O nouă variantă a coronavirusului care produce Covid-19, botezată EG.5, se răspândeşte în Statele Unite, dar şi în Irlanda, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi China, observându-se o creştere a numărului de pacienţi care se prezintă la urgenţă şi a spitalizărilor, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat recent EG.5 pe lista sa de variante aflate sub monitorizare.

La nivel naţional, în SUA, EG.5 a cauzat 17% din noile cazuri de Covid-19, comparativ cu 16% în care responsabilă pentru îmbolnăviri a fost varianta XBB.1.16 a coronavirusului, potrivit celor mai recente date ale Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

EG.5 este o subdiviziune a tulpinii recombinate XBB din familia Omicron şi reprezintă o altă modificare progresivă a virusului mai degrabă decât un salt evolutiv major, aşa cum a fost tulpina originală Omicron.

În comparaţie cu părintele său, XBB.1.9.2, EG.5 are o mutaţie în plus la vârf, la poziţia 465. Această mutaţie a mai apărut în alte variante de coronavirus. Oamenii de ştiinţă nu ştiu exact ce trucuri noi îşi permite virusului să facă, dar vânătorii de variante sunt atenţi, deoarece mulţi dintre noii descendenţi ai XBB au adoptat această mutaţie, scrie CNN. Mutaţia 465 este prezentă în 35% din secvenţierile de coronavirus raportate la nivel mondial, inclusiv într-o altă secvenţă care creşte în prevalenţă în nord-estul SUA, FL.1.5.1, ceea ce sugerează că aceasta transmite un fel de avantaj evolutiv faţă de versiunile anterioare.

De asemenea, EG.5 are acum propria sa ramură, EG.5.1, care prezintă o a doua mutaţie la „coroană”. Aceasta se răspândeşte, de asemenea, rapid.

CÂT DE PERICULOASĂ ESTE NOUA VARIANTĂ?

Dr. David Ho a testat aceste variante în laboratorul său de la Universitatea Columbia pentru a vedea cât de rezistente au devenit la anticorpii pe care îi avem pentru a ne apăra împotriva lor. "Ambele sunt doar puţin mai rezistente la anticorpii neutralizanţi din corpul persoanelor infectate şi vaccinate", a declarat pentru CNN David Ho, profesor de microbiologie şi imunologie. Din punct de vedere clinic, a spus el, aceste variante nu par să provoace simptome diferite sau mai severe decât viruşii care au venit înaintea lor.

"Practic, are ceva mai multe portiţe de scăpare imunitară în comparaţie cu variantele precedente din seria XBB", a declarat dr. Eric Topol, cardiolog la Scripps Translational Research Institute. "Are un avantaj, motiv pentru care se răspândeşte în toată lumea", spune el.

Dincolo de SUA, EG.5 creşte rapid în Irlanda, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi China. 

DE CE SE RĂSPÂNDEŞTE EG.5

Varianta a devenit cea mai răspândită în SUA exact în momentul în care cazurile, vizitele la urgenţe şi spitalizările sunt în creştere, deşi nu există nimic care să sugereze că această tulpină specifică este cea care determină aceste creşteri, notează CNN. În schimb, epidemiologii cred că comportamentul uman este motorul acestei creşteri.

Aceştia arată că, de exemplu, o căldură record face ca mai mulţi oameni să stea în casă, la aer condiţionat, ceea ce ajută la răspândirea virusului, fiind vorba de spaţii închise. De asemenea, călătoriile de vacanţă îi trimit pe oameni în afara cercurilor lor sociale obişnuite, ceea ce duce virusurile către noi victime.

De asemenea, în multe zone din SUA, elevii se întorc la şcoală şi, după cum ştiu părinţii, temele nu sunt singurul lucru pe care copiii îl aduc acasă de la orele de curs.

Cu toate acestea, există motive de speranţă că acest val de noi cazuri nu va fi atât de grav, spune dr. Anne Hahn, asociat postdoctoral în cadrul Departamentului de Epidemiologie a Bolilor Microbiene de la Şcoala de Sănătate Publică din Yale. 

Nivelurile de virus detectate în apele reziduale în luna august sunt aproximativ la fel ca în martie, potrivit datelor Biobot Analytics.

DE CE E NECESAR UN VACCIN ACTUALIZAT

"Mă aştept să existe infecţii răspândite, dar mă aştept ca aceste infecţii răspândite să fie, în general, uşoare", a declarat dr. Dan Barouch, imunolog şi virusolog la Universitatea Harvard din Boston. "Persoanele care prezintă un risc ridicat de boală severă, evident, trebuie să continue să îşi ia măsuri de precauţie", avertizează medicul.

Pe de altă parte, dr. Eric Topol spune că SUA nu-şi pot permite să întârzie lansarea vaccinului actualizat pentru Covid-19. În urma EG.5 urmează o serie de variante cu modificări care le permit să se lege mai strâns de celule, spune el, ceea ce le face şi mai infecţioase. El este îngrijorat de faptul că acestea ar putea avea potenţialul de a fi mai grave. "Ar trebui să iasă acum (noua variantă de vaccin), pentru că lucrurile se acumulează", a avertizat medicul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.