Sute de români merg anunal la clinici din Turcia pentru suferinţe grave, de cele mai multe ori cancer sau boli de inimă, dar sunt foarte numeroşi şi cei care optează doar pentru un control medical de rutină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Unii dintre ei (pacienţii români - n.r.) vin  cu probleme uşoare sau doar pentru un simplu check-up. Alţii au probleme mult mai grave, cum ar fi cancerul", explică Amalia Mahmutoglu, international marketing specialist la Liv Hospital, din Istanbul, ea fiind şi cea care se ocupă de pacienţii români.

Costurile tratamentelor sunt diferite în funcţie de problemele fiecărui pacient.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Costurile diferă în funcţie de problema de sănătate a fiecărui pacient, ne este imposibil să dăm o cifră anume mai ales că celor cu probleme de cancer li se întocmeşte un tratament personalizat”, mai spune Amalia Mahmutoglu.

De la deschiderea primului spital, în Istanbul, în 2013, şi până în prezent în LIV Hospital au fost trataţi 683 de români, 256 dintre ei, în 2015. 

"Pentru Turcia, România are un potenţial mare să-i tratăm pacienţii. Este trist că vedem acest potenţial, iar ponderea românilor va creşte pe măsură ce ne vom face cunoscuţi”, susţine Murat Ercan, international marketing and business development director LIV Hospital.

Unii români spun că au ales serviciile spitalului din Istanbul, pentru că se simt mai în siguranţă acolo, unde, spun ei, nu există riscul să vii cu o boală şi să pleci cu alta. Pentru alţii, e o  şansă, chiar dacă mai scumpă, după experinţa pe care au avut-o în România, chiar şi în clinci private.

"Nu am nicio afecţiune anume. Vin o dată la doi ani. Îmi fac un set de analize complete, de la analize de bază la analize puţin mai aprofundate. Sunt foarte mulţumit. Medicii sunt foarte deschişi la ceea ce le spunem noi. Vin cu soţia şi ea face analize. Am mare încredere, este o clinică cu aparatură de ultimă generaţie, cu medici bine pregătiţi, mare majoritate profesori . De aceea, optăm să revenim periodic", afirmă unul dintre românii aflaţi la LIV Hospital.

El spune că în România sistemul medical privat abia începe să se dezvolte.

"La noi sistemul privat abia se dezvoltă. Sperăm să ajungă la nivelul de aici. Aici fac doar analizele de bază. Cel mai tare mă impresionează personalul medical, apoi aparatura, în al treilea rând sistemul în sine îţi oferă o siguranţă. Nu ţi-e frică că vii cu ceva şi pleci cu altceva. Plătim cam 1500 de euro pe un  set complet de analize", precizează bărbatul.

La rândul ei, o femeie din Cluj se tratează la Liv Hospital pentru o metastază după un cancer la sân operat la Institutul Oncologic din Cluj, unde a făcut şi chimioterapie.

"Am venit în urma unui neoplasm mamar operat în 2013, la sfârşitul anului trecut am descoperit că am o metastază. În ţară,  era în perioada sărbătorilor de iarnă,  mă simţeam foarte rău. Instiutul de genetică unde trebuia să fac nişte analize de imuno-histo-chimie intrase în vacanţă şi atunci am venit la LIV Hospital în Istanbul. Am intrat în legătură cu româncele noastre de aici, traducătoarele", povesteşte românca.

Ea spune că este foarte impresionată de căldura cu care este tratată de medici şi de asistenţi, lucru esenţial pentru un pacient oncologic.

"Oamenii de aici sunt  foarte calzi. La secţia de chimioterapie, colectivul este extraordinar. Este o echipă care funcţionează foarte bine. Toţi îşi fac datoria, nu se împung de la spate unii pe alţii ca să mergă la bolnav. Nu-i auzi spunând: Acum du-te tu! Cine este liber vine imediat  la pacient. Tot personalul este  cald, foarte cumsecade, vorbesc mult cu pacienţii, mai mult chiar, medicii ne iau în braţe. Pentru noi, bolnavii, este extraordinar, povesteşte femeia, mamă a trei copii.

Recunoaşte cu mare durere că nu pot fi comparate cele două sisteme sanitare.

"M-am tratat şi în ţară. Pot face comparaţie. Nu se compară ce este aici cu ce este în România şi am fost şi în sistemul privat de  acasă. Aici este altceva Nici în filme nu am văzut ce este aici. Şi mă refer la oameni, la confort , la tot. Sigur, plătim, este scump, cam, 900 euro pe o şedinţă de chimioterapie, la care se adaugă cheltuielile de transport şi cazare", mai spune românca.

LIV Hospital are în prezent două spitale, în Istanbul şi Ankara, şi mai are în construcţie o unitate în Istanbul. În spital lucrează o echipă formată din şase  oameni care se ocupă exclusiv de pacienţii străini, plus o echipă de traducători.

Numărul total al pacienţilor străini trataţi de LIV Hospital ajunge la  19.163 persoane, cei mai mulţi provenind din Orientul Mijlociu, urmat de Azerbaidjan, Kazakhstan,  Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, ţările din Balcani şi alte state din Europa.

La LIV Hospital există toate specialităţile medicale, mai puţin transplant, şi sunt realizate intervenţii complicate precum makoplastia (proteza parţială a genunchiului) radioterapia intervenţională, cancerul coloanei vertebrale şi tratamente cu celule stem, în special la copii.

Operatorul de servicii medicale private LIV Hospital din Turcia, fondat de omul de afaceri Muharrem Usta, este parte din grupul care deţine şi spitalele Medikal Park.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.