Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, despre consumul energetic din ziua de Paşte, aflat la un minim istoric, că România a dovedit că are un mix energetic echilibrat şi flexibil care poate face faţă situaţiilor extrem de dificile. Burduja mai spune că vestea bună este că nu a fost „deloc nevoie„ să fie redusă producţia în unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă, pe tot parcursul zilei de duminică acestea livrând peste 1300MW energie în bandă. Potrivit ministrului, ponderea energiei nucleare în total producţie a ajuns până aproape de 50%, o altă premieră a acestei zile.Sebastian Burduja mulţumeşte prosumatorilor care au făcut un „gest civic” oprindu-şi invertoarele pentru a nu afecta nivelul de tensiune din reţelele de distribuţie.
„Hristos a Înviat, dragi prieteni! Să aveti zile senine, cu pace şi lumina sfântă a Învierii mereu aproape! Misiunea noastră este să vă bucuraţi de aceste clipe în linişte.
Aşa cum am anunţat, astăzi şi mâine avem o situaţie specială în sectorul energetic, cu un consum minim istoric în timpul zilei, în jurul valorii de 2500MW. De ce? Pentru că sunt sărbătorile pascale pentru toţi credincioşii ortodocşi şi catolici, mare parte din activitatea economică este oprită şi mulţi români se bucură de vremea frumoasă, prin activităţi în aer liber”, afirmă Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei menţionează că specialiştii dn domeniul energetic s-au pregătit cu măsuri speciale, în condiţiile în care în prima zi de paşte, la ora 14.00, s-a înregistrat o producţie redusă la 2836MW, cu un export mic, de 276MW.
„De ce e atât de mic? Pentru că nu doar în România e Paştele — consumul mic din întreaga regiune înseamnă că cererea de energie electrică pentru export este foarte redusă. România are un mix energetic echilibrat şi flexibil, aşa cum dovedesc datele de mai jos. Am produs la ora 14:00 doar 272MW în hidrocentrale, 222MW din cărbune, 179MW în centrale pe gaz şi 15MW în centralele eoliene. Toate acestea sunt niveluri foarte mici, conform măsurilor pe care le-am luat în comandamentul energetic. Vestea bună este că nu a fost deloc nevoie să reducem producţia în unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă, pe tot parcursul zilei de astăzi acestea livrând peste 1300MW energie în bandă. Ponderea energiei nucleare în total producţie a ajuns până aproape de 50%, o altă premieră a acestei zile”, a explicat Sebastian Burduja.
Ministrul a adăugat că, întrucât este o zi senină, producţia parcurilor solare a fost şi de peste 700MW, căreia se adaugă energia produsă de prosumatori.
„Unii dintre ei au ales să facă astăzi un gest civic şi au oprit invertoarele, pentru a nu afecta nivelul de tensiune din reţelele de distribuţie. Le mulţumesc şi îmi exprim respectul pentru toţi cei care au făcut asta. În ciuda ştirilor alarmiste de tipul “România în risc major de blackout de Paşte”, am dovedit încă o dată că România are resurse energetice şi mai ales oameni competenţi în sectorul energetic. Îi felicit pe specialiştii de la DEN, conduşi de Virgiliu Ivan şi Mihail Cremenescu, alături de toţi energeticienii care au fost şi sunt prezenţi şi acum în camerele de comandă, în unităţile de producţie, în teren pentru reţelele de transport şi distribuţie, în cariere şi termocentrale şi peste tot în sistemul energetic”, afirmă Burduja.
Oficialul mai spune că România a demonstrat şi astăzi că are „un mix energetic echilibrat, flexibil, care poate face faţă situaţiilor extrem de dificile, adaptându-se unor condiţii cu totul aparte (consum minim istoric, producţie mare distribuită la prosumatori etc.)”.
„Monitorizăm activ situaţia şi în orele şi zilele ce vin. Şi ziua de mâine rămâne sensibilă, dar la acest moment putem spune că există toate premisele să depăşim fără nicio problemă perioada consumului mic de pe parcursul sărbătorilor pascale”, încheie ministrul Energiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.