Colegiul Medicilor din România a transmis, miercuri, un set de zece întrebări celor doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte – Călin Georgescu şi Elena Lasconi - dar şi candidaţilor din alegerile parlamentare. Întrebările vizează viziunea pentru sistemul medical, legea Sănătăţii, îmbunătăţirea prevenţiei şi deficitul de personal.
”Stimaţi colegi medici şi stimaţi cetăţeni,
În contextul alegerilor pentru Parlamentul României şi pentru alegerea Preşedintelui României, Colegiul Medicilor din România consideră important să adreseze public un set de întrebări reprezentanţilor partidelor politice ce vor candida pentru un loc în Parlamentul României, precum şi candidaţilor la funcţia de Preşedinte al României pe teme ce vizează sănătatea românilor. Sistemul de sănătate reprezintă un pilon fundamental al funcţionării statului şi al societăţii noastre, sănătatea priveşte toţi cetăţenii, iar deciziile viitorului Parlament şi ale viitorului Preşedinte vor avea un impact semnificativ asupra politicilor de sănătate”, a transmis, miercuri, Colegiul Medicilor din România.
Reprezentanţii organizaţiei afirmă că doresc, astfel, ”realizarea unui dialog constructiv şi transparent pe domeniul de interes: sănătatea - fără a politiza - pentru a afla răspunsurile candidaţilor cu privire la viziunea şi planurile ce le au pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor şi a dezvoltării sistemului de sănătate românesc”.
Cele zece întrebări sunt:
1. Care este viziunea dumneavoastră pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate din România? (Enumeraţi trei măsuri prioritare pe care le-aţi dori implementate).
2. În România, este nevoie de o nouă Lege a Sănătăţii, care să răspundă eficient provocărilor actuale din sănătate. Aţi susţine un astfel de demers legislativ? Dacă DA, din punctul dumneavoastră de vedere, ce orizont de timp ar fi fezabil pentru implementarea unui asemenea demers?
3. Ce măsuri veţi promova pentru a asigura finanţarea adecvată a sistemului de sănătate, având în vedere că România se situează printre ultimele ţări la nivel european în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii?
4. Ce planuri aveţi pentru a sprijini îmbunătăţirea prevenţiei şi a educaţiei pentru sănătate în rândul populaţiei?
5. Cum consideraţi că ar trebui abordată problema deficitului de personal medical, mai ales în anumite zone/judeţe ale ţării?
6. Cum consideraţi că trebuie abordată problema accesului inechitabil la servicii medicale între zonele urbane şi cele rurale?
7. Cum veţi sprijini cercetarea şi inovarea în domeniul medical?
8. Ce măsuri veţi promova pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă din sectorul de sănătate?
9. Ce măsuri doriţi să promovaţi, cu obiective pe termen mediu şi lung, pentru a creşte speranţa de viaţă şi a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei?
10. Ce reprezintă medicul pentru dumneavoastră?
Colegiul Medicilor din România (CMR) este organizaţia profesională naţională a medicilor, fiind o instituţie de interes public, neguvernamentală, apolitică şi care îşi asumă responsabilitatea de a promova valori şi politici de sănătate menite să contribuie la dezvoltarea sistemului de sănătate românesc.
Alegerile parlamentare vor avea loc, duminică, 1 decembrie, iar turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în 8 decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.