Ministerul Sănătăţii anunţă, joi, că au fost emise primele avize de oportunitate din programul de 13 miliarde de lei cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru infrastructura medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Sănătăţii anunţă că printre beneficiarii avizelor de oportunitate emise astăzi de Ministerul Sănătăţii se numără: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg. Jiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, Spitalul Orăşenesc din Vişeul de Sus, Spitalul Municipal din Craiova şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandescu” din Bucureşti.

Valoarea totală a proiectelor care au primit undă verde de la Ministerul Sănătăţii astăzi este de 2 miliarde de lei.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
O comisie mixtă de experţi în fonduri europene şi experţi de la Ministerul Sănătăţii va evalua proiectele de finanţare, pe care beneficiarii le vor depune, împreună cu toate documentele justificative, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Evaluarea solicitărilor depuse de beneficiari continuă până la data de 15 octombrie 2024.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Astăzi au fost emise primele avize de oportunitate în vederea implementării proiectelor de investiţii din cadrul Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti care se derulează în parteneriat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, anjunţă, joi, Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Alexandru Rafila a apreciat că programul va aduce efecte concrete pentru sistemul de sănătate, dar şi pentru pacienţi.

”Mă bucur că punem în linie dreaptă un proiect interministerial care produce efecte concrete pentru sistemul public de sănătate, pentru spitale, pentru pacienţi şi medici. Nu am fi reuşit să lansăm avizele de oportunitate fără sprijinul domnului ministru Adrian Câciu şi al colegilor domniei sale de la MIPE, cărora le mulţumesc pe această cale”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. 

Acesta a precizat că, în valoare absolută, programul este comparabil cu PNRR.

”Sunt sigur că ambele programe vor continua concomitent pentru a aduce peste 25 de miliarde de lei direct în sistemul de sănătate public”, a subliniat ministrul.

Programul are un buget total de 13 miliarde de lei şi perioada de implementare 2024-2030. Toate tipurile de unităţi sanitare publice: spitale orăşeneşti, spitale municipale, spitale judeţene şi institute se află printre categoriile de beneficiari.

Similar cu programul PNRR în Sănătate, PNIIUS finanţează construcţii noi de spitale, dar şi extinderea şi dotarea acestora, lucrări de modernizare şi/sau reabilitare pentru spitalele existente, extinderea construcţiilor existente şi nu în ultimul rând lucrări şi dotări pentru digitalizare, eficientizare energetică şi tranziţie verde.

Spitalele judeţene, spitalele de specialitate şi spitalele clinice şi clinice de urgenţă pot primi 2 miliarde de lei, fonduri destinate în valoare maximă eligibilă.

Spitalele municipale pot primi 350 de milioane de lei în valoare maximă eligibilă, în timp ce spitalele orăşeneşti 250 de milioane de lei.

O comisie mixtă de experţi în fonduri europene şi experţi de la Ministerul Sănătăţii va evalua proiectele de finanţare, pe care beneficiarii le vor depune, împreună cu toate documentele justificative, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Am lucrat la foc continuu cu colegii din MIPE, pentru a rezolva acest cadru de finanţare de care depinde dezvoltarea sistemului spitalicesc din România pentru următorii 6 ani. În acest moment sunt peste 150 de cereri de finanţare depuse. Am încredere că până la finalul anului vom avea o imagine foarte clară a proiectelor eligibile”, a subliniat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rogobete

Acesta a adăugat că, în ultimii doi ani, s-au deschis mai multe şantiere pentru spitale noi şi corpuri noi de spital decât în ultimii 30 de ani la un loc.

”Acum dublăm practic resursele disponibile şi accelerăm şi mai mult reconstrucţia sistemului spitalicesc din România”, a punctat Alexandru Rogobete.

Oficialii MInisterului Sănătăţii estimează că semnarea contractelor de finanţare pentru proiectele declarate eligibile de către cele două ministere va avea loc în noiembrie 2024.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.