La Facultatea de Biologie de la Universitatea din Bucureşti a început un program postuniversitar de navigator de pacienţi. Prima serie se află acum în plină formare, a explicat conf. dr. Conf. Dr. Bianca Gălăţeanu, prodecan la Facultatea de Biologie - Universitatea din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ideea a venit odată ce am identificat nevoia prezenţei acestei meserii în sistemul sanitar. Toată lumea are o poveste personală, asta mi-a fost confirmat şi de cursanţii primei serii a acestui program. Dn păcate, cu toţii avem o experienţă personală sau experienţa cuiva drag din familie, sau a unui prieten care se loveşte de problemele sistemului sanitar şi, într-adevăr, în România există această nevoie de a aduce, de a dezvolta navigatori de pacienţi pentru a sprijini parcursul pacienţilor cronici în tot parcursul lor”, a declarat Bianca Gălăţeanu, miercuri seară, la Medika TV.

Programul este acreditat, iar prima serie se află în plină formare.

”Acest program a fost implemetat în Facultatea de Biologie, a fost acreditat ca o dorinţă a noastră de a oferi absolvenţilor noştri o nouă deschidere în cariera lor, o nouă oportunitate de carieră. Prima serie este acum în plină formare. Am început cursurile pe 1 noiembrie. Cursul durează 9 săptămâni, 180 de ore de formare, dintre care 60 de ore de teorie, cursuri şi 120 de ore de practică”, a explicat Bianca Gălăţeanu.

Un pacient oncologic, navigator de pacienţi în plină formare, Andi Cârlan, a povestit cum a fost ajutat, la nevoie, de navigatorii de pacienţi.

”În 2019 am fost diagnosticat cu cancer de colon şi până atunci avusesem destul de mult contact cu sistemul medical din România, atât cu cel privat, cât şi cu cel de stat. Aveam o asigurare privată de sănătate, aveam şi un abonament privat, accesasem servicii medicale. Nu pot să spun că nu ştiam cum funcţionează. Cu toate astea. în momentul când am primit diagnosticul de cancer am fost complet pierdut. Nu am avut nici cea mai vagă idee ce să fac, cum să fac, dacă o să mor sau nu şi în cât timp şi salvarea mea la momentul respectiv au fost nişte oameni senzaţionali care sunt navigatori de pacienţi”, a povestit Andi Cârlan, la Medika TV.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.