crize umanitare în regiunea separatistă generate de criza energetică
CITEȘTE ȘI Două companii care furnizează energie electrică în Republica Moldova cer dublarea tarifelor, în urma crizei gazului din Transnistria
CITEȘTE ȘI Rusia ameninţă Republica Moldova: Rusia va asigura protecţia cetăţenilor ei din Transnistria. Orice acţiune care le ameninţă securitatea va fi considerată un atac asupra Federaţiei Ruse în conformitate cu dreptul internaţional
CITEȘTE ȘI Două companii care furnizează energie electrică în Republica Moldova cer dublarea tarifelor, în urma crizei gazului din Transnistria
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.