Aurelian Biclineru, kinetoterapeut la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Copii ”Nicolae Robănescu” din Capitală, a atras atenţia că, după apariţia gadgeturilor şi dezvoltarea tehnologiei, au apărut tot mai multe cazuri de scolioză în rândul tinerilor.
”Scolioze erau şi înainte, dar în ultima perioadă, odată cu dezvoltarea tehnicii şi apariţia gadgeturilor, evident că adolescenţii, copiii evită să iasă afară, să se mişte, să se plimbe, să alerge, să se joace cum ne jucam noi odată, cei mai în vârstă. Evitând aceste lucruri stând tot timpul cu telefoanele mobile, laptopuri, tablete sau ce au la îndemână, intervine acest sedenarism. Stând cu aceste telefoane mobile în mână, şi am menţionat aceste gadgeturi, stau şi în nişte poziţii nu tocmai fiziologice. Menţinerea acestor poziţii duce la atitudini scoliotice şi după aceea, dacă nu se intervine la un centru de recuperare, eventual cu un corset, aceste atitudini scoliotice se pot agrava odată cu vârsta”, a declarat Aurelian Biclineru, marţi seară, la Medika TV.
Kinetoterapeurul mai spune că şi factorul de creştere pot agrava scoliozele.
”Este foarte important de menţionat unul din factorii care agravează scoliozele este factorul creştere. În timpul puseele de creştere, scoliozele sau atitudinile scoliotice se agravează foarte mult”, mai spune Aurelian Biclineru.
Ilinca Iosif, o tânără de 16 ani care se tratează de scolioză prin efectuarea unor exerciţii şi purtarea unui corset special, a povestit cum a depistat scolioza după perioada în care cursurile şcolare se făceau online.
”Eu am descoperit scolioza după un an de la începerea perioadei online în care am învăţat online şi pot spune că forma pe care o are acum scolioza este efectiv forma pe care o aveam în scaun. Pot să zic că a fost un factor care a favorizat apariţia acesteia, pe lângă mulţi alţii. Şi postura este foarte importantă, pentru că duce la anumite afecţiuni medicale”, a spus Ilinca Iosif.
De asemenea, Aurelian Biclineru a explicat şi care sunt principalele tipuri de scolioză.
”Scoliozele sunt idiopatice, infantle, pubertare şi adolescentine, neuromusculare, metaboloce, ca urmare a unor tumori vertebrale. Apoi mai sunt clasificate în funcţie de numărul de curburi”, a adăugat Aurelian Biclineru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.