Prima persoană din istorie căreia i s-a făcut un transplant de rinichi de porc a murit la aproape două luni de la procedură, anunţă SkyNews. Richard Slayman, în vârstă de 62 de ani, fusese supus în martie, timp de patru ore, operaţiei de transplant la un spital din Boston.
Era pentru prima dată când un rinichi de porc - modificat genetic - era transplantat la un pacient viu. Chirurgii au declarat atunci că sunt de părere că organul va rezista cel puţin doi ani, însă familia lui Slayman a anunţat sâmbătă decesul acestuia, mulţumindu-le medicilor care au efectuat operaţia în premieră mondială pentru "eforturile lor enorme".
Membrii familiei au spus că transplantul de la animal la om - cunoscut sub numele de xenotransplant - le-a oferit încă şapte săptămâni alături de Rick, iar amintirile din această perioadă le vor rămâne în minte şi inimă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Echipa de la Massachusetts General Hospital (MGH) care a efectuat transplantul a declarat că nu are niciun indiciu că pacientul a murit în urma procedurii. Slayman, din Weymouth, Massachusetts, a mai beneficiat de un transplant de rinichi la MGH în 2018, dar a trebuit să se întoarcă la dializă anul trecut după ce a dat semne de insuficienţă. Deoarece avea nevoie de proceduri frecvente ca urmare a complicaţiilor dializei, medicii i-au sugerat un transplant de rinichi de porc.
Familia sa a declarat că Slayman a dorit să se supună procedurii pentru a da speranţă celor aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi, adăugând: "Rick şi-a îndeplinit acest obiectiv, iar speranţa şi optimismul său vor dăinui pentru totdeauna".
Rinichi de porc au mai fost transplantaţi anterior la donatori aflaţi în moarte cerebrală, dar numai temporar. Doi bărbaţi au primit, de asemenea, inimi de porc, ambii murind la câteva luni după ce au fost operaţi.
La o lună după transplantul lui Slayman, Lisa Pisano, din New Jersey, a devenit a doua persoană din lume care a fost supusă unui transplant de rinichi de porc şi prima care a fost operată în timp ce i s-a implantat chirurgical şi o pompă cardiacă mecanică. Femeia în vârstă de 54 de ani a declarat că "şi-a asumat o şansă" după ce a suferit de insuficienţă cardiacă şi renală, ceea ce a făcut-o să fie prea bolnavă pentru a se califica pentru un transplant clasic.
Mai mult de 100.000 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru transplanturi în SUA - majoritatea au nevoie de un rinichi, dar mii de oameni mor în timp ce aşteaptă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.