Durata de pregătire în rezidenţiat pentru specialitatea radioterapie a fost majorată de la patru la cinci ani, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Măsura se va aplica începând cu promoţia noiembrie 2024 de medici rezidenţi confirmaţi în specialitatea radioterapie.
Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 3.369/2024), publicat luni în Monitorul Oficial. Proiectul actului normativa fost prezentat în urmă cu o lună de 360medical.ro.
“Începând cu promoţia noiembrie 2024 de medici rezidenţi confirmaţi în specialitatea ”radioterapie”, durata de pregătire se modifică de la 4 ani la 5 ani”, prevede actul normativ.
În schimb, medicii rezidenţi confirmaţi în specialitatea radioterapie în seriile anterioare anului 2024 vor continua pregătirea conform duratei de pregătire şi curriculei în vigoare la data intrării în rezidenţiat.
Măsura a fost decisă în scopul alinierii la curriculumul european (ESTRO), la propunerea Comisiei de Specialitate Radioterapie a Ministerului Sănătăţii.
Propunerea a fost susţinută de Societatea Română de Radioterapie şi Federaţia Societăţilor Române de Cancer, fiind avizată pozitiv de către Colegiul Medicilor din România.
Radioterapia este o specialitate care se ocupă cu utilizarea radiaţiilor ionizante în tratamentul pacienţilor cu neoplazii maligne.
Această specialitate, alături de specialitatea oncologie medicală, joacă un rol major în managementul paliativ al cancerului, precum şi în ameliorarea sau prevenirea eficientă a simptomelor bolii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.