Un măr pe zi nu numai că ţine doctorul departe, dar ar putea, de asemenea, să genereze economii de cel puţin 40 de miliarde de dolari la costurile cu asistenţa medicală doar în Statele Unite, raportează cercetătorii de la universitatea Tufts, într-un nou studiu publicat săptămâna trecută. Ei au simulat implementarea unui program naţional care ar oferi fructe şi legume gratuite sau la preţ redus pacienţilor cu diabet eligibili.
O simulare realizată de cercetători de la Şcoala Friedman de ştiinţe şi politici ale nutriţiei, din cadrul universităţii Tufts, din Statele Unite, a estimat beneficiile clinice şi financiare pe care le-ar aduce o mai mare accesibilitate a fructelor şi legumelor pentru pacienţii diabetici cu insecuritate alimentară.
Astfel, programele de prescriere a fructelor şi legumelor pentru pacienţii cu diabet ar putea economisi miliarde de dolari în costuri de sănătate, au aflat cercetătorii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, modelul testat a proiectat reduceri importante în privinţa ratelor naţionale ale bolilor cardiovasculare şi ale costurilor de asistenţă medicală asociate.
Agenţiile de sănătate publică şi organizaţiile non-profit americane experimentează de aproape un deceniu variaţii ale unor astfel de programe care oferă fructe şi legume, iar dovezile privind eficacitatea acestora se confirmă din ce în ce mai rapid.
În mod obişnuit, în Statele Unite un pacient cu o afecţiune legată de alimentaţie poate vizita un furnizor de servicii medicale participant pentru a primi vouchere sau carduri electronice care pot fi folosite pentru fructe şi legume gratuite sau la preţ redus, livrate la domiciliul pacientului sau preluate de la o băcănie, o piaţă agricolă sau o farmacie de produse alimentare din domeniul sănătăţii.
În timp ce prescrierea de fructe şi legume are beneficii definibile pentru sănătate – de exemplu, îmbunătăţirea controlului glicemiei, a greutăţii corporale şi a nivelului tensiunii arteriale – efectele pe termen lung ale acestei strategii promiţătoare, dacă ar fi implementată la nivel naţional, nu au fost investigate până la acest studiu.
„Dintre strategiile care pot îmbunătăţi nutriţia americanilor şi rezultatele în materie de sănătate legate de alimentaţie, continuă să se acumuleze dovezi că prescrierea de fructe şi legume, sunt o opţiune extraordinară”, spune autorul principal Dariush Mozaffarian, cardiolog şi profesor de nutriţie la Şcoala Friedman, care lansează totodată şi nouă iniţiativă interuniversitară, prima de acest gen care se va concentra pe lozinca: Food is Medicine.
Aceste programe inovatoare sunt incitante, deoarece pot nu numai să îmbunătăţească sănătatea şi să reducă cheltuielile cu asistenţa medicală, ci şi să reducă disparităţile, ajungând la acei pacienţi care au cea mai mare nevoie, au subliniat autorii simulării.
Analiza lor a estimat că un program naţional care să prescrie produse pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani cu diabet şi insecuritate alimentară ar putea preveni 296.000 de cazuri de boli cardiovasculare (de exemplu, infarct miocardic şi AVC) şi ar putea câştiga 260.000 de ani de viaţă ajustaţi în funcţie de calitate (ani trăiţi cu o stare de sănătate bună) pe durata de viaţă a actualilor pacienţi.
S-a estimat că, prin aceste câştiguri în materie de sănătate, beneficiile ar permite, de asemenea, economisirea a 39,6 miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate şi a 4,8 miliarde de dolari reflectaţi în costuri de productivitate pierdută.
Implementarea programului la nivel naţional ar costa Statele Unite 44,3 miliarde de dolari, incluzând toate cheltuielile pentru depistarea pacienţilor, furnizarea de educaţie alimentară şi nutriţională şi administrarea necesară a proiectului.
Luând în considerare toate costurile, un program naţional care să prescriere produse sănătoase pentru pacienţii cu diabet şi insecuritate alimentară ar fi foarte eficient din punct de vedere al costurilor, valorând 18.000 de dolari pe an de viaţă câştigat, ajustat la calitatea vieţii.
Această valoare este la fel de mare ca cea a altor „cele mai bune achiziţii” în domeniul sănătăţii, cum ar fi depistarea şi controlul tensiunii arteriale, depistarea şi controlul colesterolului şi depistarea cancerului. (În comparaţie, noile medicamente GLP-1 – medicamente non-insulinice indicate în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru pierderea în greutate costă aproximativ 200 000 de dolari pe an de viaţă câştigat, ajustat la calitatea vieţii).
„Atunci când am analizat diferite subgrupuri de americani, am constatat beneficii în general similare în funcţie de tipul de asigurare, rasă şi etnie”, spune primul autor Lu Wang, cercetător postdoctoral la Şcoala Friedman.
Potrivit autorilor, rezultatele sugerează că o iniţiativă naţională în acest sens, care să prescrie produse sănătoase ar putea fi benefică pentru toţi americanii, subliniind potenţialul strategiilor „Food is Medicine” de a atenua inegalităţile în materie de sănătate cauzate de insecuritatea alimentară şi nutriţională şi de bolile legate de alimentaţie.
Pentru a înţelege mai bine cum ar putea funcţiona aceste „reţete” care să prescrie produse pentru o populaţie mai mare de pacienţi care primesc tratament pe termen lung, echipa Şcolii Friedman a reunit studii ce au cuprins 20 de iniţiative la scară mai mică şi seturi de date reprezentative la nivel naţional pentru a efectua simularea din cercetarea lor.
Studiul a presupus că toţi participanţii – adulţi americani cu vârsta cuprinsă între 40 şi 79 de ani care trăiesc cu diabet şi insecuritate alimentară – ar creşte consumul de fructe şi legume cu o medie de 0,8 porţii pe zi (echivalentul consumului unui măr mic), cu reduceri rezultate ale indicelui de masă corporală (IMC) şi nivelului tensiunii arteriale (HbA1c).
Cercetătorii au indicat limitări, dar şi puncte forte ale studiului.
În timp ce există un potenţial de supraestimare sau de subestimare a impactului asupra sănătăţii şi a costurilor acestor iniţiative, modelul s-a bazat pe cele mai bune date disponibile, încorporând cele mai recente măsurători naţionale privind populaţia şi sănătatea, combinate cu rezultatele implementării în lumea reală a programelor de prescriere a fructelor şi legumelor.
În cazul în care ar participa mai puţine persoane decât s-a estimat, beneficiile şi costurile pentru sănătate ar fi reduse fiecare în mod proporţional, dar ar fi totuşi semnificative, spun autorii.
„Un program naţional ar putea fi promulgat prin includerea prescripţiilor (reţetelor) de fructe şi legume ca beneficiu de asistenţă medicală acoperit, care funcţionează deja la nivel de pilot în mai multe state”, spune dr. Mozaffarian.
Noile constatări din acest studiu oferă informaţii pentru scalarea şi evaluarea acestor programe pe cuprinsul Statelor Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.