Specialiştii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu vor efectua, săptămâna viitoare, spirometrii gratuite în mall-urile din oraş, investigaţia fiind necesară pentru diagnosticarea bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) - o boală inflamatorie cronică. Aceasta este în relaţie atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât şi cu numărul de ani de fumat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Săptămâna viitoare, în zilele de 29 şi 31 mai, echipa medicală a Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu efectuează gratuit spirometrii pentru cetăţenii care doresc să îşi evalueze gradul de sănătate a plămânilor”, a transmis, joi, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

Sesiunile de spirometrii gratuite vof fi organizate, astfel:

  • Miercuri, 29 mai 2024, orele 11:00 – 13:00, în Mall Shopping City Sibiu
  • Vineri, 31 mai 2024, orele 11:00 – 13:00, în Mall Promenada Sibiu

”Spirometria este un test simplu, neinvaziv: persoanele expiră într-un dispozitiv şi primesc pe loc rezultatul investigaţiei, din care rezultă capacitatea funcţională a plămânilor. Acţiunile fac parte din cea de-a VII-a ediţie a Campaniei Antifumat 2024, derulată de  Spitalul de Pneumofiziologie Sibiu. Fumatul determină în principal apariţia Bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) - o boală inflamatorie cronică, ce duce la limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. Riscul de a dezvolta BPOC este în relaţie atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât şi cu numărul de ani de fumat”, au transmis specialiştii unităţii medicale.

”Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă nu resimt încă simptome îngrijorătoare, să vină la controale periodice, precum şi efectuarea acestor spirometrii, întrucât astfel putem preveni o deteriorare accentuată a capacităţii pulmonare. În plus, bolile obstructive cronice respiratorii evoluează treptat şi atunci este indicat ca funcţia pulmonară să fie monitorizată regulat”, afirmă dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit datelor transmise de spitalul din Sibiu, cea mai utilă investigaţie pentru diagnosticarea BPOC, permiţând şi aprecierea severităţii afectării pulmonare este spirometria.

”Medicul mai poate recomanda şi efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator şi, în cazuri selectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar). În evoluţia BPOC pot apărea complicaţii: insuficienţă respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependenţă), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menţine statutul de fumător. Renunţarea la fumat este principalul factor care poate încetini evoluţia bolii”, a mai transmis Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.