Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii discută joi, în videoconferinţă, cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică despre situaţia dezinfectanţilor din spitale, retragerea loturilor de produse Hexi Pharma şi activitatea în continuare a unităţilor sanitare, a declarat pentru News.ro, secretarul de stat Victor Strâmbu.
"Organizăm la Ministerul Sănătăţii o nouă videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, pe marginea retragerii biocidelor Hexi Pharma folosite în unităţile sanitare la nivel naţional. Totodată, va fi luată în discuţie situaţia activităţii spitalelor”, a spus secretarul de stat.
Victor Strâmbu a precizat că, până acum, a primit informaţii de la managerii unor spitale că sunt realizate în continuare intervenţii chirurgicale.
“Nu au fost oprite operaţiile nici la Institutul Marius Nasta, nici la Spitalul Univeristar de Urgenţă şi nici la Spitalul Floreasca", a precizat secretarul de stat.
Potrivit secretarului de stat, Direcţiile de Sănătate Publică primesc informarea privind retragerea dezinfectanţilor Hexi Pharma.
Este a cincea videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară organizată de Ministerul Sănătăţii după declanşarea scandalului dezinfectanţilor şi prima după demisia lui Patriciu Achimaş Cadariu.
Secretarul de stat Victor Strâmbu a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că toate produsele verificate la noile teste făcute asupra dezinfectanţilor utilizaţi în spitale au fost neconforme, controalele vizând produsele Hexi Pharma.
Strâmbu a precizat că există diferenţe de concentraţie între valoarea declarată şi ceea ce au arătat analizele făcute de ICECHIM. El a exemplificat, arătând că este vorba de diferite concentraţii, unele fiind chiar şi de zece ori mai mici decât valoarea declarată.
Secretarul de stat a precizat că toate produsele neconforme vor fi retrase din spitale într-un termen de zece zile.
El a mai spus că nu este o problemă aprovizionarea cu biocide. Strâmbu a spus că există 18 producători pentru aproximativ 110 tipuri de biocide.
În perioada imediat următoare se vor efectua controale încrucişate în toată ţara, "în zonele fierbinti", precum neonatologia sau secţiile de anestezie-terapie intensivă, pentru a se verifica calitatea dezinfectanţilor utilizaţi în sistemul medical, a mai spus secretarul de stat.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunţat, miercuri, că Guvernul nu exclude posibilitatea de a acţiona într-un proces civil compania Hexi Pharma, pentru a cere despăgubiri pentru prejudiciile cauzate.
”Ancheta penală continuă. Pe altă parte, ceea ce Ministerul Sănătăţii, ICECHIM şi Guvernul au făcut în acest moment este parte a unei anchete adiministrative şi a unei recomandări de lucru pe care vrem să o continuăm, dar nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva prejudicilor, împotriva companiei respective pentru că există prejudicii pe care începem să le constatăm şi să le măsurăm ca atare aşa că, indiferent ce se va întâmpla cu compania respectivă, să putem reacţiona în termenii legali existenţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Hexi Pharma anunţă că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi cere scuze medicilor personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.
Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.
În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.