Doctorul Ovidiu Palea, medic primar ATI, specialist în terapia durerii, a explicat, luni seară, că este extrem de greu pentru un medic să se specializeze în terapia durerii, chiar dacă un astfel de specialist ar fi binevenit în orice spital, întrucât România are doar doi astfel de medici.
”E greu în dinamica noastră medicală să ne acredităm. Este cel mai complex examen ca acreditare şi ca pregătire. Este un examen care se dă în doar 4 ţări la nivel mondial. Este pe modelul american în care ai examenul teoretic, oral şi practic, cu foarte mari standarde şi care în clipa de faţă are peste 1.500 de medici la nivel mondial acreditaţi. (...) Eu am fost în 2017 acreditat, colegul meu anul trecut şi sper să fim tot mai mulţi pentru că dorinţă este, foarte mulţi români merg la cursul de pregătire şi sunt pregătiţi să dea acest examen internaţional (...)”, a declarat Ovidiu Palea, medic primar ATI, specialist în terapia durerii, luni, la Medika TV.
Medicul afirmă că ideal ar fi ca fiecare spital din România să aibă cel puţin un specialist în terapia durerii.
”Idealul organizatoric este ca fiecare spital judeţean, universitar şi municipal să aibă un departament de durere. Adică aşa cum ai clinică de cardiologie sau nefrologie, să ai clinică de terapia durerii penrtu că terapia durerii devine o problemă, să zic, epidemică mondială şi nu este aşa cum a fost percepută până acuma, doar un simptom, pentru că simptomul în faza acută, dacă devine cronic, devine boală foarte complexă. Atunci ai nevoie de specialişti dedicaţi care lucrează în echipe. Modelul care se practică des afară este acest departament dedicat în care sunt mai mulţi medici”, a mai spus Ovidiu Palea.
Terapia durerii ajută mai ales pacienţii oncologici, însă sunt şi alte categorii de pacienţi care pot scăpa de anumite intervenţii chirurgicale, dacă urmează o astfel de terapie.
”Terapia durerii cronică intervenţioanlă a devenit acuma focusată pe spinal, pe oncologic (...) Terapia durerii o putem împărţi în terapia durerii conservatoare, adică medicamente şi terapii multimodale şi fizioterapii sau cea intervenţională. E o etapă intermediară care scapă pe mulţi pacienţi de chirurgii sau pentru cei care au fost operaţi şi nu merg lucrurile”, a explicat Ovidiu Palea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.